2020-01-25 14:23

Blocajul economic dintre producătorul şi distribuitorul de agent termic a lăsat mii de oameni fără căldură

 |  21:01
Blocajul economic dintre producătorul şi distribuitorul de agent termic a lăsat mii de oameni fără căldură

Proasta administrare a oraşului Olteniţa de către primarul Petre Ţone şi Consiliul Local a adus urbea în faliment. Din primăvara acestui an, pentru locuitorii Olteniţei apa caldă este un lux. Odată cu venirea iernii, problema căldurii din apartamentele de bloc a devenit acută. Potrivit aleşilor locali, din cauza restanţelor pe care le au oamenii la firma distribuitoare de agent termic, Termourban, aceasta a intrat în incapacitate de plată a datoriilor pe care le are la furnizor.

Sărăcia, indolenţa, indiferenţa şi neputinţa oamenilor din Olteniţa de a face ceva pentru ei şi pentru calitatea vieţii lor au făcut ca nivelul lor de trai să se degradeze constant. În plină iarnă, consilierii locali încă discută şi promit soluţii pentru deblocarea situaţiei. Dar problemele oraşului sunt tergiversate şi tratate cu superficialitate de aleşii locali. Presa a semnalat aceste probleme, dar oamenilor le-a fost frică de răzbunarea primarului PSD, Petre Ţone, şi nu au reclamat situaţia. „Primarul nostru este preocupat numai de jocurile de noroc. I-au plăcut păcănelele, acum joacă poker, aşa că e obişnuit cu cacealmaua. Aşa face şi cu oraşul”, ne-a declarat un cititor al ziarului PUTEREA, care doreşte să-şi păstreze anonimatul.

Pentru localnicii care stau în cele circa 2.000 de apartamente de bloc racordate la sistemul centralizat de termoficare, apa caldă este un lux chiar şi în timpul verii. „De altfel, se reia situaţia de dinainte de anul 2004, când olteniţenii, dacă îşi mai amintesc, sub conducerea aceluiaşi partid PSD, aveau apă caldă şi căldură cu porţia sau mai deloc”, spune redactorul şef al publicaţiei „Olteniţa Info”, Laura Suzeanu.

În acest an, iarna a venit de la sfârşitul lunii octombrie, iar oamenii s-au încălzit mai mult de o lună cu reşouri sau aeroterme, deoarece caloriferele au fost doar de decor. Încă de la începutul toamnei, localnicii şi presa locală se întrebau retoric dacă problema căldurii va „îngheţa” în această iarnă la Olteniţa sau dacă cei responsabili vor „topi” gheaţa.

Distribuire parţială a agentului termic

Contactat de redactorul PUTEREA în legătură cu distribuirea agentului termic, primarul Olteniţei, Petre Ţone, a răspuns cu tupeu: „V-aţi trezit cam târziu. Apă caldă şi căldură este în tot oraşul”. Nu a fost posibilă o conversaţie cu alesul local al PSD, pentru că acesta a refuzat orice discuţie şi a închis telefonul. Afirmaţia s-a confirmat, dar cu excepţii. „Au primit căldură de o zi (1 decembrie a.c. - n.r.), însă există blocuri unde au fost tăiate ţevile. Decizia a fost ca acolo unde există mai puţin de trei apartamente racordate la sistemul centralizat, să se sisteze căldura. Decizia asta cu tăiatul ţevilor acolo unde nu mai sunt multe apartamente cuplate la sistemul centralizat e o porcărie. Deja am o sesizare de la o femeie cu copii care stă în frig în plină iarnă. Vom vedea dacă în oraş se va distribui toată iarna agent termic, pentru că totul e la pământ la Termourban. Dacă se mai debranşează între timp alte blocuri sau familii, care optează pentru centrale de apartament, atunci se mai schimbă situaţia, dar nu toţi au bani să se debranşeze”, a explicat Laura Suzeanu.

Paradox: sărăcie lucie într-un oraş dunărean

Problema sărăciei în Olteniţa pare fără ieşire, deoarece judeţul Călăraşi este în top 10 la şomaj. Oficial, rata şomajului este mică, în jur de 7%, dar sunt multe persoane neînscrise în baza de date a Agenţiei Judeţene de Forţă de Muncă. Deşi Olteniţa este port la Dunăre, în ultimii ani investitorii s-au lăsat în zadar aşteptaţi, iar autorităţile locale se preocupă doar de afaceri mici, adesea personale, care nu dezvoltă locuri de muncă în oraş.

Potrivit autorităţilor locale, falimentul firmei Termourban, aflată sub conducerea consiliului local, se datorează restanţelor. Un prim reproş ar fi indolenţa conducerii societăţii de a-şi recupera banii pe care populaţia oraşului o datorează pentru agentul termic. Pe de altă parte, oamenii spun că şi atunci când nu existau restanţe, „apa caldă şi căldura erau distribuite ca pe vremea lui Ceauşescu, adică din când în când”. Astfel că oamenii au ignorat plata facturilor, din cauza calităţii proaste a serviciilor prestate de Termourban Olteniţa. La toate acestea se adaugă lipsa cronică a locurilor de muncă şi salariile foarte mici.

Colaps economic la utilităţi publice

Directorul societăţii, Marian Şumudică, prezent într-una din şedinţele ordinare ale Consiliului Local, spune că, din punct de vedere tehnic, Termourban poate asigura apă caldă şi căldură în orice moment, însă datoriile societăţii către Wirom şi neîncasarea datoriilor de la persoanele fizice din Olteniţa constituie o piedică. „Avem datorii la ora asta de peste 900.000 de lei către Wirom, avem un program făcut cu ei de rambursare a acestei sume până în noiembrie, luna august nu am reuşit să ne ţinem de această rambursare. Singura problemă este încasarea şi asta ţine de oraş, de capacitatea oamenilor de a-şi achita aceste sume”, a declarat Şumudică. Acesta a spus că în ultimele două luni s-au trimis 850 de somaţii care au costat Termourban 6.200 de lei cheltuieli de poştă, ca să-i determine pe cei care au debite mai mari de 500 de lei să plătească. El menţionează că cele 220 de apartamente care plătesc chirie Consiliului Local au datorii de 300.000 de lei la Termourban. De asemenea, există alte 1.765 de apartamente înregistrate cu debite zero la Termourban şi care au dreptul la căldură.

Rectificarea bugetară a venit prin telefon

Dovadă a seriozităţii aleşilor locali este aprobarea rectificării bugetare. Deşi Legea administraţiei locale spune că proiectele de hotărâri trebuie prezentate consilierilor locali cu 10 zile înainte de şedinţă, la Olteniţa se transmit prin telefon.

În după-amiaza zilei de vineri, 28 noiembrie, consilierii olteniţeni au primit telefon de la Primărie pentru a fi de acord cu aprobarea sumei de 500.000 de lei la rectificarea bugetară, sumă ce reprezintă subvenţia la energia termică solicitată în avans de un alt furnizor de energie. Cu toate acestea, autoritatea locală are de plătit datoria de 882.000 de lei către Wirom, fostul furnizor de agent termic. „Primăria a decredibilizat sistemul de încălzire prin debranşare. Eu cât am fost viceprimar până la a demisiona în acest mandat am lăsat lucrurile în regulă. Este vorba de iarna 2012-2013, apoi lucrurile au mers de la sine. Acum deja s-au împotmolit. Şi asta pentru că nu există interes pentru oameni, gândire raţională, bună intenţie şi seriozitate”, susţine fostul viceprimar liberal Florian Cercel.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-12-02Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine