2019-08-20 13:23

ASPA, urmărită penal de DNA. Tragediile provocate de maidanezi, mană cerească pentru autorităţi şi firme private

 |  21:01
ASPA, urmărită penal de DNA. Tragediile provocate de maidanezi, mană cerească pentru autorităţi şi firme private

Valentina Grigore

A fost nevoie ca încă o persoană să moară posibil din cauza maidanezilor lăsaţi, încă, liberi pe străzi, ca autorităţile statului să îşi facă treaba. Femeia găsită moartă într-un parc din sectorul 2 al Capitalei, cu numeroase muşcături de câini pe corp, a stârnit tăvălugul acuzaţiilor.

Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA) a anunţat că o parte din maidanezii găsiţi în parc, ce se presupune că au muşcat-o pe femeie,  aparţineau Asociaţiei Cuţu-Cuţu. La rândul lor, reprezentanţii Asociaţiei au sărit la atac anunţând publicul că ASPA este anchetată de către procurorii DNA pentru mai multe achiziţii dubioase efectuate. La această stare conflictuală au contribuit şi medicii, care au stabilit că femeia era în viaţă când a fost muşcată de câini, dar cel mai probabil a murit din cauza alcoolemiei foarte mari depistate în sânge (aproape 4 la mie). În afară de stabilirea, cu certitudine, a vinovăţiei pentru moartea femeii, un singur aspect trebuie clarificat cu maximă rapiditate de autorităţi. De ce, la mai bine de un an de la moartea tragică a lui Ionuţ Anghel, în parcurile Capitalei încă mai există câini periculoşi, capabili să atace mortal oamenii. De ce se alocă sume impresionante de la buget pentru gestionarea situaţiei, iar patrupedele sunt încă pe străzi? Răspunsul pare a fi doar unul singur: aşa cum reiese din plângerea înaintată de Asociaţia Cuţu-Cuţu către DNA, toate achiziţiile s-au făcut cu dedicaţie, către firme apropiate conducerii ASPA. Concluzia este foarte simplă: pot să moară oricâţi oameni, atât timp cât de pe urma acestor tragedii se pot scoate bani frumoşi.  Să ne amintim cum,  după moartea lui Ionuţ, s-au cheltuit bani cu nemiluita pe aşa-zisa prindere a câinilor şi s-au încheiat contracte controversate cu firme private de hingheri, care nici măcar nu aveau maşini sau personal calificat pentru prinderea şi transportul animalelor.

Potrivit unui comunicat postat pe site-ul Asociaţiei Cuţu-Cuţu (), Direcţia Naţională Anticorupţie a dispus urmărirea penală a Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor - ASPA la data de 07.02.2014 cu numărul de dosar 424/P/2013, în urma sesizării formulate de asociaţia reprezentată prin preşedinte Pîslă Marcela. Învinuiţi sunt directorul general al ASPA, Cristian Bogdan Treeroiu, coordonatorul de proiect ASPA, Răzvan Băncescu şi coordonatorul de proiect Bragadiru Alexandru Miron. ASPA mai este anchetată în dosarul cu nr. 11232/P/2013, pentru fapte asemănătoare, în urma plângerii penale depuse de către Asociaţia Cuţu-Cuţu către Parchetul Sectorului 3 şi declinat către DNA, care a dispus urmărirea penală la 04.10.2013.

Hrană pentru animale

Asociaţia Cuţu-Cuţu a sesizat DNA asupra faptului că ASPA, instituţie bugetară aflată în subordinea primarului general al Municipiului Bucureşti, a realizat în luna decembrie 2013 achiziţia de hrană pentru câinii deţinuţi în adăpostul de la Bragadiru (deschis de PMB cu sprijinul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor), utilizând un alt cod CPV decât cel uzual. Conform extrasului de pe  ataşat la dosar, ASPA a achiziţionat pe 6 decembrie 2013 “hrană pentru animale de companie”, iar în 18 decembrie 2013, 12 zile mai târziu, ASPA a achiziţionat 12.000 kg de “furaje pentru animale”, adică hrană pentru porcuşori de Guineea, alte rozătoare, porci sau vaci, furajele fiind, în accepţiunea legii, destinate animalelor de fermă, în valoare de 45.600 lei  (aproximativ 10.000 de euro). “Singurul cod contabil acceptat destinat animalelor de companie (câini, pisici) este cel denumit «hrană pentru animale de companie». Utilizarea unui alt cod contabil, cel pentru «furaje», s-a realizat cu scopul evident de a eluda actele normative în baza cărora se desfăşoară achiziţiile publice, pentru că trebuia să se desfăşoare o procedură de cerere de oferte. Prin schimbarea codului CPV pentru achiziţionarea aceluiaşi produs, practic, s-au realizat două achiziţii directe, suma totală depăşind probabil pragul de achiziţie directă. Schimbarea încadrării la hrană s-a făcut cu aprobarea scrisă a primarului Sorin Oprescu”, au menţionat reprezentanţii Cuţu-Cuţu.  

Achiziţii directe de 300.000 de lei

Asociaţia a mai solicitat organelor de anchetă să aibă în vedere şi mai multe aspecte legate de achiziţionarea unui server, a unei baze de date şi a unui site. ASPA a achiziţionat prin procedura de achiziţie directă, un server, o bază de date şi un site, fiecare în valoare de câte 100.000 de lei, produse care au fost şi achitate la sfârşitul anului 2013. Preţurile lor de achiziţie sunt uriaşe, mult peste costul lor real, reiese din documentaţia înaintată organelor de urmărire penală. “Site-ul, serverul şi baza de date nu sunt în stare de funcţionare nici acum, deşi este stipulat în contracte, fapt ce se constituie, de asemenea, într-o încălcare a normelor legale în vigoare. Mai mult, pe data 14.02.2014, ASPA a primit de la DSV Giurgiu o amendă în valoare de 5.000 de lei pentru că «Nu s-a făcut dovada remedierii privind site-ul publicului». Amenda se referă la obligaţia ASPA de a pune pe site toţi câinii capturaţi şi adăposturile unde sunt duşi, pentru ca persoanele doritoare să îi adopte să nu fie nevoite să meargă la toate adăposturile să-i caute, ci strict acolo unde sunt duşi. În lipsa acestui site, la care ar putea avea acces toată lumea, uşor şi comod, cetăţenii sunt obligaţi să cheltuiască sume uriaşe şi foarte mult timp şi nervi, uneori lipsind de la serviciu, pentru a se deplasa la cele trei adăposturi din Bucureşti”, acuză reprezentanţii Cuţu-Cuţu. 

Duster pentru directori

Cu privire la maşinile Dacia Duster neregulile sesizate sunt numeroase. ASPA a achiziţionat 3 maşini Dacia Duster tip “utilitară” în loc să achiziţioneze maşini tip “utilitar pentru transport animale”. Deşi legislaţia (“Ordonanţa lui Boc”), prin acordul cu FMI, nu permite decât achiziţia de maşini pentru transportul animalelor şi interzice achiziţionarea maşinilor pentru transportul conducerii, din cei 3,3 milioane  euro primiţi pentru 2013, ASPA a cheltuit fraudulos 54.000 euro pentru achiziţia celor 3 maşini Dacia Duster. Mai mult, aceste maşini nici măcar nu pot fi folosite pentru transportul animalelor, neavând dotările tehnice corespunzătoare.

Duster pentru directori

Cu privire la maşinile Dacia Duster neregulile sesizate sunt numeroase. ASPA a achiziţionat 3 maşini Dacia Duster tip “utilitară” în loc să achiziţioneze maşini tip “utilitar pentru transport animale”. Deşi legislaţia (“Ordonanţa lui Boc”), prin acordul cu FMI, nu permite decât achiziţia de maşini pentru transportul animalelor şi interzice achiziţionarea maşinilor pentru transportul conducerii, din cei 3,3 milioane euro primiţi pentru 2013, ASPA a cheltuit fraudulos 54.000 euro pentru achiziţia celor 3 maşini Dacia Duster. Mai mult, aceste maşini nici măcar nu pot fi folosite pentru transportul animalelor, neavând dotările tehnice corespunzătoare.

Costuri exagerate la hingherii privaţi

În ceea ce priveşte contractele încheiate cu cele 3 firme de hingheri privaţi, care, de fapt, aveau ca obiect de activitate consultanţa pentru afaceri sau intermedieri în comerţ, procurorii DNA ar trebui să verifice, în primul rând, pe baza căror criterii s-a stabilit suma de 219 lei alocată pentru prinderea unui singur maidanez. “Considerăm că preţul este exagerat şi că nu reflectă costurile adevărate. Fundaţia Vier Pfoten a declarat public că în aceşti bani poate desfăşura mult mai multe acţiuni, şi anume, poate «prinde, steriliza, caza postoperator şi transporta» acelaşi câine”, se menţionează în sesizarea trimisă DNA. Asociaţia Cuţu-Cuţu a mai solicitat şi verificarea modului în care au fost atribuite contractele celor trei firme, dar şi modalitatea în care ASPA a efectuat plăţi de 700.000 de euro către aceste firme şi mai multe cabinete veterinare private.

Veşnica luptă între primarul general şi sectoare

Primarul Neculai Onţanu, în al cărui sector s-a întâmplat, din nou, tragedia, acuză interesele financiare mari care nu permit rezolvarea, o dată pentru totdeauna, a problemei maidanezilor. Edilul de la sectorul 2 spune că ASPA, care are un buget uriaş, trebuie să se ocupe de câinii fără stăpân. “De 20 şi ceva de ani, de câinii fără stăpân din Bucureşti s-a ocupat o asociaţie a Primăriei Generale a Capitalei, care a cheltuit milioane şi milioane de euro ca să rezolve această problemă. Pentru 40.000 de câini, cât se presupune că are Bucureştiul, cred că, pentru fiecare câine, această asociaţie de supraveghere a animalelor din cadrul Primăriei Capitalei a cheltuit până acum cel puţin 2.000 de euro. Trebuie să-şi facă datoria şi aşteptăm şi verificările, anchetele pe care DNA le va face la această asociaţie”, a mai spus Neculai Onţanu, citat de Mediafax. El a reamintit că primarul general spunea, anul trecut, că de această problemă se ocupă “în exclusivitate” Primăria Capitalei şi că nu o descentralizează la sectoare.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-03-23Parerea ta...

CICI
23 Mar 2014

"Lui Valentin Dorobanţu îi este însă greu să accepte că în data de 14 februarie, fostul ministru al Transporturilor, Ramona Mănescu, a făcut plângere penală împotriva sa la Direcţie Naţională Anticorupţie şi la Secţia Regională de Transport Bucureşti pe baza raportului întocmit de Corpul de Control al Ministrului Transporturilor, în legătură cu neregulile descoperite şi imputate directorului general de la CFR Călători" Dl. Sova, conform Codului Muncii , managerul privat de la CFR Calatori trebuia, cel putin pana la acesta ora, sa fie suspendat din functia ce inca o mai detine pe baza de "mandat" !
CUCU CUTU
24 Mar 2014

ASPA a actionat cat se poate de transant. ONG-rile s-au dovedit pana acum adevarata problema in eradicarea cainilor fara stapan din Bucuresti.
DEEDEE
05 Ian 2015

Serios? Sper sa nu-ti pierzi cainele, ca sa vezi ce transparenți sunt cei de la ASPA. Sa auzi ca la Bragadiru si Mihăilești nu se ocupa nimeni sa citeasca cipurile cainilor prinși si cum programul lor cu publicul este făcut in bătaie de joc. Te invit sa vizitezi macar un adopost si sa-mi spui ca tu crezi ca au bagat sute de mii de euro in ele sau degrabă in propriul buzunar. Si apropo de mancare, in cel putin un adapost din judetul Ilfov cainii nu sunt harniti sau hraniti la limita de supraviețuire. Explicatia: nu sunt bani de mancare. Ma bucur sa vad ca sunt ok sa fiți furați.
Doresc sa comentezMAI VECHI...

Războiul haitelor Facem cum facem, ajungem din nou la câini. Să îi prindem, să îi eutanasiem, să îi lăsăm pe străzi? Fiecare cu părerea lui şi de aici până la scandal nu mai este decât un pas. Iar legea nu ne ajută deloc pentru că o interpretează fiecare după bunul plac
16 Iul 2014 |

PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray