2020-08-10 18:47

APC România vă explică regulile după care trebuie să se desfăşoare perioadele de soldări

 |  21:01
APC România vă explică regulile după care trebuie să se desfăşoare perioadele de soldări

Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor (APC) România atrage atenţia asupra aspectelor pe care trebuie să le respecte agenţii economici implicaţi în perioada de reduceri începută la data de 1 august. Atât anunțurile de reduceri, cât și reducerile efective trebuie să respecte anumite reguli, clar stabilite prin lege, astfel încât consumatorii să fie protejați. Regulile privind modul de realizare și de afișare a reducerilor de preț sunt valabile și pentru alte tipuri de vânzări promoționale care se desfășoară în afara perioadelor de soldare.

Vânzarea de soldare este orice vânzare însoţită sau precedată de publicitate şi anunţată sub denumirea „soldare/soldări/solduri“ şi care, printr-o reducere de

preţuri, are ca efect vânzarea accelerată a stocului de mărfuri sezoniere dintr-o structură de vânzare cu amănuntul.

Perioadă

Vânzările de soldare se pot efectua numai în cursul a două perioade pe an, cu o durată maximă de câte 45 de zile fiecare. Vânzarea de soldare trebuie să aibă loc în structurile de vânzare în care produsele respective erau vândute în mod obişnuit.

Perioadele de soldări se stabilesc de comerciant între următoarele limite: *perioada 15 ianuarie - 15 aprilie inclusiv, pentru produsele de toamnă - iarnă; *perioada 1 august - 31 octombrie inclusiv, pentru produsele de primăvară - vară.

Orice anunţ sau altă formă de publicitate privind soldarea trebuie să specifice obligatoriu data de debut a vânzării de soldare şi durata acesteia, precum şi sortimentul de mărfuri supus soldării în cazul în care operaţiunea de soldare nu se referă la totalitatea produselor din structura de vânzare.

Reguli

Orice comerciant care anunţă o reducere de preţ trebuie să o raporteze la preţul de referinţă practicat în acelaşi spaţiu de vânzare pentru produse sau servicii identice. Preţul redus trebuie să fie inferior preţului de referinţă. Preţul de referinţă reprezintă cel mai scăzut preţ practicat în acelaşi spaţiu de vânzare în perioada ultimelor 30 de zile, înainte de data aplicării preţului redus. Orice anunţ de reducere de preţuri, indiferent de forma, modul de publicitate şi motivaţia reducerii, trebuie să se adreseze ansamblului consumatorilor şi să indice în cifre o reducere în raport cu preţurile de referinţă, excepţie făcând: *publicităţile comparative de preţ; *anunţurile publicitare exclusiv literare, care nu conţin cifre; anunţurile de preţ de lansare a unui nou produs pe piaţă; *anunţurile publicitare orale efectuate exclusiv în interiorul magazinului pentru reduceri de preţuri la un anumit raion, pentru o foarte scurtă perioadă a unei zile de vânzare.

Publicitatea prin catalog şi ofertele de reducere de preţuri, lansate de comercianţii care practică vânzarea prin corespondenţă, pot fi valabile numai până la epuizarea stocurilor, cu condiţia ca această menţiune să figureze vizibil şi lizibil în catalog.

Concret

Orice anunţ de reducere de preţ exprimată în valoare absolută sau în procent trebuie efectuat vizibil, lizibil şi fără echivoc pentru fiecare produs sau grupă de produse identice:

• fie prin menţionarea noului preţ lângă preţul anterior, barat;

• fie prin menţiunile „preţ nou“, „preţ vechi“ lângă sumele corespunzătoare;

• fie prin menţionarea procentului de reducere şi a preţului nou care apare lângă preţul anterior, barat.

Interzis

Se interzice ca o reducere de preţ pentru un produs şi/sau serviciu să fie prezentată consumatorilor ca o ofertă gratuită a unei părţi din produs şi/sau serviciu.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-08-13Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz