2020-07-11 18:40

Avem un raport special cu moartea? De ce au încălcat românii REGULILE pe pandemie. Explicația antropologului

 |  16:33
Avem un raport special cu moartea? De ce au încălcat românii REGULILE pe pandemie. Explicația antropologului

Peste 300.000 de români au fost amendați deoarece nu au respectat regulile impuse de starea de urgență, pe fondul pandemiei. În afara amenzilor mari, totuși ce înseamnă un număr atât de mare de oameni care nu s-au conformat regulilor?

“În orice cultură, a încălca normele este, pentru unii, un semn de putere”, a spus Mirel Bănică, cercetător în domeniul antropologiei, pentru RFI.

În ceea ce privește țara noastră,  cercetătoul mai cerede că este vorba și de modul în care noi, ca români, ne raportăm la moarte și la suferință: “Este unul foarte special. Lucrurile se leagă. Tocmai ce am sărbătorit 75 de ani de la terminarea celui de-Al Doilea Război Mondial. Acum câțiva ani am găsit într-o bibliotecă occidentală, într-un volum consacrat celui de-Al Doilea Război Mondial, o fotografie care m-a impresionat foarte mult. Un grup de ostași români pe câmpul de bătălie de la Stalingrad dansau o horă printre gloanțe. Asta înseamnă un anumit grad de nebunie și de ignorare a morții. Cred că noi, ca români, avem un raport special cu moartea. Poate suna destul de ciudat și de paradoxal pentru unii, dar sunt convins că Miorița chiar a lăsat urme”.

Oamenii au nevoie să se sperie unii pe alții!

Și cu privire la fenomenul de fake news-uri înregistrat cu mai mare amploare în ultima vreme antropologul are o părere. “Fake news-urile,  fie că sunt legate de coronavirus sau de alte subiecte, pentru mine sunt o formă a culturii populare. Este vocea șanțului de altădată, cum se spunea la țară, în mediile rurale. Oamenii au nevoie să schimbe informații neoficiale, să se sperie unii pe alții, să își conformeze anumite temeri sau certitudini. Nu cred că vom scăpa foarte ușor de acest fenomen”. Pe de altă parte, potrivit lui Mirel Bănică, dacă vrem ca regulile să fie respectate, normele trebuie să fie foarte clare, bine delimitate și mai mult decât atât, să nu se schimbe de la o zi la alta.

“Cred că această stare de derută pe care și autoritățile uneori au transmis-o, cu sau fără voia lor, a lăsat urme asupra mentalului colectiv și asupra oamenilor care și-au spus că dacă ei nu știu foarte bine ce e de făcut cu amenzile, haideți să încercăm să nu le respectăm sau să nu le plătim. Asta pentru că în situații de criză a nu respecta regulile, a depăși frontierele înseamnă putere. O parte dintre concetățenii noștri și-au dat seama că atunci când nu respectă regulile câștigă mai multă putere în ochii prietenilor și ai familiei”.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-05-13Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz