2020-07-08 02:32

Asociațiile de proprietari pot fi exacutate silit de către furnizorii de utilități doar în baza facturii

 |  11:15
Asociațiile de proprietari pot fi exacutate silit de către furnizorii de utilități doar în baza facturii

Asociaţiile de proprietari care nu îşi plătesc la timp datoriile către furnizorii de utilităţi vor putea fi executate silit de către aceştia mult mai uşor. Aceasta pentru că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a apreciat că factura fiscală emisă de către un furnizor de utilități pe numele unei asociații de proprietari este titlu executoriu.

Factura fiscală pentru serviciul de alimentare cu apă şi de canalizare, emisă pe numele unei asociaţii de proprietari de către furnizorul acestui serviciu, în baza unui contract încheiat între furnizor şi asociaţie, calificat ca fiind colectiv, este titlu executoriu, a decis ÎCCJ.

“Executarea silită a datoriilor se efectuează în temeiul unui titlu executoriu. În lipsa acestuia, creditorul trebuie mai întâi să se adrese instanţei cu scopul de obţine o hotărâre prin care să fie confirmată existenţa datoriei. Or, acest lucru poate însemna timp, mai ales că este necesară administrarea de probe. Prin decizia Înaltei Curţi, pentru a îşi recupera datoria prin executare silită, furnizorii de utilităţi nu mai trebuie să treacă printr-un proces. Ei se pot adresa direct executorului judecătoresc, doar în temeiul facturii emise pe numele asociaţiei de proprietari. Totodată, Curtea a statuat că factura nu reprezintă titlu executoriu şi pentru restanţele anterioare, ceea ce înseamnă că fie frunizorul cheamă în instanţă asociaţia pentru a i se stabili creanţa, fie începe executarea silită în temeiul facturilor anterioare neachitate”, a declarat pentru Puterea.ro avocatul Victor Stănilă. 

Decizia ÎCCJ devine obligatorie pentru toate instanțele din momentul în care va părea în Monitorul Oficial.

ÎCCJ s-a pronunțat pe această temă într-un dosar de pe rolul Tribunalului Tulcea având ca obiect încuviințarea executării silite. Practic, compania de apă şi canal SC Aquaserv SRL a chemat în instanţă o asociaţie de proprietari pe motiv că aceasta nu şi-a achitat la timp facturile. 

În primă instanţă, Judecătoria Tulcea a dat câştig de cauză Asociaţiei de proprietari, dar firma de apă a făcut apel.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-02-25Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz