2020-01-26 00:38

Asociaţia de Psihologie şi Siguranţă Rutieră: Apogeul agresivităţii la volan: vinerea la 17:45

 |  21:01
Asociaţia de Psihologie şi Siguranţă Rutieră: Apogeul agresivităţii la volan: vinerea la 17:45

P24

Agresivitatea la volan creşte semnificativ iminenţa producerii de accidente rutiere, atrag atenţia specialiştii în psihologia transportului, care consideră că această trăsătură intră în categoria comportamentului de tip A. Persoanele încadrate în această categorie sunt impulsive, colerice, cu o competitivitate accentuată. Gradul critic de agresivitate la volan se manifestă în ziua de vineri la ora 17:45, spun psihologii.

Oboseala, neatenţia, consumul de alcool sau lipsa de experienţă nu sunt singurele cauze ale accidentelor. Potrivit Asociaţiei de Psihologie şi Siguranţă Rutieră “PsihoTrafiQ”, agresivitatea la volan este la fel de pericoloasă în trafic

Prof. univ. dr. Mihaela Rus, preşedintele Asociaţiei de Psihologie şi Siguranţă Rutieră “PsihoTrafiQ”, afirmă că persoanele agresive la volan se încadrează din punct de vedere psiholog în categoria comportamentului de tip A, adică sunt acele persoane impulsive care au, în general, un temperament coleric, caracterizate prin competitivitate accentuată.

Cauzele agresivităţii

Psihologii au constatat că spre sfârşitul săptămânii agresivitatea şoferilor este în creştere. Apogeul este atins în ziua de vineri, la ora 17:45. Explicaţia ar fi oboseala şi tensiunile acumulate în timpul săptămânii, dar şi comportamentul celorlalţi participanţi la trafic. “Din punct de vedere al vârstei, am observat o frecvenţă mai mare, atunci când vine vorba de agresivitate la volan, la tineri. Aceştia îşi gestionează mai greu comportamentul agresiv din cauza lipsei de experienţă rutieră şi a indicelui de maturitate rutieră scăzut şi au tendinţa de a răspunde agresiv în trafic. Persoanele mai în vârstă sunt mai defensive în trafic deoarece au acumulat experienţă rutieră suficientă astfel încât să îşi gestioneze mai bine emoţiile”, declară doctorul în psihologie Mihaela Rus.

Un alt factor al agresivităţii este tipul de maşină condus. Cu cât aceasta este mai puternică, crează o stare de dominare care trebuie transmisă celorlalţi. “În acest întreg proces, practica a demonstrat că nu doar educaţia, cât mai ales propria raportare la maşina pe care o conduce poate genera un comportament agresiv. Acest lucru poate crea cogniţii disfuncţionale în raportarea şoferilor la trafic, deoarece simplul considerent că au o maşină puternică, masivă, le crează un sentiment de siguranţă şi nu iau în calcul siguranţa celorlalţi participanţi la trafic”, declară preşedintele Asociaţiei PsihoTrafiQ.

Cum trebuie să reacţionăm

Chiar şi un şofer calm şi cu experienţă poate deveni o victimă a agresivităţii în trafic. Cu atât mai mult cei care nu au prea multă experienţă şi comit greşeli minore pot fi taxaţi într-un mod agresiv de ceilalţi, care pur şi simplu îşi manifestă superioritatea prin agresivitate. Specialistul recomandă să le răspundem acestor şoferi printr-un comportament defensiv, fără să le întărim pozitiv comportamentul lor agresiv. “De multe ori suntem taxaţi fără vină în trafic şi pur şi simplu suntem agresaţi verbal de şoferi. În acele momente, este bine să nu ripostăm şi să adoptăm un comportament defensiv. Putem învăţa să ne stăpânim la volan dacă participăm la cursuri de conducere defensivă, care se organizează în şcolilele de conducere defensivă, de către instructor speciali antrenaţi”, declară prof. univ. dr. Mihaela Rus.

Cursuri de responsabilizare

Asociaţia de Psihologie şi Siguranţă Rutieră “PsihoTrafiQ” a derulat în ultimii ani campanii de responsabilizare a participanţilor la trafic, coordonate de Mihaela Rus și psihologul principal Ionel Simionca – vicepreşedintele Asociaţiei, în vederea reducerii acestor comportamente disfuncţionale, care tind să contamineze comportamental din ce în ce mai mulţi şoferi. Printre acestea, amintim campaniile naţionale “(Micro)Somnul la volan – un pericol real!” şi “Alcoolul la volan este un accident”. Totodată, Asociaţia organizează cursuri de formare, adresate psihologilor, menite să formeze din ce în ce mai mulţi experţi în psihologia transportului, care să promoveze educaţia rutieră şi atitudinile responsabile în trafic. Informaţii suplimentare pe psihotrafiq.ro.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-01-18Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine