2020-07-05 04:33

ANOSR critică Programul Naţional “Tabere Studenţeşti”. Studenţii cer MTS reintroducerea taberelor de iarna

 |  21:01
ANOSR critică Programul Naţional “Tabere Studenţeşti”. Studenţii cer MTS reintroducerea taberelor de iarna

P24

Studenţii critică Programul Naţional “Tabere Studenţeşti” 2015 derulat de Ministerul Tineretului şi Sportului (MTS). Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) a realizat un raport pe care l-a transmis MTS. Ei cer prelungirea duratei unei serii, reducerea costurilor, creşterea numărului de locuri şi mai multă transparenţă din partea universităţilor la selectarea participanţilor în tabere, atât pentru studenţii cu rezultate bune, cât şi pentru cei care provin din medii socio-economice dezavantajate.

Programul Național „Tabere Studențești” a fost realizat ca un mecanism de stimulare a performanței în rândul studenților și pentru creșterea incluziunii sociale a grupurilor dezavantajate în mediul universitar. De principiu, locurile în tabără sunt acordate anual unui număr de studenți selectaţi pe anumite criterii. Raportul ANOSR conţine nemulţumirile tinerilor referitoare la implementarea Programului Național „Tabere Studențești” 2015. Documentul a fost realizat pe baza unor chestionare aplicate studenților participanți în taberele studențești în această vară și care prezintă percepția acestora față de modalitatea în care taberele s-au derulat, dar și o serie de dorinţe ale tinerilor pentru ediția din 2016.

Solicitările ANOSR

Durata prea scurtă a unei serii de tabără este una din cererile studenţilor. Ei vor ca un sejur să aibă 7 zile, în loc de 5 cum a fost anul trecut. Ei reclamă şi prețurile prea mari practicate de agenții economici care au asigurat masa în tabere, de 40 de lei pe zi, la care se adaugă şi alte costuri suplimentare. “O parte dintre universitățile de stat din România nu au publicat în timp util pe propriile site-uri informațiile necesare pentru a aplica pentru un loc de tabără, numărul prea mic de locuri de tabără alocate de MTS în comparație cu numărul de solicitări eligibile, iar pentru anumite locații de tabără au fost semnalate probleme legate de igienă și condițiile de cazare. De asemenea, majoritatea studenților participanți în taberele studențești declară că nu ar renunța la acest loc în favoarea altor stimulente din partea statului, considerând foarte utilă derularea unui astfel de program național”, se spune în raportul studenţilor. De aceea, tinerii cer creşterea numărului de locuri de la 6.000 în 2015, la 7.000 de locuri în acest an. Ei critică şi lipsa de transparenţă a universităţilor, care fie au afişat prea târziu informaţiile referitoare la înscriere, fie locul de afişare nu a fost vizibil. Studenţii cer MTS să participle la selectarea locaţiilor de tabără şi reintroducerea taberelor de iarnă, care au fost suspendate din 2009.

ANOSR consideră că taberele studențești sunt un instrument important de sprijin pentru studenții proveniți din categorii defavorizate, de aceea susțin acordarea a cât mai multe locuri de tabără exclusiv pe criterii sociale, pentru a veni în sprijinul acestor studenți. Pentru al doilea an consecutiv, ANOSR a oferit locurile de tabără primite pentru federație de la MTS pentru studenți aparținând din grupuri vulnerabile (studenți proveniți din familii cu venituri scăzute, studenți proveniți din mediul rural, studenți romi, studenți cu dizabilități, studenți orfani). Circa 50 de studenți din categorii dezavantajate au avut ocazia să petreacă un sejur gratuit de 5 zile în Vama Veche, în luna august, în cadrul Taberei ANOSR pentru studenți. În urma chestionarelor distribuite studenţilor, ANOSR a sesizat nemulşumirea tineriloe faţă de cuantumurile prea mici și numărul insuficient al burselor sociale, multitudinea de taxe percepute de universități, lipsa locurilor de cazare și condițiile precare din cele existente, lipsa serviciilor de consiliere și orientare în carieră sau slaba adaptare a universităților la nevoile persoanelor cu dizabilități.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-01-27Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz