2019-12-13 06:46

Anti-seism. Oprescu alocă peste 500.000 de euro pentru tabere de sinistraţi şi puţuri de apă

 |  19:58
Anti-seism. Oprescu alocă peste 500.000 de euro pentru tabere de sinistraţi şi puţuri de apă

Valentina Grigore

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, şi-a adus aminte estimările catastrofale emise prin 2010, cum că la un cutremur de peste 7 grade în Bucureşti ar fi aproximativ 500.000 de morţi. Ori s-a speriat de declaraţiile făcute de Gheorghe Mărmureanu pentru PUTEREA, cum că în România s-ar putea produce oricând un cutremur de 9,5 grade. Astfel, edilul a hotărât să pregătească Bucureştiul pentru calamităţi. Drept dovadă stă proiectul aprobat ieri în şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB), prin care municipalitatea alocă bani pentru construirea unor tabere de sinistraţi cu puţuri de mare adâncime în incinta unor şcoli din Capitală.

Potrivit proiectului aprobat în CGMB, pe raza Capitalei vor fi forate „12 puţuri de apă potabilă de mare adâncime (n.r., minim 170 de metri) ca parte integrantă a taberelor de sinistraţi” ce vor fi create în incinta a 12 şcoli, câte două în fiecare sector. Fondurile, estimate la aproximativ 511.000 de euro TVA inclusă, vor fi suportate de la bugetul local. Primarul Sorin Oprescu a susţinut că aceste puţuri sunt necesare pentru că trebuie să ai sursă independentă de apă care merge cu generator şi cu pompă. Edilul a făcut şi planul în caz de calamitate: trebuie spitale de campanie, care se montează în trei sferturi de oră, spitale mobile, paturi de campanie, pături şi truse de supravieţuire în adăposturi. „După socotelile noastre, în aceste centre vor putea fi adăpostiţi 8.000-10.000 de oameni. Băieţii de la ISU lucrează în acest moment pentru a avea un sistem de informare a populaţei, fără curent electric, prin unde radio, care emit către ecrane speciale în oraş, aşezate pe sectoare, şi la periferie, pentru a-i îndrepta pe sinistraţi spre aceste adăposturi”, a declarat Oprescu la şedinţa de Consiliu.

Primăria motivează necesitatea investiţiei prin necesitatea de gestionare a situaţiilor de urgenţă (generate de un eventual seism) şi vulnerabilitatea surselor de apă în caz de calamităţi naturale. „Reţelele de alimentare cu apă sau staţiile de tratare pot suferi degradări majore ce pot duce la poluarea surselor de apă potabilă sau la imposibilitatea de asigurare a sursei de apă. În acest context, se impune problema asigurării unor surse independente de apă potabilă, ca parte integrată a taberelor de sinistraţi. Sursele de apă provin din puţuri de mare adâncime ce vor fi echipate cu pompe submersibile şi generator propriu”, potrivit proiectului. Durata de execuţie a lucrărilor a fost estimată la aproximativ 3 luni.

Unde vor fi amplasate puţurile

 

Sectorul 1: Colegiul tehnic de material rulant pentru transporturi feroviare, Calea Giuleşti nr. 10 şi Şcoala nr. 45 „Titu Maiorescu”, str. Calea Dorobanţilor nr. 163

Sectorul 2: Şcoala nr. 40, str. Periş nr. 27 şi Colegiul Naţional „Iulia Hasdeu”, Bdul Ferdinand nr. 91

Sectorul 3: Şcoala nr. 80, Calea Dudeşti nr. 191 şi Colegiul Tehnic „Anghel Saligny”, Bdul Nicolae Grigorescu nr. 12

Sectorul 4: Şcoala nr. 96, str. Rezonanţei nr. 2 şi Şcoala nr. 165, str. Aleea Slătioara nr. 8

Sectorul 5: Şcoala nr. 103, str. Vigoniei nr. 3-5 şi Şcoala nr. 143, str. Barbu Mărăcine nr. 16

Sectorul 6: Şcoala nr. 117, str. Fabricii nr. 22 şi Liceul Teoretic „Eugen Lovinescu”, str. Valea lui Mihai nr. 6


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2013-08-28Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiriPUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray