2020-04-05 07:27

Bătaie de joc pe banii publici, la Primăria Sectorului 3. Platanii lui Negoiţă, de zece ori mai scumpi faţă de preţul pieţei

 |  18:13
Bătaie de joc pe banii publici, la Primăria Sectorului 3. Platanii lui Negoiţă, de zece ori mai scumpi faţă de preţul pieţei

Primarul sectorului 3, Liviu Negoiţă, a dispus achiziţionarea de plataniîn valoare de zeci de mii de lei. Numeroşi arbori deja s-au uscat sau au fostamplasaţi sub crengile altor pomi. Primăria Sectorului 3 a plătit, anul trecut,3.000 de lei pentru fiecare platan în parte, potrivit surselor din cadrulConsiliului Local. Conducerea Partidului Verde acuză edilii Capitalei că fac“jaf din banii publici”.

Primăria Ssectorului 3 amontat zeci de platani, învaloare de zeci de mii de lei, în plină perioadă de criză economică. Mulţiarbori abia plantaţi s-au uscat, astfel irosindu-se o bună parte din investiţiaprimăriei. Probabil din lipsă de interes, firmele angajate de autorităţilesectorului 3 al Capitalei au amplasat plantanii sub ramurile altor arbori,blocându-le creşterea. Reporterii “Puterea” s-au deplasat la unul dintre parcurile unde au fost plantaţirecent platani, mai exact într-un parc de pe Bulevardul Liviu Rebreanu. Cei mai mulţi arbori achiziţionaţi de către Primăria Sectorului 3 erau deja uscaţi. În plus, platanii erau poziţionaţi la distanţe deaproximativ doi metri, cu toate că specialiştii în horticultură susţin că întreaceşti pomi trebuie păstrată o distanţă de cel puţin patru metri.

Reprezentanţii Primăriei Sectorului 3 evită să ofereinformaţii cu privire la suma de bani cheltuită pentru achiziţionarea platanilorsau la modul în care au fost plantaţi arborii. Totuşi, consilierul local MihaiNiţu ne-a mărturisit că Primăria Sectorului 3 a achiziţionat anul trecut câtevasute de platani la un preţ exorbitant. “Nu am reuşit să aflu cât s-a cheltuit pentru achiziţionarea acestorplatani, dar anul trecut, primăria a cumpărat câteva sute de platani la preţulde 3.000 de lei fiecare. A fost o hotărâre aprobată de Consiliul Local Sector 3”, ne-a declarat consilierul local al sectorului 3, din partea PSD,Mihai Niţu. Acesta ne-a informat că Opoziţia va verificainvestiţia din bani publici realizată de către primarului sectorului 3, LiviuNegoiţă. “Nu este normal să seplătească o asemenea sumă pentru copaci. În plus, platanii au fost plantaţiunul lângă altul, în loc să fie înlocuiţi arborii uscaţi. Noi, reprezentanţiiPSD din Consiliul Sectorului 3, vom verifica investiţia primăriei. Până laurmă, vorbim de banii oamenilor”, ne-a mai spus Mihai Niţu.

Reprezentanţii unei importante firme de horticulturăne-au informat că preţul unui platan cu înălţimea cuprinsă între 2 şi 3 metri estede aproximativ 150 de lei, în timp ce un asemenea arbore de 4,5-5 metri costăîntre 400 şi 500 de lei. Totuşi, Primăria Sectorului 3 a plătit de aproape zeceori mai mult.

Întrecere între primării pentru achiziţii inutile din bani publici

Mai mulţi reprezentanţi ai clasei politice criticăachiziţiile publice realizate de primarul Liviu Negoiţă. Secretarul general alPartidului Verde, Silviu Dumitru, consideră că astfel de contracte suntîncheiate doar pentru a vira sume importante de bani în conturile anumitorfirme. “Ca să-i spunem în câtevacuvinte, este un jaf din banii publici. Un platan nu costă atât. Nu este normalca aceşti arbori să fie plantaţi sub ramurile altor pomi. Trebuie realizată oamenajare. Eu cred că acolo a fost vorba doar de interese. Este foarte mult,3.000 de lei pentru un platan. Probabil că s-au dat nişte bani. Au fostnumeroase astfel de cazuri. Nu a fost interesul de a se face ceva pentru oraş.Au existat nişte pomi, care au trebuit să fie cumpăraţi pentru ca banii săajungă în conturile unei anumite firme. Este un dispreţ al banului public”, ne-a declarat Silviu Dumitru. De cealaltă parte, oficialii Primăriei Sectorului 3 nu vor să facă public numelefirmei care a furnizat platanii de zeci de mii de lei.

Secretarul general al Partidului Verde ne-a explicat că,în Capitală, primăriile se întrec în achiziţionări inutile bucureştenilor, darcare aduc mari beneficii anumitor firme particulare. “Am văzut că este o întrecere între primării: care să achiziţioneze mai multe flori sau alte plante,în loc să fie plantaţi arbori. Avem arbuşti în ghiveci, în sectorul 1 saupalmieri în sectorul 4. Aceste achiziţii sunt realizate sub pretextul căînfrumuseţează Capitala. De fapt, dacă mergeţi la periferia oraşului o săvedeţi gunoaie aruncate pe spaţiile verzi neamenajate. Între blocuri, spaţiileverzi nu sunt îngrijite. Copiii se joacă în ţărână, în loc să aibă parcuri”,ne-a mai declarat Dumitru.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638936-05-27Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine