2020-08-05 14:42

ANM: Prognoza meteo până pe 13 aprilie. Vezi cum va fi vremea!

 |  07:52
ANM: Prognoza meteo până pe 13 aprilie. Vezi cum va fi vremea!

ANM a realizat o estimare a evoluţiei valorilor termice şi a precipitaţiilor în intervalul 31 martie - 13 aprilie, pentru toate regiunile din ţară: Banat, Crişana, Transilvania, Maramureş, Moldova, Dobrogea, Muntenia, Oltenia şi la munte.

În Banat până în 4 aprilie, vremea se va menţine caldă pentru această perioadă, înregistrându-se, în medie, temperaturi maxime de 18...21 de grade şi minime de 5...8 grade. Apoi temperaturile vor marca o scădere accentuată, până la o medie de 13 grade a temperaturilor maxime şi de 3 grade a minimelor nocturne. În doua săptămână vremea se va încălzi uşor, până la valori în jur de 18 grade ziua şi aproximativ 6 grade noaptea. Ultimele două zile vor aduce o nouă scădere a valorilor termice.

În jurul datei de 2 aprilie vor fi posibile, trecător, ploi izolate. Ulterior, în intervalul 4 – 6 aprilie, va ploua arii extinse. În a doua săptămână de prognoză, ploi slabe vor fi posibile aproape în fiecare zi.

În Crişana în cea mai mare parte a primei săptămâni de prognoză va fi cald, cu medii ale temperaturilor maxime cuprinse între 16 şi 19 ...20 de grade. În acest interval, minimele termice vor oscila uşor de la o noapte la alta, în medie între 4 şi 7 grade. În intervalul 5 - 7 aprilie vremea se va răci accentuat şi se vor înregistra, în medie, maxime diurne de 14 ...15 grade şi minime în jur de 3 grade. Apoi temperaturile vor creşte şi se vor menţine în limite normale până la sfârşitul intervalului de prognoză. Se vor înregistra, în medie, maxime diurne de 15...17 grade şi temperaturi minime de 4...6 grade.

Vor fi condiţii de ploaie în zilele de 2 şi 3 aprilie, apoi probabilitatea de apariţie a ploilor va creşte şi, cel mai probabil, în jurul datei de 5 aprilie va ploua pe arii extinse. În a doua săptămână de prognoză, va fi posibil să plouă zilnic.

În Transilvania până în jurul datei de 8 aprilie vor alterna intervalele cu încălzire şi răcire a vremii, astfel că în 2 şi 6 aprilie media temperaturilor maxime nu va depăşi 10....12 grade, în timp ce în jurul datei de 4 aprilie vremea va fi caldă, cu maxime diurne în jur de 18 grade. În tot acest interval, minimele nocturne vor avea medii de la -2 la 4 grade, cu cele mai reci dimineţi în zilele de 6 şi 7 aprilie. Până la sfârşitul intervalului de prognoză, valorile termice se vor menţine relativ constante, atât ziua cât şi noaptea, fiind apropiate de normalul acestei perioade calendaristice, cu maxime de 14...15 grade şi minime de aproximativ 2 grade.

Pe parcursul primelor zile, ploile se vor semnala pe arii restrânse, mai ales în data de 2 aprilie. După 4 aprilie însă, probabilitatea de apariţie a ploilor va fi destul de ridicată, în special în jurul datei de 5 aprilie.

În Maramureş, în prima săptămână de prognoză se vor înregistra variaţii semnificative ale temperaturilor, de la medii ale maximelor în jur de 18 grade în prima zi şi pe 4 aprilie, la cel mult 12...13 grade în zilele de 2 şi respectiv 6 aprilie. Minimele nocturne vor avea valori în jur de 1 grad în cele mai reci nopţi, ce se vor consemna la mijlocul şi sfârşitul primei săptămâni şi de 3...5 grade în nopţile mai calde. A doua săptămână va debuta cu un proces de încălzire uşoară a vremii, urmând ca în intervalul 9 - 13 aprilie regimul termic să fie apropiat de normalul perioadei, cu valori de 14...16 grade ziua, şi 3...4 grade noaptea.

Probabilitatea de apariţie a ploilor va fi mai mare în intervalul 3 – 6 aprilie şi în 8 – 13 aprilie. În rest, numai izolat si trecător este posibil să plouă slab.

În Moldova, în ultima zi a lunii martie, vremea va fi uşor mai caldă decât în mod normal, cu o medie a temperaturilor maxime de 17 grade. Până în data de 2 aprilie, însă, valorile termice diurne vor scădea cu aproximativ 10 grade, astfel că vremea va deveni rece pentru această perioadă. În următoarele două zile regimul termic revine la cel de la începutul săptămânii, pentru ca în week-end o nouă răcire să coboare media maximelor termice până în jur de 10 grade. În cea de a doua săptămână valorile diurne nu vor mai avea variaţii importante şi se vor apropia de mediile multianuale specifice perioadei. Temperaturile nocturne vor avea oscilaţii asemănătoare. Cele mai reci dimineţi vor fi în 3, respectiv 6 şi 7 aprilie, când se vor înregistra valori termice sub pragul îngheţului.

Vor fi posibile ploi aproape în fiecare zi, dar pe arii restrânse. În jurul datelor de 2, respectiv 5 aprilie izolat pot apărea şi precipitaţii mixte, mai ales în zona deluroasă.

În Dobrogea,  în prima parte a intervalului, regimul termic va avea oscilaţii considerabile, de la medii ale temperaturilor maxime de 15...16 grade în primele două zile, până la doar 9...10 grade la mijlocul săptămânii şi din nou în week-end. Cea de a doua săptămână va debuta cu o încălzire a vremii, apoi nu vor mai fi variaţii termice importante, maximele urmând a se situa în apropierea mediilor climatologice specifice datei din calendar, respectiv în jurul a 14 grade. În privinţa temperaturilor minime, media pe întreaga regiune va fi pozitivă pe tot parcursul perioadei de prognoză şi va oscila între 2 şi 7 grade.

Vor fi condiţii ca pe arii restrânse să plouă slab, până în jurul datei de 5 aprilie când ploile se extind. În cea de a doua săptămână probabilitatea de apariţie a ploilor va creşte după data de 8 aprilie.

În Muntenia prima săptămână vremea va fi uşor mai caldă decât în mod normal pentru această dată în zilele de 31 martie, 1 aprilie şi din nou în data de 4 aprilie, când se vor înregistra şi temperaturi maxime de peste 20 de grade. În rest vremea va fi răcoroasă, cu medii ale maximelor termice de doar 11...12 grade. În cea de a doua săptămână valorile diurne vor creşte şi vor ajunge treptat la normalul perioadei, în jur de 17 grade. În cursul nopţilor se vor înregistra minime termice situate, în medie, între 2 şi 5 grade. Cele mai scăzute temperaturi vor fi în dimineţile de 6 şi de 7 aprilie când vor fi posibile şi valori uşor sub pragul îngheţului.

În jurul datei de 5 aprilie va ploua pe arii extinse. În restul intervalului, atât în prima, cât şi în cea de a doua săptămână, ploi pot să apară doar trecător şi pe spaţii restrânse.

În Oltenia primele două zile din interval, vremea va fi caldă, cu temperaturi care vor atinge şi vor depăşi uşor 20 de grade în cea mai mare parte a regiunii. Apoi, până în data de 3 aprilie, valorile termice diurne vor coborî până la medii de aproximativ 12 grade, vremea devenind răcoroasă. Astfel de variaţii de temperatură vor continua până marţi, 8 aprilie, pentru ca după această dată regimul termic să rămână apropiat de normalul perioadei, cu medii ale valorilor diurne de 16...17 grade. Temperaturile nocturne vor avea oscilaţii asemănătoare, iar minimele se vor situa în general între 2 şi 5 grade.

Până spre sfârşitul primei săptămâni doar izolat va ploua slab, pentru ca în data de 5 aprilie ploile să se extindă în toată regiunea. După această dată condiţiile de ploaie vor fi reduse.

La munte în intervalul 31 martie - 8 aprilie se vor remarca oscilaţii semnificative ale valorilor termice, atât diurne cât şi nocturne. În cele mai calde zile, respectiv 31 martie şi 4 aprilie, se va înregistra o medie a temperaturilor maxime de aproximativ 10 grade, pentru ca în cele mai răcoroase (2 şi 6 aprilie) valorile diurne să nu depăşească, în medie, 3...5 grade. Temperaturile minime vor varia, în medie, între -4 şi 2 grade. După data de 8 aprilie, vremea se va încălzi uşor, iar până la sfârşitul intervalului de prognoză, nu se vor mai consemna variaţii semnificative ale temperaturii aerului, maximele diurne urmând a se situa în jurul unei medii de 8 grade, iar minimele nocturne vor fi de -1...0 grade.

Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi ridicată. Acestea se vor semnala pe arii mai extinse în jurul datei de 5 aprilie şi din nou în intervalul 10 – 13 aprilie. Vor fi ploi, dar în zona mai înaltă vor fi şi lapoviţe şi ninsori, îndeosebi în jurul datelor de 2 şi 5...6 aprilie.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-04-01Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz