2020-08-10 19:02

Băsescu, consultat cu un RMN “pirat” la Spitalul Militar Central

 |  17:55
Băsescu, consultat cu un RMN “pirat” la Spitalul Militar Central

ConducereaSpitalului Militar Central Bucureşti a făcut dispărut un aparat RMN trecut îninventar şi a achiziţionat un alt dispozitiv pirat care figurează în locul celui trimisîn afara ţării. Aparatul RMN de la Spitalul Militar Central este singurul cepoate fi folosit pentru consultaţii care îl privesc pe şeful statului. SiemensRomânia susţine că aparatul nou de la unitatea spitalicească este o copie” după un dispozitiv comercializat doar de ei. Aparatul nou a fost livrat de ofirmă necunoscută din Grecia. Conducerea unităţii spitaliceşti şi cea a MinisteruluiApărării Naţionale nu au reuşit să lămurească subiectul la solicitarea ziaruluiPuterea, după mai bine de 30 de zile, conformLegii 544. Mai multe cadre medicale contestă numirea Consiliului de Administraţieşi a managerului Spitalului Militar Central.

Preşedintele Traian Băsescu nu şi-a pututefectua toate analizele medicale obligatorii, deoarece nu poate efectuaexamenul RMN decât la Spitalul Militar Central. "Aş fi foarte bucuros să facpublice rezultatele vizitei mele medicale pe care le am până la stadiul la caream reuşit să o fac. Spitalul care prin hotărâre CSAT trebuie să caute desănătatea preşedintelui are RMN-ul ăla defect, şi până îi vin piesele nu pottermina vizita medicală. Am început-o în ianuarie, februarie", a declaratTraian Băsescu, în cadrul emisiunii “Naşul”, de la B1 TV, din 12.04.2010.

Aparatul de rezonanţă magnetică nucleară (RMN) trecut îninventar la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr.Carol Davila”, singurul dispozitiv ce poate fi utilizat de Traian Băsescu, conformunei decizii a Consiliului Naţional de Apărare a Ţării (CSAT), a fostînlocuit cu un dispozitiv nou, neînregistrat. Potrivit surselor din cadrulunităţii spitaliceşti, RMN-ul trecut în inventar a fost transportat în afaraţării pentru a fi dezasamblat. Siemens România, firma care ar fi trebuit să seocupe de repararea aparatului dispărut, susţine că nu poate explica proceduraprin care a fost îndepărtat RMN-ul din spital, cu toate că încă mai figureazăîn inventar. Siemens România a trimis o ofertă Spitalului Militar Centralpentru repararea aparatului vechi, însă conducerea unităţii sanitare a refuzat.“Am fost solicitaţi să intervenim, pentru repararea MR-ului de producţieSiemens, cu denumirea comercială Harmony, dar oferta noastră nu a fostacceptată. Aparatul a fost achiziţionat în 1998. Unitatea spitalicească trebuiesă menţioneze valoarea aparatului dispărut, deoarece acesta s-a devalorizat.Sunt informaţii publice. Şi noi am vrea să ştim cum au fost obţinute avizelenecesare pentru înlocuirea aparatului”,ne-a declarat directorul Diviziei Medicale Siemens România, Marian Ghinescu.Mai mult, acesta susţine că noul aparat RMN este un model „pirat” şi a fostachiziţionat de la o firmă necunoscută în domeniu. “Nu avem date cu privire la situaţia generată de starea tehnică adispozitivului montat după evacuarea aparatului original. Avem doar întrebări fără răspuns. Cum de s-a putut faceaceastă operaţiune de înlocuire fără trasabilitatea procesului? Noul aparat nu este livrat de noi. Este un model pirat. A fost livratde o firmă din Grecia, din câte ştim noi. Nu cunosc nici un fel de date despreacea firmă”, ne-a maimărturisit Marian Ghinescu.

De cealaltă parte, conducerea SpitaluluiMilitar Central şi cea a Ministerului Apărării Naţionale nu au lămurit situaţiaîn 30 de zile de la momentul depunerii unei solicitări din partea redacţieinoastre, cu toate că legislaţia în vigoare obligă la acest lucru.

Consiliude Administraţie şi manager fantomă

Mai multe cadre medicale de la SpitalulMilitar Central Bucureşti se pregătesc să solicite Ministerului ApărăriiNaţionale (MApN) înlocuirea Consiliului Administrativ şi a managerului(comandantului) unităţii sanitare, Aurelian Ranetti. Cadrele medicale susţin căatât managerul, cât şi Consiliul de Administraţie au fost numiţi ilegal (pe05.08.2010, prin Ordinul MApN nr. A96), deoarece Facultatea de Medicină “Carol Davila” şi ConsiliulGeneral al Municipiului Bucureşti nu au reprezentanţi în conducerea SpitaluluiMilitar Central, fapt ce contravine normelor legislative în vigoare (art. 186,alin. 3 din Legea 95/2006). Avocaţiiconsultaţi de contestatarii actualei echipe de conducere susţin că, în prezent,Consiliul de Administraţie al spitalului este consecinţa fraudăriidispozitivelor legale, câtă vreme se trece peste voinţa Universităţii deMedicină şi Farmacie “Dr. Carol Davila” Bucureşti. Universitatea a desemnat doimembri care nu se regăsesc în lista anexă Ordinului atacat. În anexa ordinuluinu se regăseşte nici un membru desemnatde către Consiliul General al Municipiului Bucureşti, fapt ce conduce la ocompunere incompletă şi ilegală a acestui Consiliu.De asemenea, cadrele medicale de la Spitalul Militar vor contesta şi concursulde numire în funcţie a managerului unităţii spitaliceşti, Aurelian Ranetti. Dacăaceste acuzaţii vor fi validate de instanţă, toateactele administrative adoptate de către Consiliul de Administraţie nelegal constituitsunt lovite de nulitate, începând cu numirea directorului. În plus, concursul afost organizat după expirarea perioadei în care col. dr. Ranetti Aurelian puteaocupa funcţia de comandant al spitalului, susţin avocaţii.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638948-12-13Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiriPUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz