2020-08-11 16:54

ANALIZĂ Ce înseamnă Brexit pentru români

 |  18:53
ANALIZĂ Ce înseamnă Brexit pentru români

Decizia exprimată prin vot luată de cetățenii Regatului Unit a fost primită cu oarecare indiferență de mulți dintre români. Efectele asupra pieței valutare, asupra schimburilor comerciale, dar și asupra călătoriilor, vacanțelor sau studiilor în Marea Britanie ne-ar putea lăsa în curând un gust amar. Iată, concret, ce se va întâmpla odată cu punerea în aplicare a rezultatelor referendumului de joi.

Efecte sociale

În primul rând, dacă Marea Britanie părăsește UE, în funcție de condițiile stabilite, românii ar putea avea nevoie de vize, pașaport pentru a putea trece granița țărilor din Regatul Unit. Doar cartea de identitate nu va mai fi de ajuns.

Și piața muncii va avea de suferit. Brexitul le-ar putea strica planurile românilor care vor să lucreze în Marea Britanie. Sunt deja peste 180 de mii de conaţionali care muncesc acolo cu forme legale. Şi Banca Naţională avertizează într-un raport că "ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană poate afecta România prin slăbirea proiectului european, care reprezintă o ancoră pentru dezvoltarea ţării noastre."

Studenții nu vor mai putea aplica pentru studii în universitățile de prestigiu din Marea Britanie.

Efecte economice și valutare

S-ar putea sa vedem efecte economice foarte rapide. BNR a facut o harta a riscurilor, iar BREXIT-ul se situeaza la RISC SISTEMIC MAJOR

”In ceea ce priveste analiza pietii, probabil ca vor interveni Banca Angliei si alte forte care vor remedia situatia, dar nu foarte mult. Lira va suferi foarte mult in anii urmatori. Si la noi s-ar putea sa vedem astazi socuri ale pietii, insa nu vor dura pe termen lung. N-ar fi exclus insa ca acum mai multi investitorii sa se indrepte spre Romania", este de părerea Adrian Vasilescu, BNR.

Efectele votului pentru iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana asupra Romaniei sunt gestionabile, iar impactul cresterii costului finantarii de pe pietele internationale poate fi diminuat prin utilizarea rezervelor valutare nationale si amanarea imprumuturilor statului pana la stabilizarea pietelor, se arata intr-un comunicat al Ministerului Finantelor Publice (MFP).

O bancă a calculat câţi bani ar putea pierde România dacă Marea Britanie iese din Uniunea Europeană. Mihai Pătrulescu, economist bancar este de părere că: „Impactul pe România va fi unul relativ redus, per total noi ne aşteptăm la un impact generat de Brexit undeva în jur de 0,5 puncte procentuale din PIB, în scădere.”

Asta înseamnă circa 800 de milioane de euro, pe o perioadă de mai mulţi ani. În caz de Brexit, spun economiştii, un prim semnal va fi dat de cursul valutar. Cotaţia euro ar putea ajunge la 4,7 lei. "BNR are o politica de interventie in momente cruciale, in momente in care cursul joaca impotriva pietii si naturii economiei. Nu pot face insa o prognoza a cursului, nimeni de la BNR nu poate, deoarece ar influenta piata" mai spune Adrian Vasilescu, BNR.

Pierderi ar veni din scăderea comerţului cu Marea Britanie şi dintr-o absorbţie mai slabă a fondurilor europene. Mihai Pătrulescu, economist bancar explică pentru Digi24: „Ieşirea din Uniunea Europeană nu va avea loc imediat, estimările noastre conservatoare văd că Marea Britanie ar rămâne în Uniune cel puţin până în 2020 şi din acest motiv credem că România ar putea să-şi doversifice partenerii cu care exportă.”

Marea Britanie e unul dintre partenerii comerciali importanţi pentru România, dar exporturile către această ţară au însemnat doar 4 la sută din total, anul trecut.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-06-24Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz