2019-10-23 01:28

Grupul avocaţilor reformişti vrea să răstoarne conducerea la Bucureşti

 |  21:01
Grupul avocaţilor reformişti vrea să răstoarne conducerea la Bucureşti

Avocatul Daniel Fenechiu şi-a anunţat candidatura pentru alegerile din 17 mai 2015, pentru funcţia de decan al Baroului Bucureşti. El declară că vrea eradicarea avocaturii ilegale, consultarea largă a avocaţilor la deciziile majore, eliminarea intereselor personale şi o viteză de reacţie superioară. Daniel Fenechiu face parte din „grupul reformiştilor” care a încercat să preia conducerea Baroului Bucureşti şi în 2011. Acesta este cel mai mare barou din ţară, cu peste 12.000 de membri, dar cu insuficientă participare la decizii. În prezent, este perceput drept candidatul cu cele mai mari şanse la funcţia de decan.

De ce vreţi să candidaţi la conducerea Baroului Bucureşti şi cum aţi decis acest lucru?

Avocatul Daniel Fenechiu: Principalul motiv pentru care m-am decis să candidez la conducerea Baroului Bucureşti este acela că avocatura bucureşteană are nevoie de o schimbare. Cred că cei care au condus Baroul până acum au demonstrat că nu au capacitatea sau interesul să aducă avocatura bucureşteană acolo unde îşi doreşte majoritatea confraţilor să fie adusă. Mai exact, suntem o castă dezbinată, lipsită de orizont, fără proiecte şi lovită din toate direcţiile. Singura soluţie de a schimba această situaţie este un barou puternic care să aibă în frunte un decan care să ştie, să poată şi să vrea.

Ce ce trebuie schimbat şi ce planuri aveţi?

Primul lucru pe care îmi doresc să-l realizez este acela de a face ca lucrurile să se schimbe în ceea ce priveşte relaţia dintre organele de conducere ale Baroului Bucureşti: decanul şi consiliul Baroului Bucureşti şi marea masă a confraţilor. De o bună bucată de vreme, deciziile luate de conducerea Baroului Bucureşti şi impuse avocaţilor nu sunt altceva decât impunerea voinţei unei minorităţi. Astfel, există o ruptură între ce îşi doreşte marea masă de avocaţi şi ce decide conducerea Baroului Bucureşti.

Care sunt problemele avocaţilor?

Problemele avocaţilor sunt multe şi ar putea fi structurate pe mai multe categorii: actuala situaţie concretă a profesiei şi îngustarea perspectivelor acesteia, scăderea veniturilor majorităţii avocaţilor pe fondul situaţiei economice a României, a ciuntirii sau a dublării atribuţiilor avocatului şi a avocaturii clandestine, lipsa de preocupare sau preocuparea insuficientă a organelor profesiei faţă de problemele reale ale avocatului şi aş putea continua.

Falşii avocaţi au parazitat avocatura legală

Ce înţelegeţi prin avocatura clandestină?

Avocatura clandestină este exercitarea profesiei de avocat de către o persoană în afara Legii 51/1995. Mai exact, poate profesa avocatura doar o persoană care a dobândit calitatea de avocat în condiţiile legii şi o exercită în calitate de membru al unui barou care funcţionează legal în cadrul Uniunii Naţionale a Barourilor din România. Toţi ceilalţi, inclusiv cei care îşi arogă calitatea de avocaţi, membri ai unor aşa-zise barouri, cum ar fi Bota, Botomei şi ar mai putea exista şi alţii. Ingeniozitatea unora este fără limite, ei se recomandă în mod fals ca avocaţi şi exercită servicii avocaţiale, dar o fac în mod ilegal şi trebuie să răspundă pentru exercitarea ilegală a unor profesii. Organele profesiei, atât cele naţionale, cât şi cele de la nivelul fiecărui barou, au obligaţia să acţioneze permanent şi prompt pentru eradicarea acestui flagel, care, pe lângă faptul că atentează la imaginea profesiei de avocat, aduce deservicii majore atât justiţiabililor, cât şi ideii de justiţie.

Daţi-ne câteva cazuri concrete.

Există câteva mii de aşa-zişi avocaţi, membrii ai structurilor Bota şi Botomei, care, profitând de încetineala cu care s-au mişcat organele profesiei, au parazitat avocatura legală. Cel mai bun exemplu îl reprezintă însuşi fondatorii celor două structuri ilegale, respectiv Pompiliu Bota şi Vasile Botomei, ambii condamnaţi pentru exercitarea fără drept a unei profesii. Mai grav este însă faptul că, aşa cum am constatat recent, fenomenul avocaturii ilegale este încurajat chiar de unii dintre confraţii noştri. Mă refer la recentele cazuri, intens mediatizate în spaţiul public, în care doi confraţi de-ai noştri, unul din cadrul Baroului Bucureşti, altul de la Sibiu, au utilizat serviciile unor asa-zişi avocaţi, sfidând practic interesul şi regulile profesiei noastre. Asemenea cazuri nu trebuie să se mai repete, iar cei care îşi bat joc de regulile profesiei şi încurajează avocatura ilegală trebuie să răspundă. Personal, sunt adeptul unor sancţiuni dure, mergând până la excluderea din profesie în asemenea situaţii.

Cazurile Ponta şi Năstase

Ajungem la cazurile Victor Ponta şi Adrian Năstase, unde baroul s-a mişcat foarte greu sau deloc. Cum comentaţi?

Lucrurile sunt foarte clare: unde e lege nu e tocmeală. Legea avocaturii stipulează clar care sunt situaţiile care atrag nedemnitatea avocatului, condamnarea pentru săvârşirea unei infracţiuni de corupţie fiind una dintre acestea. În cazul lui Adrian Nastase lucrurile s-au mişcat foarte greu datorită relaţiilor personale existente între dl Năstase şi cei care urmau să decidă în privinţa domniei sale. În ceea ce-l priveşte pe Victor Ponta, şi astăzi situaţia este neclară, chiar dacă acesta a fost admis în profesie în baza titlului de doctor obţinut, după cum se ştie, dubios şi a renunţat la doctorat. Din câte ştiu eu, încă nu i-a fost retras titlul de doctor. Vom mai vorbi pe cazul Ponta când vom şti exact dacă este sau nu doctor…

De ce nu candidaţi la şefia Uniunii Naţionale a Barourilor din România?

Aşa cum am mai spus-o în repetate rânduri, în avocatura românească orice schimbare nu poate începe decât de la Baroul Bucureşti. Este cel mai mare barou din ţară, grupând aproape jumătate din numărul total al avocaţilor din România. În opinia mea, în momentul în care Baroul Bucureşti se schimbă şi, implicit, dă semnalul schimbării, lucrurile se vor mişca în toate barourile din ţară. Eu sunt de aproape 20 de ani membru al Baroului Bucureşti. În acest barou activează majoritatea prietenilor mei şi consider că principalele mele responsabilităţi sunt aici, în Baroul Bucureşti.

Ce susţinere aveţi în această candidatură?

Încă de la precedentele alegeri, şi mă refer aici la alegerile din 2011, împreună cu un numeros grup de colegi, cunoscut atunci ca „grupul reformist”, am propus o echipă pentru conducerea Baroului Bucureşti. Din păcate, am pierdut acele alegeri, la o mică diferenţă, dar le-am pierdut. Astăzi suntem mai înţelepţi, mai experimentaţi, mai cunoscuţi şi, cred eu, avem şanse mai mari. Suntem sustinuţi în demersul nostru de Asociaţia pentru Dialog şi Solidaritate a Avocaţilor - ONG înfiinţată de avocaţii reformişti, în urmă cu patru ani - de mulţi dintre avocaţii care activează în cabinete individuale, de avocaţi corporatişti cărora le pasă de profesie şi, nu în ultimul rând, de avocaţii tineri şi de avocaţii de oficii. Cât despre echipă, împreună cu mine mai candidează pentru Consiliul Baroului Bucureşti George Moloman, Mihai Rapcea, Gabriel Stoia, Florin Ştiolică, Daniel Caraman, Alexandru Mihalcea, Ema Aron, care candidează la comisia de disciplină, precum şi alţi colegi. Toţi sunt avocaţi cunoscuţi, cu o bună imagine şi care beneficiază de un ridicat grad de încredere din partea confraţilor.

Cu ce obiectiv candidaţi la Baroul Bucureşti?

Principalul obiectiv al echipei noastre este acela de a reda Baroului Bucureşti măreţia şi splendoarea de odinioară şi de a readuce avocatura de la stadiul de cenuşăreasă în fruntea profesiilor juridice.

Rămâne parlamentar

Mai rămâneţi în politică dacă deveniţi decan al Baroului Bucureşti? Veţi mai candida?

Politica şi avocatura sunt două lucruri diferite. Nu le-am confundat niciodată. Ca avocat am avut clienţi din tot spectrul politic, fără să mă intereseze altceva decât problema clientului. În faţa legii, nu există justiţiabil de stânga sau de dreapta. Am considerat întotdeauna că în politică este nevoie de cât mai mulţi avocaţi, chiar dacă politica şi avocatura sunt lucruri diferite. Pentru că avocatura te căleşte ca profesionist, te face să cunoşti legea şi îţi dă experienţa lucrului cu oamenii. Nu intenţionez să mă retrag din politică. De altfel, nu doar că nu există nici o interdicţie între calitatea de parlamentar şi cea de decan al unui barou, dar cred eu că este o îmbinare fericită. Vă mai amintiţi de nea Nicu Cerveni? Om politic, avocat şi un mare decan al Baroului Bucureşti. Ce vremuri!

Ce ne pregătiţi nou în politica dâmboviţeană?

Principala problemă a politicii româneşti este lipsa de credibilitate a omului politic. Iar credibilitatea nu se poate redobândi decât prin cinste, competenţă, transparenţă şi proiecte. Doar un om cinstit şi competent, care acţionează transparent şi vine cu un proiect realist şi în interesul comunităţii poate să se diferenţieze de clasa politică ipocrită şi coruptă, care a făcut ca încrederea în politică şi politicieni să se apropie de zero. 

Pe ce alianţe va bazaţi?

Suntem la început de drum, Partidul Naţional Democrat (PND) fiind în procedura de înregistrare în Registrul partidelor politice. Este greu să vă spun astăzi dacă în 2016 vom candida singuri sau o vom face într-o alianţă. În opinia mea, vom candida singuri, pentru că nu cred că vor exista doritori să se supună criteriilor noastre de integritate şi competenţă. Noi nu vom accepta să fim alături de persoane sau partide pentru care aceste calităţi sunt doar vorbe în vânt, de prostit românii. Dacă întrebarea vizează cele două protocoale încheiate anterior cu PMP şi PER, vă răspund tranşant: primul, cel cu PMP, vizează strict o colaborare parlamentară între două partide care se opun Guvernului Ponta, iar cel de-al doilea, cel cu PER, vizează colaborarea în Consiliul General al Municipiului Bucureşti, precum şi ipoteza unor alegeri locale parţiale. Pentru 2016, toate deciziile vor fi luate statutar, după consultarea organizaţiilor de către conducerea PND, care va fi aleasă de primul congres al partidului. Doar o conducere reprezentativă va putea lua decizii pentru anul electoral 2019.

Cel de-al treilea partid al României

Veţi apela la populism?

Cu siguranţă nu. Cred că populismul nu doar că şi-a arătat colţii destul, dar continuă să rămână un pericol major pentru modul în care facem politică. Este şi motivul pentru care am arătat din capul locului că bazinul electoral pe care îl ţintim îl reprezintă românii care au înţeles că doar prin muncă, inovaţie şi antreprenoriat viaţa noastră poate deveni mai bună. Pe cei care muncesc, inovează sau au propria lor afacere îi încurajăm să continue, pensionarilor le mulţumim pentru activitatea depusă şi ne angajăm să le oferim o pensie decentă şi rezonabilă. Celor care vor să muncească şi nu îşi găsesc de lucru trebuie să le oferim această posibilitate prin politici publice eficiente. Celor care nu pot să muncească trebuie să le asigurăm existenţa, dar cei care nu vor să muncească vor trebui să înţeleagă că statul român nu este un rezervor fără fund şi le cerem să se apuce de muncă. Nu este firesc ca unii să muncească şi alţii să aştepte pomeni.

Ce scor ţintiţi în 2016 la locale?

Este prematur şi ar fi neserios să arunc cu cifre. Însă, în raport de semnalele extraordinare pe care le am din teritoriu, vă spun, şi să nu vă surprindă, că PND va fi, după PSD şi PNL, cel de-al treilea partid al României. Pentru început. Suntem în plin proces de constituire a organizaţiilor locale şi judeţene şi constat cu satisfacţie că vin spre noi foarte mulţi tineri şi foarte mulţi oameni care nu au mai făcut politică până acum. Asta înseamnă că apariţia PND nu face altceva decât să ofere multor români partidul pe care şi-l doreau… un partid în care cuvântul naţional să fie o realitate şi nu un cuvânt gol.

„Legea să fie lege pentru toţi”

La 45 ani, Daniel Fenechiu, avocat cu 19 ani vechime, are propria Casă de Avocatură în asociere cu Gabriela Savu. Este deputat, membru în Comisia Juridică şi în Delegaţia României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. Munceşte între 14 şi 16 ore pe zi ca avocat şi deputat în Parlamentul României. „Constat deseori – atât ca simplu cetăţean, cât mai ales ca avocat, că unele dintre legile ţării mele sunt strâmbe sau discriminatorii. Că legea nu e lege pentru toţi, că unii sunt mai egali decât alţii în faţa legii. Că românii şi-au cam pierdut încrederea în lege şi dreptate. În Parlamentul României, sunt avocatul celor care vor legi drepte şi care vor ca legea să fie lege pentru toţi”, spune Daniel Fenechiu.

S-a visat avocat de la 5 ani

S-a născut în București, dar copilăria și adolescenţa şi le-a petrecut, în cea mai mare parte, în Ardeal. Daniel Fenechiu spune că respectă munca şi pe toţi cei care îşi câştigă existenţa din muncă, pentru că munceşte de la 18 ani. „Am fost, rând pe rând, muncitor necalificat şi apoi mecanic la o schelă de foraj, profesor suplinitor la o şcoală generală şi apoi, în timpul facultăţii, jurnalist. Munca a fost principalul meu sprijin, atât pe drumul spre profesia pe care mi-am dorit-o de copil, de pe la 5 ani, avocatura, cât şi în profesia de avocat. Îmi place profesia mea, pentru că îmi place să ajut oamenii care au nevoie de ajutor. Deseori un zâmbet pe faţa lor sau, de ce nu, lacrimile lor de bucurie, mă fac să uit de toate și de tot… Sunt căsătorit de 18 ani cu o femeie minunată, care îmi este alături şi mă susţine în toate demersurile mele”, spune avocatul. Este pasionat de şah şi se întâlneşte săptămânal cu câţiva prieteni pentru o „partidă” pe cinste.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-03-29Parerea ta...

TRECATOR
30 Mar 2015

Bree nea cais , toti aveti o coada de iepure la git .
NICOLAE
30 Mar 2015

Domnule Fenechiu,va felici, dar sa aveti in vedere si imensa coruptie atunci cand UNBR a solutionat contestatiile la intrarea in avocatura. Spre exemplu, subzista un caz in care o persoana desi condamnata definitiv, pentru trafic de influienta la magistrati, totusi acum este avocat pe considerentul ca......a intrat prin examen.Dar, cand a depus dosarul cei de la UNBR nu au vazut oare condamnarea???. Mai este si grava problema a incompatibilitatilor-avocat----magistrat.Astea sunt aspectele concrete.
JUCATOR
30 Mar 2015

OARE ESTE FRATE , SAU DIN FAMIGLIA , LUI ALA DIN PUSCARIE DE LA IASI ? PARCA ESTE VOPSIT IN ROSU !
SI CU SCOLILE PRIVATE DE AVOCA
30 Mar 2015

Cu scolile private de avocati fara numar cum ramane ? Fiecare privata scoate juristi pe banda (multi cu diplome cumparate !), care se orienteaza f repede apoi sa profeseze in conditii cat mai usoare !! Si de asta am ajuns asa ....! A nu se uita si ca penalul A Nastase era mare profesor la 2 private.... RUSINE !! La asa juristi, asa respectare si aplicare a legilor in Romania....!!
SEBASTIAN CUDRICI -AVOCAT, CON
30 Mar 2015

Succes, domnule avocat dvs. precum si colegilor din ADSA !
MARINESCU
31 Mar 2015

Nu pot sa cred ce spuneti, deoarece ca tot romanul, atunci cand ajunge sus, uita de unde a plecat. Si mai este ceva de adaugat : marile case de avocatura nu dau doi bani pe confratii de breasla, desi de cele mai multe ori " anonimii" sunt mult mai bine pregatiti.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray