2020-03-30 16:59

Analiştii văd imposibilă scăderea taxei pe valoarea adăugată în acest an. Pensiile pot fi impozitate şi fără revenirea cotei de TVA la 19 %

 |  16:52
Analiştii văd imposibilă scăderea taxei pe valoarea adăugată în acest an. Pensiile pot fi impozitate şi fără revenirea cotei de TVA la 19 %

Taxa pe valoarea adăugată (TVA) nu poate fi scăzută pânăla sfârşitul anului, în ciuda declaraţiilor făcute de preşedintele TraianBăsescu, spun specialiştii. Preşedintele a declarat, sâmbătă, în comunanemţeană Doljeşti, unde localnicii i s-au plâns de creşterea preţurilor, că TVA"trebuie dată înapoi jos", iar toate pensiile trebuie impozitate.

„Decizia de creşterea a TVA este asumată de boardul FMI şinu se vor întoarce asupra deciziei. Stăpânul nostru este FMI”, ne-a declaratanalistul economic Ilie Şerbănescu. În opinia sa, TVA nu se poate modifica pânăla sfârşitul anului, însă pensiile ar putea fi impozitate fără să scadă TVA. „Impozitareape care o angajează preşedintele Băsescu este a pensiilor sub 1.000 de lei,punând, practic, povara pe cei săraci. Tot ce este peste 1.000 de lei esteimpozitat cu 21,5%, 16% fiind impozitul efectiv, iar 5,5% cota de participarela sănătate. Făcând acest lucru, i-ar lovi mai tare pe pensionari decât dacăle-ar fi tăiat direct pensia cu 15%, cum se voia iniţial”, a spus Şerbănescu. Analistula sublinit că „ scăderea TVA nu implică neapărat o scădere a preţurilor. Să fimserioşi, de câte ori s-a întâmplat să scadă preţurile la bunurile de consum? Sectorulprivat nu este afectat deloc de creşterea TVA. Tot ce fac ei este să colectezeTVA-ul şi să îl dea mai încolo. Consumatorii sunt cei afectaţi în mod direct.Pe comercianţi îi poate afecta doar o posibilă scădere a consumului”, adeclarat Ilie Şerbănescu.

Pe de altă parte, Adrian Vasilescu, consilierulguvernatorului BNR, a declarat sâmbătă că TVA-ul majorat ar trebui să disparădupă finalul acestui an, dar atrage atenţia că comercianţii ar putea să numicşoreze şi preţurile odată cu revenirea TVA-ului la 19%.

"Pentrucreşterea TVA cu 5 puncte procentuale erau calculele făcute, FMI-ul aveacalculele făcute. Acum există o preocupare teribilă pentru a lărgi baza deimpozitare, nu pe verticală, ci pe orizontală. Singura creştere pe verticalăeste cea a TVA. Creşterea TVA înseamnă că întreaga populaţie a României estelovită. Nu numai pensionarii, nu numai salariaţii, ci toate sufletele dinRomânia, de la copii la bătrâni. Probabil că de aici preocuparea preşedinteluide a găsi o înlocuire", a declarat Vasilescu. Acesta susţine că TVA-ulmajorat la 24% ar trebui să dispară după sfârşitul acestui an: "Să neîntoarcem la TVA-ul de 19%. Mi-e teamă că, la sfârşitul anului, nu va mai fiposibil. Dacă statul ar veni cu măsura asta, nu exclud ca comercianţii să sebucure că nu mai plătesc TVA, dar preţurile să nu le dea înapoi de unde auplecat. Piaţa-i piaţă".


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638936-03-07Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine