2020-01-24 07:11

ANPC anunță introducerea cazierului contravențional, pentru descurajarea încălcărilor repetate ale legii de către operatorii economici

 |  10:20
ANPC anunță introducerea cazierului contravențional, pentru descurajarea încălcărilor repetate ale legii de către operatorii economici

De la 1 septembrie, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) va introduce o serie de măsuri menite să îmbunătățească actul de control, să asigure și să întărească abordarea unitară a acestuia la nivel național și să împiedice încălcările repetate ale operatorilor economici, informează instituția.

În acord cu hotărârile pronunțate de către instanțele de judecată, în cauzele din domeniul protecției consumatorilor, ce au în vedere principiul proporționalității aplicării sancțiunii, conform căruia „dacă operatorul economic a mai fost sancționat anterior cu avertisment se au în vedere și circumstanțele personale ale contravenientului”, sens în care, se poate aplica sancțiunea cu amendă contravențională. La stabilirea sancțiunii, în cazul în care se constată că pentru aceeași abatere operatorul economic a mai fost sancționat cu avertisment, agentul constatator va avea în vedere cazierul contravențional precum și aplicarea eventualelor sancțiuni contravenționale complementare.

Cazierul contravențional se va implementa începând cu dată de 1 septembrie 2019 și va permite identificarea operatorilor economici și a faptelor pentru care s-au aplicat deja sancțiunea avertismentului, astfel încât la o nouă încălcare, această să nu mai fie repetată, arată ANPC.

Potrivit instituției, experiența dobândită în cadrul controalelor realizate de către comisarii ANPC în decursul timpului a arătat că probele (foto și video) obținute în aceste situații au fost esențiale în câștigarea unor procese în instanță, în baza proceselor verbale de constatare a contravenției încheiate cu această ocazie.

În consecință, ANPC se va asigura că toate echipele de control sunt dotate din punct de vedere tehnic cu echipamente necesare pentru filmare și fotografiere.

„Măsurile anunțate astăzi se înscriu în abordarea de control unitară la nivel național și în politică de toleranță zero a ANPC făță de încălcările legislăției de către comercianți, în special în privința celor repetate. Nu mai vrem să ignorăm ‘perseverența’ unor comercianți în a produce iar și iar aceleași neplăceri consumatorilor și suntem gata să le arătăm acestora că și Autoritatea este gata să persevereze și să performeze în a le opri orice încercare de încălcare a legii”, a declarat președintele ANPC, Horia-Miron Constantinescu.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-08-30Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray