2020-02-24 08:31

Animalele de companie pot face şi ele insolaţie

 |  16:37
Animalele de companie pot face şi ele insolaţie

Temperaturile foarte ridicate de la începutulacestei veri, considerată de unii meteorologi cea mai călduroasă din ultimii130 de ani, reprezintă un calvar greu de îndurat, nu numai pentru oameni, ci şipentru animale.

Înnebunesc albinele şi viespile!

In perioada caniculară, câinii, în specialcei comunitari, dar şi pisicile sau alte animale de prin gospodărie pot deveniagresive, aşa că trebuie evitat cât se poate contactul cu ele. La fel seîntâmplă şi cu insectele: albinele, viespile, păianjenii sau ţânţarii, careatacă mult mai violent. Pe de altă parte, cabinetele veterinare înregistreazăun mare număr de animale afectate de insolaţie, unele dintre ele aflate în staregravă. Medicii veterinari spun că şi necuvântătoarele, expuse direct razelorsolare, sunt în pericol, ca şi oamenii. Lor le trebuie asigurat un loc umbros,plin de vegetaţie şi apă, la discreţie. În cazul în care acestea fac insolaţie,simptomele sunt: respiraţia foarte deasă, stăriile letargice şi accelerarearitmului cardiac. În această situaţie trebuie acţionat urgent, aplicându-secomprese reci pe toată suprafaţa corporală, în special pe labe şi bot, zoneleîn care animalele fac cel mai mare schimb caloric cu mediul. Excesul de aercondiţionat din locuinţă aduce şi el neplăceri câinilor şi pisicilor, care potrăci. O altă problemă pe care stăpânii trebuie să o trateze cu maximăseriozitate este cea a hranei. Astfel, nu se va administra hrană hiperproteică,în exces şi se va reduce carnea din alimentaţie, pe cât posibil.

Vitamineşi duşuri pentru felinele de la Zoo

Şi animalele sălbatice din munţi şi-au schimbatcomportamentul. Urşii sunt flămânzi şi nervoşi din cauza căldurii, pot ataca peoricine le apare în cale. Căprioarele şi cerbii sunt văzuţi adesea toropiţi,printre copaci, abia răsuflând, ascunzându-se oriunde de văpăile soarelui.Caprele negre s-au ascuns între stânci şi nu mai vezi copită de „rupicapra” pevârfuri, la orele prânzului. Poate doar seara.

Şi la Zoo Băneasaanimalele suferă de căldură, iar îngrijitorii fac eforturi pentru a le scuti deefectele neplăcute ale temperaturii ridicate. Tigrul, un animal care, ca şicelelalte feline, nu agreează apa, şi-a schimbat comportamentul din cauza văpăiide afară şi se bălăceşte toată ziua în bazinul din cuşca lui. Urşii, tigrii,leii şi papagalii, se află într-o solidaritate mută în faţa caniculei. Înaceste momente dificile ele beneficiază de câteva măsuri speciale: un surplusde vitamine şi minerale, ştiinţific dozate, dar şi de băi cu apa rece saubazine.

Dar, cu toate aceste grozăvii şi prognozesumbre, românul ştie să speculeze şi, cine e isteţ, scoate bani şi pe criză şipe caniculă. Astfel, programările la instalarea de aer condiţionat (cine nu areîncă!) au ajuns până în octombrie. Pentru 5 milioane însă se instalează„gratuit” săptămâna viitoare. Apa minerală se vinde la suprapreţ, (5 lei sticlade 0,5 litri, în Parcul Herăstrău), iar preţul legumelor a luat-o razna. Se poateşi mai rău...


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-04-15Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine