2020-05-31 14:25

Bebeluşii ar trebui să doarmă alături de mamă doar până la vârsta de trei luni

 |  21:01
Bebeluşii ar trebui să doarmă alături de mamă doar până la vârsta de trei luni

Valentina Grigore

Somnul bebeluşului este unul dintre principalele subiecte de discuţie odată cu venirea acasă a acestuia. Fie că vorbim despre întrebările legate de camera în care acesta ar trebui să doarmă (împreună cu părinţii sau singur), ori că avem în vedere orarul de somn al copilului (doarme prea puţin sau prea mult, ar trebui să păstrăm linişte deplină sau dimpotrivă), părinţii acordă o mare importanţă somnului micuţului lor.

„Co-sleeping” sau „bed-sharing” este fenomenul dormitului în pat cu copilul, ponderea părinţilor care îl practică fiind de 60% în rândul familiilor din Suedia. Părerile specialiştilor sunt însă împărţite întrucât trebuie puse în balanţă argumentele care sunt în favoarea acestei practici, precum şi opiniile contra.

Copiii se nasc cu un temperament bine definit: 40% dintre aceştia sunt liniştiţi, sociabili, autonomi şi adaptabili, în vreme ce 10-20% sunt catalogaţi a fi „dificili”: plâng frecvent, se tem de persoanele străine şi nu suportă izolarea completă. În cazul celei de-a doua categorii de copii, părinţii vor fi nevoiţi să doarmă cu aceştia în aceeaşi cameră, cel puţin până la vârsta de şase luni.

Prezenţa copilului în camera părinţilor prezintă avantaje şi dezavantaje. De exemplu, un avantaj este acela că va creşte numărul alăptărilor pe durata nopţii, faţă de cel al hrănirii cu biberonul, dată fiind proximitatea copilului faţă de mamă. De asemenea, dormitul bebeluşului lângă mamă va ajuta la reducerea perioadei necesare adaptării acestuia la lumea exterioară, deoarece el se va simţi protejat de prezenţa ei odată cu părăsirea mediului intrauterin.

În ceea ce priveşte siguranţa micuţului, probabil că mulţi ar fi tentaţi să spună că aceasta este mai mare dacă va dormi în acelaşi pat cu părinţii. Realitatea este cu totul alta întrucât potrivit unui studiu dormitul nou-născutului sub trei luni în pat cu părinţii implică o creştere de cinci ori a riscului de apariţie a Sindromului de Moarte Subită (SMSS). De exemplu, în Statele Unite ale Americii, SMSS este principala cauză de mortalitate post-neonatală.

Risc de sufocare accidentală

În cazul în care părinţii decid ca bebeluşul să doarmă în acelaşi pat cu ei, siguranţa acestuia este pusă în pericol. Copilul este expus riscului de sufocare accidentală, sau poate cădea din pat, îşi poate prinde mâna sau capul între pat şi saltea, sau se poate supraîncălzi. Pe durata nopţii, starea de veghe a părinţilor îşi pierde din intensitate, odată cu instalarea somnului, iar buna intenţie de a avea grijă de cel mic este înlocuită de reflexe, mişcări necontrolate care îl pot pune în pericol. Mamele care dorm cu nou-născuţii susţin că dezvoltarea copilului e mai armonioasă. Într-un fel au dreptate: copilul e mai liniştit, somnul său e mai odihnitor, mai ales în cazul copiilor agitaţi.  Dobândirea propriei independenţe este însă un pic întârziată şi, în timp, apare problema geloziei faţă de tată sau de un nou frăţior ori surioară. Cu cât se prelungeşte perioada în care micuţul doarme cu mama, cu atât mai mare este problema „despărţirii”, copilul opunând rezistenţă când trebuie să se mute în propriul pat.

Recomandarea specialiştilor

„Recomandarea mea este să nu culcăm copilul într-o altă cameră şi în nici un caz să nu îl forţăm să doarmă. Deşi au instinctul matern, mamele pot fi foarte obosite, iar taţii nu au în primele luni de viaţă ale copilului reflexul îngrijirii unui nou-născut. De aceea, pentru a nu dormi în acelaşi pat cu bebeluşul, dar pentru a-l avea aproape în primele lui luni de viaţă, se poate opta pentru un pătuţ anexă. Mama îl va putea atinge, îi va putea auzi respirația şi îl va putea alăpta cu uşurinţă, fără a se ridica din pat. Totodată, specialiştii sunt de părere că este bine ca micuţul să aibă un pat de dimensiuni mici care va simula spaţiul intrauterin.” susţine Urania Cremene, Expert Parenting -Parent’s Toolshop Inc. SUA.

Reguli

• Nu îi pune pernă în pătuţ

• Montează un aparat cu care poţi auzi orice sunet scoate copilul

• Înveleşte-l uşor, cel mai bun ar fi un săculeţ de dormit cu fermoar, care îi lasă mîinile afară, ce îi va permite să se şi întoarcă fără a se dezveli noaptea

• Salteaua nu trebuie să fie prea moale

• Alege un pat cu bare de siguranţă, pentru a nu cădea din pătuţ

• Nu îl lăsa să doarmă pe o canapea sau un fotoliu, nici măcar ocazional

• Culcă-l pe spate pentru a reduce riscul sufocării

• Dacă vrei să doarmă totuşi lângă voi, amenajează-i un colţ numai al lui, ferit de curent şi departe de televizor

Platformă online

O comunitate de specialişti în pediatrie şi psihologie se află pe platforma „Modelează copilăria”, care vine în întâmpinarea părinţilor cu răspunsuri şi sfaturi la diverse aspecte legate de creşterea sănătoasă şi armonioasă a copiilor. Aici pot fi consultate informaţii şi recomandări în ceea ce priveşte sănătatea, alimentaţia, îngrijirea, siguranţa, psihologia, educaţia şi distracţia copiilor.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-08-13Parerea ta...

ANA
02 Apr 2015

De la mine , Patut Arm Reach co-sleeper este foarte bun
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine