2019-10-20 14:27

Anunț pentru ROMÂNI! Ce ȘANSĂ unică au până la finalul anului. PENSIA lor depinde de asta

 |  23:43
Anunț pentru ROMÂNI! Ce ȘANSĂ unică au până la finalul anului. PENSIA lor depinde de asta

Ocazie pentru toți românii până la 31 decembrie a acestui an. Cei care n-au ajuns încă la vârsta de pensionare pot să-și plătească retroactiv contribuția la pensii pentru cinci ani, dacă au perioade în care n-au fost asigurați în niciun sistem autohton.

Plăţile retroactive se pot face până la data de 31 decembrie 2018, după ce termenul iniţial a fost prelungit de două ori până acum - prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 32/2017 şi prin Legea nr 238/2017. Practic, în lipsa acestor extinderi a perioadei de plăţi retroactive, cetăţenii ar fi putut să achite contribuţia la pensii doar până pe 27 aprilie 2017, respectiv până pe 31 decembrie 2017.

Aşadar, persoanele interesate pot să plătească retroactiv contribuţia la pensii pentru ultimii cinci ani dinainte de încheierea contractului de asigurare socială. Asta înseamnă că perioadele pentru care se face plata retroactivă sunt luate în considerare, la calcularea pensiei, ca stagiu de cotizare în sistemul public de pensii.

„Perioadele de timp pentru care se poate efectua plata contribuţiei de asigurări sociale sunt cele care se încadrează în intervalul de timp cuprins între data încheierii contractului de asigurare socială potrivit prezentei legi şi ultimii 5 ani anteriori acestei date”, dispune Legea nr. 186/2016. Concret, plăţile retroactive pot fi făcute pentru perioade ce încep din octombrie 2011, în funcţie de data încheierii contractului de asigurare.

Plata se face pentru orice perioadă de dinaintea îndeplinirii condiţiilor referitoare la vârsta standard de pensionare, în limita celor cinci ani. Vârsta standard de pensionare este, potrivit Legii nr. 263/2010, vârsta stabilită de lege la care bărbaţii şi femeile pot obţine pensia pentru limită de vârstă. Vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbaţi şi de 63 de ani pentru femei (la femei, atingerea vârstei se face prin creşteri eşalonate până în ianuarie 2030).


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-12-06Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray