2020-04-06 20:42

ANCHETA de la Mina Lupeni a fost FINALIZATĂ. Adevăratul motiv pentru care au murit cei doi MINERI

 |  16:26
ANCHETA de la Mina Lupeni a fost FINALIZATĂ. Adevăratul motiv pentru care au murit cei doi MINERI

Reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă Hunedoara au anunţat, marţi, că ancheta desfăşurată la Mina Lupeni, unde doi mineri au murit în urma unui accident, a fost finalizată. Dosarul va fi trimis Parchetului de pe langă Judecătoria Petroşani.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, marţi, de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Hunedoara, în urma verificărilor au fost identificate patru cauze care ar fi dus la producerea accidentului de la Exploatarea Minieră Lupeni, între care şi faptul că a existat o tensiune excesivă pe galeria suterană.

”Conform raportului, au fost identificate patru cauze principale care au concurat sinergic la producerea respectivului eveniment. Cauzele principale, conform expertizei tehnice sunt : starea de tensiune excesivă, dezvoltată asupra preabatajului Panou 7C; prezenţa faliei direcţionale care a intersectat preabatajul; efectul undelor seismice generate de explozii asupra stabilităţii faliei; susţinerea abatajului a fost incapabilă să preia sarcina dinamică produsă la surparea cărbunelui şi a rocilor din acoperiş”, se arată în comunicat.

Purtătorul de cuvânt al ITM Hunedoara, Sorin Gabriel Istrate a explicat că a existat o fisură în anrocament.

"A existat o fisură în anrocament. Faptul că a căzut o greutate foarte mare pe plafon, a existat deja o presiune foarte mare. Căzând încă o dată e ca şi când aţi pune pe o scară, care suportă 150 de kilograme, două tone. Deci ceva cedează, de regulă picioarele la scară, aşa s-a întâmplat şi la abataj”, a spus Istrate.

Accidentul de la Mina Lupeni a avut loc în luna octombrie 2017, când opt mineri au reuşit să se salveze, însă patru au fost surprinşi de malul de pământ şi au rămas blocaţi în subteran. Doi dintre ei au murit.

”Din cauza complexităţii evenimentului au fost solicitate expertize tehnice complexe Universităţii din Petroşani, universitate de la care au fost implicate mai multe catedre de specialitate. Totdată inspectorii de muncă au demarat propriile investigaţii şi anchete în paralel cu expertizele necesare. În decursul lunii ianuarie 2018, Universitatea din Petroşani a înaintat către ITM Hunedoara forma finală a Raportului de expertiză tehnică, raport de la care inspectorii de muncă implicaţi în cercetarea evenimentului şi elucidarea cauzelor producerii acestuia au continuat cercetările. Dosarul complet de cercetare a accidentului colectiv de muncă conţine peste 1300 de file”, a mai declarat Sorin Gabriel Istrate.

Dosarul anchetei va fi înaintat Parchetului de pe langă Judecătoria Petroşani.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-02-06Parerea ta...

VFD
06 Feb 2018

acestia nau fost declarati "eroi nationali" ca minerii aceia din mexic care au supravietuit in adancime mai multe zile(unul din acei mineri mexicani fiind "martor al lui iehova",chiar daca na fost amintit de mass media acest lucru)!
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine