2020-03-30 16:47

Autoritatea pentru minori, desfiinţată. Repatrierile minorilor, blocate de Guvernul Boc

 |  18:09
Autoritatea pentru minori, desfiinţată. Repatrierile minorilor, blocate de Guvernul Boc

Cabinetul Boc blochează repatrierile minorilor, prin trecerea Autorităţii Naţionale pentru ProtecţiaDrepturilor Familiei şi Copilului în subordinea Ministerului Muncii. Oficialii ProtecţieiCopilului nu ştiu ce se va întâmpla cu instituţia pe care o conduc.Specialiştii în domeniu se aşteaptă la creşterea violenţei şi ainfracţionalităţii, ca urmare a măsurilor Executivului. Sociologii şipsihologii prevăd reacţii violente ale oamenilor împotriva autorităţilor.

Copiii români din străinătate nu vor mai putea fi repatriaţi dupăce Guvernul a decis ca Autoritatea Naţionalăpentru Protecţia Drepturilor Familiei şi Copilului (ANPFDC) să fie subordonatăMinisterului Muncii. “Nuştiu dacă trecerea Protecţiei Copilului în subordinea Ministerului Muncii esteo alegere foarte bună. Aceasta, întrucât există o mare problemă: repatriereacopiilor. ANPFDC este singura instituţie care se putea ocupa de aceastăoperaţiune. Iar repatrierea copiilor este doar una dintre problemele ce pot firezolvate doar de Protecţia Copilului. Ce se va întâmpla cu aceşti copii? Cine se vamai ocupa de repatrieri? Sauîi lăsăm acolo şi nu ne mai interesează? Sunt lucruri de care Guvernul cred că a uitat să ţinăcont. Poate, măcar acum, vor încerca să rezolve situaţia”, ne-a declarat directorul executiv al asociaţiei “TelefonulCopilului”, Cătălina Florea. Potrivit acesteia, niciangajaţii ANPFDC nu ştiu ce se va întâmpla cu instituţia după trecerea însubordinea Ministerului Muncii. “Noine-am început activitatea alături de AutoritateaNaţională pentru Protecţia Copilului. Ajutorul acestei instituţii era foarteimportant pentru rezolvarea anumitor cazuri. Noi transmitea informaţia cătreProtecţia Copilului, în cazurile în care nu aveam puterea să intervenim. Nu amidee cum se vor desfăşura lucrurile acum. Eu am discutat cu angajaţii ANPFDC cucare intram în legătură directă când colaboram la anumite proiecte. Nici aceştiangajaţi nu ştiu ce o să întâmple cu ei. Nu ştiu dacă ANPFDC va reprezenta undepartament separat din cadrul Ministerului Muncii sau dacă vor fi nevoiţi săse ocupe de mai multe probleme. Nu ştiu dacă vor mai lucra la ProtecţiaCopilului. Pe site-ul oficial al ANPFDC nu este postat nici un anunţ legat deaceastă problemă”, ne-a mai explicat Cătălina Florea. Directorulexecutiv al “Telefonului Copilului” atrage atenţia că nesupraveghereaactivităţii autorităţilor locale, în ceea ce priveşte protecţia copilului, arputea avea consecinţe grave. “ANPFDC seocupa de politică, de legislaţie. Sper ca acest lucru să se menţină. Deactivităţile propriu-zise se ocupă autorităţile locale. Nu mi se pare normal sănu mai existe o autoritate care să se ocupe de problemele la nivel naţional.Trebuie să existe o bază statistică. Nu ştiu dacă această trecere în subordineaMinisterului Muncii este benefică. Să nu uităm că Protecţia Copilului a maisuportat o transformare la începutul anului, devenind Protecţia Familiei şi aDrepturilor Copilului”, ne-a mai declarat Florea.

Theodora Bertzi: O decizie luată de oameni incompetenţi

Fostul secretar de stat pe MinisterulMuncii, Theodora Bertzi, critică deciziaCabinetului Boc, considerând că Executivul a luat această decizie doar pe bazacriteriilor economice. “Mi separe o decizie luată de oameni incompetenţi. Această decizie trimite România cumulţi ani în urmă. Sunt paşi începuţi într-o direcţie, în ’97 - ’98, submonitorizarea Uniunii Europene. Există Convenţia ONU care sigură drepturilecopilului pentru toate ţările membre ale Uniunii. Drepturile copilului suntcele mai importante. Este important ca Autoritatea pentru Protecţia Copiluluisă fie independentă. Această decizie a fost luată doar pe baza criteriiloreconomice şi politice”, ne-a declarat Theodora Bertzi. Ea susţine că prin trecerea ANPFDC în subordineaMinisterului Muncii, România a pierdut milioane de euro. “Autoritatea pentru Protecţia Copilului a fost înfiinţată cu baniproveniţi dintr-un împrumut la Banca Mondială. Uniunea Europeană ne-a dat cincimilioane de euro. Acum, toţi aceşti bani sunt aruncaţi pe apa sâmbetei. Seputea reduce personalul şi prin alte metode. Inspecţia Socială putea fuziona cuInspecţia Sanitară, aşa cum este şi în Franţa. Sunt eliminate autorităţileimportante şi sunt lăsate să funcţioneze adevărate«struţocămile». Vom asista la o creştere a violenţei şi a infracţionalităţii”, a mai spusfostul secretar de stat.

Decizii care duc la destrămarea societăţii

Pe lângă trecerea Autorităţii Naţionalepentru Protecţia Drepturilor Familiei şi Protecţia Copilului în subordineaMinisterului Muncii, Guvernul va desfiinţa Autoritatea Naţională pentruPersoane cu Handicap, Agenţia Naţională pentru Egalitatea de Şanse, dar şiInspecţia Socială. Experţii în sociologie şi psihologie consideră că acestemăsuri vor conduce la o destrămare a societăţii. “Este o mare prostie. Vom ajunge într-o situaţie maimarginală până acum. Societatea se pulverizează. Acest Guvern ia măsuri care nuau nici o legătură cu realitatea. S-au gândit să taie acolo unde criza este maiacută. Sunt bine cunoscute problemele cu discriminarea din România. Eu amsentimentul că acest Guvern se află în război cu oamenii săraci”, ne-a declarat psihologul şi sociologul Hanibal Dumitraşcu. Potrivitacestuia, vom asista la o separare a oamenilor deautorităţi, ce se va solda cu manifestări violente. “Aceste decizii sunt discriminatorii. Va creşte infracţionalitatea,se vor înmulţi actele de violenţă asupra minorilor. Cetăţenii se vor despărţide autorităţile care ar trebui să-i ajute. Eu mă aştept la un asalt asuprainstituţiilor, jafuri, teroare tâlhărie. Oamenii vor recurge la acte deviolenţă din cauza incompetenţei. Am ajuns la o depresie colectivă. Am ajuns sănu mai avem speranţă”, ne-a mai spus Hanibal Dumitraşcu.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638936-03-30Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine