2019-12-13 04:15

Am intrat sub incidenţa taxei de infrigement pe mediu. Se vor desfiinţa ghenele de gunoi

 |  16:19
Am intrat sub incidenţa taxei de infrigement pe mediu. Se vor desfiinţa ghenele de gunoi

Taxa de 80 de lei pe tona de deşeu depozitat la groapa de gunoi se va plăti diferenţiat de către operatorii de salubritate. Guvernul va emite o Ordonanţă de Urgenţă în care se va stipula că operatorii de salubritate vor plăti diferenţa dintre ţinta de valorificare pe care şi-au propus-o şi ceea realizată efectiv, a declarat Daniel Constantin, ministrul Mediului.

Prezentă la conferinţa ministrului Mediului, Gabriela Firea, consideră favorabilă propunerea ministrului Mediului care vizează o diferenţiere a taxei pentru tona de deşeu depozitat în funcţie de gradul de valorificare. Ea a spus că nu cetăţenii nu vor plăti costurile suplimentare, “pe lanţul industrial această sarcină se va împărţi”. Dacă nici de acum încolo nu vom selecta deşeurile, gradul de valorificare fiind de 50%, din 2020, taxa va crşte.

"Pentru Bucureşti vom merge cu educaţia până în grădiniţe, şcoli, licee, universităţi, societăţi comerciale şi alte instituţii, pentru că din întâlnirile pe care le-am avut cu alte organizaţii (...) concluzia este una singură: fără educaţie, acest procent îngrijorător de 4,5% reciclare nu va putea să crească semnificativ în perioada următoare. Dacă lăsăm întreaga responsabilitate doar către operatorul de salubritate, (...) procentul va rămâne în continuare foarte scăzut. Interesul este ca în toate şcolile, pe lângă toate asociaţiile de proprietari, pe lângă toate societăţile comerciale, să fie deja acele pubele colorate diferenţiat şi pentru a colecta selectiv”, a precizat Firea.

Conflicte între operatori şi administratorii gropilor

Potrivit planurilor asumate de România faţă de UE, ghenele din scările de bloc vor trebui desfiinţate. Administratorii gropilor de gunoi au intrat deja în conflict cu operatotii de salubritate. Ieri, primarul sectorului 1, Daniel Tudorache, a anunţat că 36 de maşini ale operatorului de salubritate Romprest au fost blocate să deverseze gunoiul la groapa Iridex. La finele lunii decembrie 2015, administratorul Iridex atenţiona asupra faptului că în cazul în care autorităţile locale nu vor accepta plata taxei de 80 de lei pentru fiecare tonă de gunoi depusă, iar legislaţia va rămâne neschimbată, începând cu data de 1 ianuarie 2017, compania va fi nevoită să sisteze preluarea deşeurilor în vederea eliminării prin depozitare, neavând posibilitatea suportării acestei taxe în locul generatorilor de deşeuri. Astăzi, Romprest anunţă că a găsit o soluţie temporară de depozitare a deşeurilor la Glina.

În calitate de stat membru al Uniunii Europene, România are de îndeplinit, până în 2020, conform directivelor europene, următoarele obiective: minimum 50% rată de reutilizare şi reciclare din masa totală a cantităţilor de deşeuri (hârtie, metal, plastic şi sticlă), minimum 70% nivel de pregătire pentru reutilizare, reciclare şi alte operaţiuni de valorificare materială de minimum 70% din masa cantităţilor de deşeuri ne-periculoase provenite din activităţi de construcţie şi demolări, 60% valorificare a deşeurilor de ambalaje din total ambalaje introduse pe piaţa naţională. De asemenea, ţara va trebui să atingă, anual, o cantitate colectată de deşeuri electronice de 4 kg/locuitor şi să colecteze separat bio-deşeurile în vederea compostării şi fermentării acestora.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2017-01-17Parerea ta...

ANONIM
19 Ian 2017

In urma cu 2-3 ani,in coltul blocului pe trotuar se aflau 3 recipiente pentru colectarea gunoiului pe sortimente.Impreuna cu unii dintre vecinii mei ne straduiam sa punem comform indicatiilor de recipiente,hirtia la hirtie,plastic la plastic si metal la metal.Cind masina a venit sa ia recipientele cu o macara,toate au fost aruncate unele peste altele in aceas masina...........???
RASPOPITU
22 Ian 2017

Si la Constanta Polaris face la fel . Locatarii preda sacii cu peturi dar in masina de gunoi sunt amestecați .
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray