2020-02-29 00:11

Arhitectul-şef al Capitalei uită să-şi facă datoria de a veghea la conservarea patrimoniului arhitectural urbanistic

 |  21:01
Arhitectul-şef al Capitalei uită să-şi facă datoria de a veghea la conservarea patrimoniului arhitectural urbanistic

Primăria Capitalei continuă mutilarea centrului oraşului. De această dată a venit rândul grădinilor Palatului Ştirbei de pe Calea Victoriei, unde se doreşte construirea unui centru comercial şi a unui bloc cu şapte etaje. Comisia de urbanism a Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a avizat pozitiv proiectul, după ce îl respinsese în trecut. Consilierii îl acuză pe arhitectul-şef al Capitalei, care ar trebui să poarte de grijă patrimoniului public.

Arhitectul-şef al Capitalei uită să-şi facă datoria de a veghea la conservarea patrimoniului arhitectural urbanistic
zoom

În spatele Palatului Ştirbei de pe Calea Victoriei, pe terenul ocupat de grădinile palatului se va construi un imobil cu şapte etaje. Proiectul avizat de Comisia de urbanism prevede amenajarea unei galerii comerciale pe cinci niveluri şi apartamente de lux pe şapte etaje. Clădirea va fi separată de palat printr-un atrium cu acoperiş retractabil, iar faţada de la Calea Victoriei a palatului va fi înverzită. Proiectul a primit avizul în Comisia de urbanism a Primăriei Capitalei după ce în trecut aceeaşi comisie l-a respins. Atunci, membrii comisiei au cerut modificarea proiectului. Singura schimbare a fost creşterea suprafeţei de spaţiu verde, care a ajuns la aproximativ 2000 de metri pătraţi. Clădirea nouă va fi ridicată pe terenul ocupat de grădinile palatului şi va avea o înălţime de 34 de metri, dublă faţă de cea a Palatului Ştirbei. La primele patru niveluri din subteran vor fi amenajate locuri de parcare, iar la nivelul -1, parter, mezanin şi primele două etaje va funcţiona o galerie comercială. Între cele două clădiri va fi amenajat şi un pasaj pietonal şi altul expoziţional.

Arhitectul-şef al Capitalei uită să-şi facă datoria de a veghea la conservarea patrimoniului arhitectural urbanistic
zoom

Palatul Ştirbei urmează să fie restaurat şi va funcţiona ca muzeu şi centru cultural. Proiectul urmează să fie aprobat de şedinţa de plen a CGMB, unde ar putea să fie respins.

“Dezastruosul plan de management impus de Sorin Oprescu continuă pe Calea Victoriei, după ce a cheltuit o gălăgie de bani ciopârţind una dintre cele mai vechi şi mai frumoase artere ale Capitalei. Primăria condusă de Sorin Oprescu propune spre dezbatere în CGMB un proiect care nu are nici o legătură cu arhitectura zonei: construirea unui imobil modern. Trebuie ştiut că CGMB răspunde doar de oportunitatea construirii din această zonă, dar arhitectul-şef al Capitalei şi Comisia tehnică a Primăriei Generale sunt răspunzătoare de respectarea unor normative în ceea ce priveşte domeniul amenajării urbanistice în Capitală. În calitate de consilier general, mă opun vehement dezvoltării haotice în domeniul imobiliar al zonelor istorice, conservarea patrimoniului arhitectural al Bucureştiului trebuie să fie o prioritate permanentă”, a declarat, pentru ziarul PUTEREA, Lucian Iliescu, consilier general PMP.

Istorie

Palatul Ştirbei a fost construit între 1833-1835 după planurile arhitectului Michel Sanjouand, la comanda lui Barbu Dimitrie Ştirbei (1799-1869). În timpul domniei sale, Barbu Ştirbei (1849-1853 şi 1854-1856) a folosit palatul ca reşedinţă domnească. În 1882, Alexandru Stirbei, fiul domnitorului, a schimbat faţada dinspre Calea Victoriei după proiectul arhitectului Friederic Hartmann şi a apărut etajul cu cariatide. Palatul era cunoscut de protipendada secolului al XIX-lea şi al XX-lea pentru balurile fastuoase care se ţineau aici. În spatele palatului era amenajată una dintre cele mai frumoase şi mai luxoase grădini din Bucureşti. Complexul a rămas în posesia familiei Ştirbei până în 1948, când a fost naţionalizat. Astfel, bunurile şi pivniţele au revenit Întreprinderii de industrializare a vinului. Între 1954-1977, în palat a funcţionat Muzeul de Artă Populară, iar la începutul anilor '80, Muzeul Ceramicii şi Sticlei, care a funcţionat până în 1994. Între 2001-2004, palatul a fost recuperat de moştenitorii familiei Ştirbei şi a fost vândut unui anume Ovidiu Popescu.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-01-22Parerea ta...

METASTAZA TOTALA
07 Feb 2015

toate orasele tarii sunt mutilate de impostorii din conducerile locale. din lacomie.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiriPUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine