2020-08-13 00:48

Bibliografia pentru Rezidențiat, motiv de revoltă printre studenții de la Medicină

 |  19:12
Bibliografia pentru Rezidențiat, motiv de revoltă printre studenții de la Medicină

După ce a apărut informația că bibliografia pentru examenul de Rezidențiat 2016 s-ar fi schimbat, studenții de la Medicină sunt gata de proteste. Ei cer printr-o scrisoare deschisă lămuriri de la Ministerul Sănătății.

Studenţii de la Medicină atrag atenţia într-o scrisoare deschisă adresată luni Ministerului Sănătăţii, că s-ar putea ajunge la proteste dacă nu se aduc clarificări privind bibliografia pentru examenul de Rezidenţiat 2016, după ce a apărut zvonul că aceasta s-ar fi schimbat pe ultima sută de metri.

Zvonurile conform cărora bibliografia s-ar fi schimbat peste noapte au apărut la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Victor Babeş" din Timişoara. Studenţii au reacţionat imediat şi au lansat în weekend o petiţie online, pe care au semnat-o peste 1.200 de studenţi până la ora difuzării acestei ştiri. Studenţii spun că vor să susţină rezidenţiatul după manualul nou – "Compendiu de specialităţi medico-chirurgicale".

„În data de 8 ianuarie, a apărut un comunicat care prezenta Compendiu de specialităţi medico-chirurgicale ca unic material pentru examenul de rezidenţiat. Această carte a fost realizată la nivel naţional şi este aşteptată de mulţi ani. Discuţiile lansate se referă la revenirea la ECN (Book Des ECN), o carte mult contestată, apărută în 2011, plină de greşeli, tradusă din franceză de către editura Universităţii din Cluj. Nu suntem de acord cu scoaterea din tematica de rezidenţiat a unei cărţi de actualitate, cu contribuţia naţională şi înlocuirea ei cu una veche, plină de greşeli, tradusă şi multiplicată de un singur centru”, se arată în petiţia lansată de studenţii de la Medicină, scrie Mediafax.

De asemenea, studenţii mai spun că doresc ca Rezidenţiatul să fie susţinut în continuare în şase centre din mai multe considerente. "În primul rând, riscul unei fraude creşte având în vedere dificultatea distribuirii simultane a subiectelor. Acest aspect are un precedent, motiv pentru care s-a şi renunţat la el. În al doilea rând, realizarea subiectelor se va face ceva mai dificil", mai arată studenţii în petiţie.

"Cartea a fost aprobată pe 17 iulie 2015 de către Colegiul Medicilor şi pe 21 iulie de către Ministerul Sănătăţii. Deşi trebuia să apară prin noiembrie-decembrie, Compendiul a apărut abia la mijlocul lunii ianuarie. Din ce am înţeles de la colegii mei de la Timişoara, vineri au fost anunţaţi de către rector că pentru rezidenţiat nu mai trebuie să înveţe din Compendiu, ci din vechiul manual. Studenţii din toată ţara sunt revoltaţi", a explicat Adelaida Marcu.

Academicianul Ioanel Sinescu, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti, spune că aşteaptă o lămurire din partea Ministerului Sănătăţii vizavi de această problemă, înainte să-i informeze pe studenţi dacă bibliografia pentru Rezidenţiat s-a schimbat sau nu.

Între timp, studenţii medicinişti au transmis Ministerului şi o scrisoare deschisă în care atrag atenţia asupra problemei.

"Prin această scrisoare deschisă, Federaţia Asociaţiilor Studenţilor în Medicină din România solicită Ministerului Sănătăţii clarificarea situaţiei privind bibliografia pentru examenul de Rezidenţiat, sesiunea noiembrie 2016. Conform ultimului comunicat din partea Ministerului, apărut online pe data de 8 ianuarie 2016, bibliografia o reprezintă cele două volume intitulate „Compendiu de specialităţi medico-chirurgicale”, elaborate de un colectiv multidisciplinar din toate centrele universitare, sub coordonarea Prof. Dr. Victor Stoica şi Prof. Dr. Viorel Scripcaru. După multiple insistenţe din partea studenţilor, cartea a apărut pe piaţă şi se poate achiziţiona de la Editura Medicală Bucureşti, precum şi din unele centre universitare. Recent, au apărut informaţii cu privire la o nouă modificare a bibliografiei, în sensul revenirii la volumul utilizat anterior, «Book Des ECN», ediţia în limba română", se arată în scrisoarea deschisă a reprezentanţilor studenţilor de la facultăţile de medicină.

"Astfel, Federaţia nu va putea garanta că studenţii nu vor recurge la forme de exprimare sub formă de protest, individual sau organizat, în vederea clarificării situaţiei acestui examen, de o importanţă deosebit de mare pentru viitoarele noastre cariere în domeniul medical", atrag atenţia reprezentanţii studenţilor în scrisoarea deschisă.

Nu în ultimul rând, studenţii cer o poziţie definitivă privind bibliografia, din partea Ministerului Sănătăţii.

Biroul de Presă al Ministerului Sănătăţii transmite că nu au încă un răspuns oficial, dar că în zilele următoare, conducerea ministerului va lămuri situaţia, mai precizează Mediafax.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-02-01Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz