2020-08-12 23:27

Bătrâni ținuți în condiții inumane în căminele fundației „Congregației Sf. Iosif”. Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Alba cere închiderea „lagărelor” din Alba-Iulia

 |  21:01
Bătrâni ținuți în condiții inumane în căminele fundației „Congregației Sf. Iosif”. Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Alba cere închiderea „lagărelor” din Alba-Iulia

Mizerie, lipsa condițiilor necesare întreținerii igienei personale, dormitoare neîncălzite, alimente expirate, personal insuficient și necalificat, bucătării fără sursă de apă menajeră, inexistența spațiilor pentru servirea mesei - sunt doar câteva dintre problemele descoperite, în urma unui control inopinat, efectuat în luna ianuarie, de inspectorii Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Alba (AJPISA), la cele trei cămine pentru bătrâni din Alba-Iulia, administrate de fundația „Congregația Sf. Iosif”. AJPISA propune Ministerului Muncii închiderea acestor veritabile lagăre pentru bătrâni. Dacă propunerea va fi acceptată, ar putea fi sfârșitul unei adevărate saga a ororii, ce durează de mulți ani de zile!

În pofida titulaturii ce inspiră smerenie și umanitate, fundația „Congregația Sf. Iosif” profită de mulți ani de zile de fondurile publice, fără a le asigura bătrânilor din cămine condiții decente de trai. Tot de mulți ani de zile, presa locală și centrală a relatat despre problemele din căminele „congregației”. În martie 2010, Biserica Romano-Catolică a fost nevoită să se dezică de această fundație, înființată la Alba Iulia, de enoriași din Germania (președinte fiind Hausner Margareta cunoscută ca Sora Maria), în fostul sediu local al Ordinului Franciscan. Dezicerea a picat la țanc, fiindcă după doar câteva săptămâni, cotidianul Adevărul a prezentat mărturia unei femei, care susține că sora sa a pierit din pricina condițiilor din căminul administrat de fundația „Congregația Sf. Iosif”.

„În perioada 08.01.2016-28.01.2016, AJPIS Alba a efectuat un control inopinat  la furnizorul de servicii sociale, Fundaţia “Congregaţia Sf. Iosif” din Alba Iulia şi la serviciile sociale furnizate de acesta, astfel: Căminul pentru Persoane Vârstnice Alba Iulia, Strada: Dr. Aurel Vlad, nr. 40, Căminul pentru Persoane Vârstnice Alba Iulia,Strada: B-dul Ferdinand I, nr. 66E, Căminul pentru Persoane Vârstnice Alba Iulia, Strada: Barbu Lăutaru, nr. 54”, se arată într-un comunicat de presă al AJPIS Alba, din care spicuim, în continuare.

12 controale, 119 deficiențe

„Fundaţia «Congregaţia Sf. Iosif» Alba Iulia, este acreditată ca furnizor de servicii sociale, conform certificatului de acreditare, în condiţiile Legii nr. 197/2012 privind asigurarea calităţii în domeniul serviciilor sociale. În perioada aprilie 2014-ianuarie 2016, cele trei cămine pentru persoane vârstnice aparţinând Fundaţiei «Congregaţia Sf. Iosif» Alba Iulia, au făcut obiectul mai multor controale (inopinate), ca urmare a unor autosesizări  şi a unor sesizărilor apărute în presa locală ori formulate de alte instituţii publice. Astfel, în intervalul menţionat, au fost realizate un număr de 12 misiuni de control inopinat şi de monitorizare. În urma acestor misiuni de control şi de monitorizare au fost întocmite 12 procese verbale de control, în care s-au dispus 119 măsuri, ca urmare a deficienţelor constatate. Controlul efectuat în luna ianuarie 2016 s-a desfăşurat ca urmare a unei sesizări mediatizate în presa locală (din data de 07.01.2016), referitoare la condiţiile necorespunzătoare de îngrijire a unei beneficiare asistate într-unul dintre căminele fundaţiei.

Funcționare în ilegalitate

Fundaţia «Congregaţia Sf. Iosif» Alba Iulia (...) nu a solicitat licenţa provizorie de funcţionare pentru cele trei centre rezidenţiale destinate persoanelor vârstnice, până la data (...) de 31.12.2015, fapt pentru care, începând cu data de 01.01.2016 serviciile sociale funcţionează în afara cadrului legal. Totodată s-a mai constatat că entitatea verificată nu a respectat în cea mai mare parte prevederile Ordinului nr. 2126/2014 privind Standardele minime de calitate pentru serviciile sociale cu cazare organizate ca centre rezidenţiale destinate persoanelor vârstnice, după cum urmează:

- (...) nu dispune în cele trei centre rezidenţiale de o structură de personal suficientă, capabilă să asigure activităţile şi serviciile acordate. Furnizorul trebuia să asigure o structură de personal formată din cel puţin 22,5 membri, raportat la numărul beneficiarilor pentru care a fost stabilit gradul de dependenţă (57 beneficiari), excepţie făcând cei 16 beneficiari pentru care, la data controlului nu este stabilit gradul de dependenţă, iar la nivelul acestui furnizor de servicii sociale există un număr de 7 angajați, 4 voluntari și o persoană cu contract de prestări servicii.

- Referitor la calificarea personalului, s-a constatat că această condiţie nu este îndeplinită de 3 angajaţi care ocupă postul de îngrijitor, (una fiind trecută în REVISAL drept) femeie de serviciu, (...) un ajutor de bucătar-voluntar şi un preot în cadrul Bisericii Franciscane şi membru în cadrul fundaţiei, bucătar, pentru acesta din urmă nefiind prezentate (...) documente (...) care să ateste calificarea specifică acestei activităţi. (...)

-  Căminele pentru Persoane Vârstnice nu deţin spaţii adecvate activităţilor zilnice comune la care să participe beneficiarii centrelor (cameră de zi/odihnă sau de socializare), ci doar spații improvizate în holuri și/sau săli pentru servirea mesei, care nu sunt amenajate corespunzător.

Bucătărie fără... chiuvetă

- În două din cele trei centre nu există spaţii pentru servirea mesei, astfel încât, inclusiv asistaţii care pot să se deplaseze sunt nevoiţi să servească masa în dormitoare sau la pat, iar în unul din aceste centre, unde exista o așa-zisă sală pentru servirea mesei, aceasta este folosită atât ca spațiu de servire a mesei, cameră de zi pentru beneficiari, cât și spațiu pentru depozitarea de lenjerii, prosoape, haine etc., dar și dormitor pentru unul din beneficiari.

- În ceea ce privește spațiile pentru pregătirea hranei, la centrul situat pe str. Dr. Aurel Vlad, bucătăria nu corespunde din punct de vedere structural și funcțional din cauza lipsei spațiului de depozitare, lipsei unei chiuvete, a sursei de apă caldă. Există un butoi în care se păstrează apa necesară spălatului veselei. Până la data controlului hrana beneficiarilor a fost preparată fără ca acest centru să dețină autorizație sanitar-veterinară, acest aspect fiind constatat de către DSVSA Alba atât în anul 2014, cât și în anul 2016. La bucătăria fundaţiei din Alba Iulia, Str. Ferdinand, nr. 19 se pregătește prânzul pentru beneficiarii ocrotiți în centrele rezidențiale situate pe str. Ferdinand nr.66E și str. Barbu Lăutaru, nr.54, fiind livrată în sistem catering (în găleți transportate cu bicicleta) la serviciile sociale menționate mai sus, iar cina şi micul dejun se pregătesc la sediile centrelor rezidenţiale, care nu deţin autorizaţie sanitar veterinară .

Dietă fără fructe, legume, dulciuri. Alimente expirate

- Meniurile nu sunt diversificate şi diferenţiate în funcţie de regimul dietetic recomandat de medicul specialist, nu sunt prezente fructele, legumele/salate de legume în meniurile beneficiarilor şi nici gustarea dulce (doar la masa de Crăciun s-a servit o prăjitură); nu se specifică aportul caloric.

- Nu sunt întocmite liste de alimente din care să rezulte respectarea meniului zilnic de hrană stabilit şi cuantumul valoric al acestuia (16,6 lei/beneficiar/zi), situaţie în care nu se poate verifica respectarea nivelului zilnic de hrană; (...) nu dețin documente care să ateste proveniența și termenul de valabilitate a alimentelor folosite la prepararea hranei.

- În data de 08.01.2016, în cadrul controlului s-au identificat produse alimentare cu valabilitate expirată din luna decembrie 2015 (margarină: 2 cutii, budincă cu vanilie: 2 cutii, conservă țelină : 8 borcane), care urmau să fie folosite în alimentaţia beneficiarilor.

Fără curățenie, dezinsecție, deratizare. Dar cu antipsihotice „la liber”

- Fundaţia „Congregaţia Sf. Iosif” Alba Iulia nu oferă condiţii de menţinere a igienei personale a beneficiarilor şi a colectivităţii în care trăiesc aceştia. Căminele pentru Persoane Vârstnice ale fundației nu aplică programe de curăţenie şi dezinfecţie/deratizare adecvate pentru toate spaţiile pe care le deţine, conform normelor legale în vigoare; spaţiile nu sunt zugrăvite etc. Unitatea nu deţine substanţe/produse de igienizat şi dezinfectat vesela şi spaţiile interioare, stocul fiind zero!

- În ceea ce priveşte condiţiile necesare asigurării unei igiene personale optime, s-a constatat că la nivelul centrelor există grupuri sanitare, cu WC, chiuvetă şi duş/vană, insuficiente și care nu erau igienizate corespunzător, fiind urât mirositoare. Pentru personalul fundației nu există grupuri sanitare, iar apa caldă curentă nu este asigurată permanent, ci doar de 2 ori pe săptămână, când se efectuează baia generală.

- (...) unul dintre cămine furnizorul de servicii sociale nu asigură păstrarea medicamentelor în condiții de siguranță, fiind lăsate la îndemâna beneficiarilor. De exemplu, pe etajera de la chiuveta din dormitor exista haloperidol (un antipsihotic puternic cu multe contraindicații - n.r.).

„Cancer” în dormitoare

- Dormitoarele nu asigură un spaţiu de 6 mp/beneficiar, dotarea cu mobilier este minimă şi constă într-un pat, o noptieră şi o masă cu 1 scaun, iar temperatura ambientală la data controlului era de aproximativ 16-17 grade C. Din cauza spaţiului mic, deplasarea beneficiarilor şi accesul personalului se fac cu dificultate.

- În două din cele trei centre care au dormitoare dispuse la etaj sunt cazate persoane care prezintă dificultăţi de deplasare( persoane imobilizate în scaun cu rotile, persoane imobilizate la pat, persoane care folosesc bastonul şi care se deplasează cu greutate), spaţiul fizic nefiind accesibilizat corespunzător nevoilor de deplasare al beneficiarilor, limitează accesul acestora la mediul fizic din interiorul şi exteriorul imobilului”.

„Congregația” a fost atenționată și consiliată

Fundaţia „Congregaţia Sf. Iosif” Alba Iulia a fost consiliată şi informată cu privire la procedura de licenţiere a serviciilor sociale, atât în cadrul Campaniei de Informare şi Consiliere, prevăzută în Planul de control al ANPIS pentru 2015, care a constat în 3 sesiuni de consiliere a furnizorilor din judeţul Alba, sesiuni la care au fost prezenți reprezentanți ai acestei entități, cât şi cu ocazia fiecărui control. Cu toate acestea, deficiențele nu au fost rezolvate. Dimpotrivă, s-au agravat și au apărut altele noi.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-03-01

GALERIE MEDIA

Parerea ta...

CONSTANTIN
02 Mar 2016

Au fost doar simple constatari,fara urmari,penale,dar cu sume incasate de la Stat.Ce mai conteaza acolo ,niste batrani?Cat au fost in putere au muncit ,au platit la Stat taxe si impozite,au fost cetateni onorabili,a dat cat i s a impus ,a primit cat i s a dat!!Acum ,la amurgul vietii mafioti ,tot il dijmesc!!Tot cei care il furau ,il fura si il umilesc.Unde sunt ,cei de la antene,??Garnitura de sclavi a lui Voiculescu-Grecu ,Gadea,Badea??Sa faca lumina ,dreptate,sa cada in genunchi sa ceara dreptate??Congregatia ,ce politician,ce institutie are in spate?Este de tot hazul cand se vorbeste de -fructe,dieta medicamente,igiena personala- pentru batrani. La terminarea programului zilnic,cum ar putea ,personalul de deservire sa plece ,acasa cu prapornita goala??Bani se topesc pentru campanii politice pentru drumuri care se scufunda ,pentru masini de lux-Oprea ,Ponta Blaga !!Ce mai conteza ,ocolo niste "expirati!!Constatam,ne uimim,scriem,comentam peste putim uitam!!Nu sunt parinti nostri ,nici bunici nostri,nici romani nu sunt!!Probabil ca sunt extraterestri,dar nu ai nostri.Facem catedrale,platim doctori plagiatori-dar nu suntem capabili s a avem grija de batrani!Unde i Pippidi,sa protesteze??Sa plateasca taxele in Romania,si pentru batrani astia!!
UN CETATEAN
02 Mar 2016

In Romania a fi batran este o povara greu de dus. Umilinte cam peste tot. Totul tine de educatie, de respect pentru generatiile care au muncit. Bogatia unei tari sau asezari este data de suma muncii depuse de generatiile care s-au succedat. Cand se fura in continuu si este peste tot coruptie, scoala doar de memorat, dar nu si de educatie si empatie, atunci asemenea situatii sunt la ordinea zilei. In alte tarii, persoanele varstinice se bucura de un minim respect si atentie. Batranii nu mai au multe cerinte de la viata decat cele ce tin de sanatate.
ION
02 Mar 2016

Credeti ca in Bucuresti e altfel ???? Caminele de stat sunt full , iar la privat taxele sunt peste 2200 , 2500 iar conditiile zero . Stau nespalati , mancare la limita subzistentei si in 4 luni maxim e si imbalsamat si ingropat .
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz