2020-02-16 22:26

Băsescu vrea desfiinţarea venitului minim garantat. Un eşec al Guvernului în implementarea programelor sociale

 |  18:38
Băsescu vrea desfiinţarea venitului minim garantat. Un eşec al Guvernului în implementarea programelor sociale

Declaraţia preşedintelui Traian Băsescu de lateleviziunea publică, potrivit căreia eliminarea sau diminuarea venitului minimgarantat este strict necesară, întrucât i-ar determina pe mulţi români să muncească, a stârnit numeroasecontroverse.

Fostul secretar de stat în Ministerul Muncii, TheodoraBertzi, susţine că, în multe cazuri, venitul minim garantat este acordat decătre primari, sub forma “pomenilor electorale”. Totuşi, Bertzi este convinsă că venitul minim garantatnu trebuie eliminat doar pentru că autorităţile nu pot coordona programelesociale. “Venitul minim garantatnu reţine oamenii de la muncă. Persoanele care beneficiau de acest ajutortrebuiau să presteze muncă în folosul comunităţii. A fost creat pentrufamiliile sărace. Din nefericire, autorităţile nu au fost capabile săcontroleze modul în care au fost distribuite aceste ajutoare. Astfel, am pututvedea cazuri, prezentate de mass-media, în care persoane care aveau maşini delux îşi ridicau acest ajutor. Pe de altă parte, mulţi primari folosesc acestvenit minim garantat ca pe o pomană electorală. Nu cred că trebuie eliminatvenitul minim, pentru că existănumeroase familii sărace. Venitul ar trebui acordat pe o perioadă scurtă, iarpersoanele care-l primesc ar trebui să beneficieze de cursuri de consiliere şide formare pentru obţinerea unui loc de muncă. Ar putea să li se ofere un locde muncă. Dar nu se mai poate vorbi de profesionalism în acest domeniu, câttimp nu vom mai avea asistenţi sociali”, ne-a declarat Theodora Bertzi.

Sindicatele îl critică, la rândul lor, pe preşedinteleRomâniei pentru ultimele declaraţii. “Din punct de vederetehnic, în nici un caz eliminarea venitului minim garantat nueste o măsură eficientă. Este o mentalitate feudalistă. Nu se poate spune căoamenii trăiesc din acest venit, cât timp salariul minim pe economie este lanivelul actual. Anul acesta, salariul minim trebuia să fie de 900 - 1.000 delei. În aceste condiţii, ajutorul de şomaj, care este 75% din salariul minim,ar fi fost de 700 - 750 de lei. Venitul minim garantat ar fi fost de 350 delei. Noi nu ştim ce se întâmplă cu salariul minim pe economie, pentru că nu maiexistă transparenţă. Toate guvernările, din 2004 până în prezent au secretizataceste proceduri. Dacă vor continua astfel de măsuri vom ajunge să trăimîntr-un stat sclavagist”, ne-a explicatpreşedintele confederaţiei sindicale Cartel Alfa, Bogdan Hossu. ConducereaBlocului Naţional Sindical (BNS) susţine că eliminarea sau reducerea venituluiminim garantat nu va fi nici măcar “frecţie la picior de lemn”. “Este o măsură dereducere a cheltuielilor, dar este nesemnificativă. Nici măcar «frecţie lapicior de lemn» nu este. Ar trebui să ne concentrăm pe verificarea proiectelorde ajutor social. Nu am văzut nici o încercare a Guvernului de susţinere amediului privat pentru relansarea economiei”, ne-a declarat preşedintele BNS, Dumitru Costin.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638942-06-15Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine