2020-08-05 13:38

ANM: Temperaturi normale de Florii şi Paşte

 |  12:33
ANM: Temperaturi normale de Florii şi Paşte

Regimul termic va fi unul schimbător în următoarele două săptămâni, iar pentru zilele de Florii și de Paște există semnalul unor temperaturi normale pentru această perioadă, cu maxime de 20 de grade Celsius, a declarat, luni, directorul executiv al Administrației Naționale de Meteorologie, Florinela Georgescu.

"De Paște, avem o primă estimare a prognozei, deși este la finalul perioadei de două săptămâni a prognozei pe care o emitem azi (luni, 7 aprilie). Există semnalul ca până în Florii să mai avem variații de temperatură, adică va fi o săptămână cu vreme foarte schimbătoare. După jumătatea acestei săptămâni, va urma o nouă perioadă de răcire a vremii. Sperăm, însă, ca în ziua de Florii vremea să fie în normalul perioadei din punct de vedere termic, ceea ce înseamnă că posibil pe sudul și, poate, și pe vestul țării, să avem temperaturi de 20 de grade. Pentru săptămâna următoare și posibil pentru ziua de Paște, sperăm într-o vreme ceva mai stabilă, deși nu sunt excluse episoadele de precipitații. Există semnalul ca, în ziua de Paște, să fie cel puțin din punct de vedere termic asemănări cu ziua de Florii, așa cum spune și tradiția. O estimare exactă a temperaturilor de Florii va fi dată după ziua de joi. Acum semnalul este unul al unei vremi destul de normale din punct de vedere termic pe jumătatea de sud a țării', a menționat Georgescu, transmite Agerpres.

În ceea ce privește evoluția vremii în primele trei luni ale anului, oficialul ANM a afirmat că în România a existat o abatere deosebit de ridicată din punct de vedere al temperaturilor.

"Primele trei luni ale acestui an au avut o abatere deosebit de ridicată a temperaturilor față de mediile climatologice, ceea ce înseamnă temperaturi mult mai ridicate, ceea ce în sine reprezintă un record pentru țara noastră. În același timp, în această foarte lungă perioadă de temperaturi peste normal, am avut un episod extrem de scurt, dar foarte violent de viscol. Numai sumarul primelor trei luni ale anului ne arată că suntem puși în fața unor manifestări extreme ale vremii. Administrația Națională de Meteorologie solicită populației să fie extrem de atentă la toate avertizările meteorologice care sunt emise pentru că acestea, chiar dacă au doar câteva propoziții, fiecare cuvânt este foarte bine chibzuit și are un rol', a explicat Florinela Georgescu.

 

BANAT

În prima parte a intervalului, media temperaturilor maxime va depăşi 20 de grade pe 8 aprilie, va scădea la 13 grade în 9 aprilie, urmând ca pân ă în jurul datei de 12 aprilie să crească treptat spre 19...20 de grade. Similar, media minimelor termice nocturne va creşte iniţial spre 8 grade, dar pe 10 aprilie va scădea la 3 grade, pentru ca ulterior s ă crească treptat, până la 7...8 grade. În a doua săptămână, valorile termice se vor apropia de normalul perioadei, înregistrându-se, în medie, temperaturi maxime de 15...17 grade şi minime de 3...6 grade.

Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi redusă până pe 8 aprilie şi din nou

în intervalul 11-13 aprilie. În celelalte zile vor fi ploi, inclusiv averse, care pot fi izolat mai însemnate cantitativ.

CRIŞANA

Media temperaturilor maxime va creşte rapid, atingând 21 de grade pe 8 aprilie. Urmează zile mai răcoroase, cu 12 grade pe 9 aprilie și până la 18 grade în jurul datei de 12 aprilie. Pe parcursul celei de-a doua săptămâni valorile termice diurne vor oscila mai pu ţin, încadrându-se, în medie, în ecartul 13...17 grade. O evoluţie asemănătoare se preconizează şi pentru media minimelor termice nocturne. Aceasta va creşte iniţial spre 8 grade, dar pe 10 aprilie va scădea la 2 grade, pentru ca până la sfârşitul primei s ăptămâni să crească până la 6...7 grade. Ulterior, pe fondul unor variaţii mai mici de la o noapte la alta, media temperaturilor minime va fi de 2...5 grade.

În intervalele 9-10 şi 13-16 aprilie, se vor semnala ploi, inclusiv averse, care pot fi izolat mai însemnate cantitativ. În celelalte zile, probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi mai redusă.

TRANSILVANIA

Vor alterna intervalele cu încălzire şi răcire a vremii, astfel că zilele cele mai răcoroase vor fi cele de 10 şi 15 aprilie, când media temperaturilor maxime nu va depăşi 11 grade, în schimb pe 8 aprilie şi din nou pe 12 şi 13 aprilie, în regiune va fi cald pentru această perioadă, cu maxime termice diurne medii de 17...18 grade. Pe parcursul celor două s ăptămâni, media minimelor termice nocturne se va menţine uşor pozitivă, până la 4 grade, oscilaţiile de la o noapte la alta fiind de mai mică amplitudine în comparaţie cu regimul termic al zilelor.

Ploile vor avea o probabilitate ridicată de apariţie în intervalele 9-10 aprilie şi 14-16 aprilie.

MARAMUREŞ

În prima săpt ămână se vor înregistra modificări semnificative ale valorilor termice diurne, de la medii ale temperaturilor maxime ce vor atinge 19 grade pe 8 aprilie, la cel mult 11 grade în urm ătoarele două zile, pentru ca, până în jurul datei de 13 aprilie, acestea să urce la 17 grade. Asem ănător, media minimelor nocturne va scădea de la 7 grade pe 9 aprilie pănâ la 2 grade pe 10 şi 11 aprilie, apoi va crește spre 6 grade. Pe parcursul celei de a doua săptămâni, vremea va fi apropiată de normalul termic al perioadei, cu maxime termice cuprinse, în medie,

între 12 şi 16 grade şi minime nocturne a căror medie va fi pozitivă, fără a depăşi 4 grade.

În intervalele 9-10 aprilie şi 13-16 aprilie, se vor semnala ploi, inclusiv averse, care pot fi izolat mai însemnate cantitativ în intervale scurte de timp. În celelalte zile, fie nu va ploua, fie pe arii restrânse vor fi ploi slabe.

MOLDOVA

Mai ales pe parcursul primei săptămâni, vor alterna intervalele cu încălzire şi răcire a vremii. Astfel, pe 8 aprilie şi în intervalul 12-14 aprilie, maximele termice vor atinge medii de 18...19 grade, iar minimele termice vor fi în jurul a 7 grade. În contrast, în zilele reci, care se estimează a fi pe 10 aprilie şi în intervalul 15-17 aprilie, mediile maximelor diurne nu vor depăşi 12 grade, iar minimele nopţilor vor fi în jurul a 3 grade. Între 17 şi 21 aprilie, vremea se va încălzi treptat, astfel încât media temperaturilor maxime va urca de la 14 la 17 grade, iar media minimelor termice nocturne se va situa între 3 şi 5 grade.

Ploile vor fi în general slabe şi vor avea o probabilitate mai ridicată de apariţie în intervalele 9-10 aprilie şi 14-16 aprilie, când pot fi şi sub formă de aversă.

DOBROGEA

Vremea se va încălzi până pe 9 aprilie, când media maximelor temperaturii aerului va fi de 19 grade. După o răcire în intervalul 10-11 aprilie, cu media maximelor diurne de 11 grade şi a minimelor nocturne de circa 3 grade, între 11 şi 14 aprilie se va produce o încălzire, maximele urcând spre 17 grade, iar minimele nocturne încadrându-se între 5 și 9 grade. Intervalul 15-21 aprilie se estimează a fi normal din punct de vedere termic, cu medii diurne între 14 şi 16 grade şi minime nocturne în jurul a 7...8 grade.

Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi redusă până pe 9 aprilie şi din nou în intervalele 12-14 aprilie şi 19-20 aprilie. În celelalte zile, vor fi ploi în general slabe, posibil pe arii relativ extinse în intervalul 10-11 aprilie.

MUNTENIA

Între 7 şi 9 aprilie, media temperaturilor maxime va creşte de la 17 la 21 de grade, pe 10 aprilie va scădea la 12 grade, urmând ca până în jurul datei de 13 aprilie să crească treptat spre 20 de grade. Similar, media minimelor termice nocturne va creşte iniţial spre 7 grade, dar pe 10 aprilie va scădea la 3 grade, pentru ca apoi să crească treptat, până la 7...8 grade pe 14 aprilie. În a doua săptămână, pe fondul unor oscilaţii de amplitudiune mai redusă, valorile termice vor fi apropiate de normalul perioadei, înregistrându-se, în medie, temperaturi maxime de 16...18 grade şi minime de 4...6 grade.

Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi redusă până pe 8 aprilie şi din nou

în intervalele 11-13 aprilie şi 17-21 aprilie. În celelalte zile vor fi ploi, inclusiv cu caracter de aversă.

OLTENIA

Vremea va fi apropiată de normalul termic al perioadei, fiind caracterizată de

încălziri şi răciri succesive. În cele mai răcoroase zile, cele de 10, 15 şi 16 aprilie, media temperaturilor maxime va fi de 14...15 grade, iar a celor nocturne de 3...4 grade. În schimb, pe 8 aprilie şi din nou pe 12, 13 şi 14 aprilie, în regiune va fi cald pentru această perioadă, cu maxime termice diurne, în medie, de 19...20 de grade şi medii termice nocturne în jurul a 7 grade. Între 15 şi 21 aprilie se vor

înregistra, în medie, temperaturi maxime de 15...17 grade şi minime de 4...6 grade.

Ploile vor fi posibile zilnic, iar în intervalele 9-11 aprilie şi 13-17 aprilie pot fi pe arii mai extinse precum şi moderate din punct de vedere cantitativ.

LA MUNTE

Media maximelor termice diurne va prezenta oscilaţii între 4 şi 11 grade în prima săptămână, cu cele mai calde zile pe 8, 12 şi 13 aprilie, iar în cea de-a doua parte a intervalului va fi cuprinsă între 5 şi 9 grade. Nopț ile vor fi mai reci decât normalul perioadei, mediile temperaturilor minime fiind, în general, negative.

Precipitaţiile vor fi în general slabe şi posibile aproape zilnic, cu menţiunea că la altitudini mari se mai pot semnala lapoviţe şi ninsori. Se estimează că în intervalele 9-11 aprilie şi 14-17 aprilie, izolat, precipitațiile vor putea fi mai însemnate cantitativ.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-04-07Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz