2020-08-12 00:33

Blocul din Titan era o „invitație” pentru foc. Incendiul din București - mansarda nu are autorizație PSI, fiind realizată în 2012. După 2014, ar fi fost imposibilă o asemenea construcție, cu aviz ISU în regulă

 |  21:01
Blocul din Titan era o „invitație” pentru foc. Incendiul din București - mansarda nu are autorizație PSI, fiind realizată în 2012. După 2014, ar fi fost imposibilă o asemenea construcție,  cu aviz ISU în regulă

Robert Veress

Un incendiu puternic a izbucnit, miercuri dimineața, în jurul orei 6, la mansarda unui bloc cu patru etaje din Bulevardul 1 Decembrie din Capitală. La fața locului au fost trimise 12 echipaje de pompieri, patru autoscări, opt autospeciale de stingere și echipaje medicale de prim ajutor. Nicio persoană nu a decedat și nici nu a fost arsă, în schimb cinci persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, fie din cauza intoxicației cu fum, fie din cauza panicii. Iar 37 de garsoniere au fost complet distruse.

Mașinile de pompieri au făcut naveta la Auchan, pentru aprovizionarea cu apă

Un martor ocular a declarat, pentru PUTEREA, că mașinile de pompieri au făcut naveta la un hipermarket Auchan din apropiere, pentru aprovizionarea cu apă, fiindcă blocul nu este dotat cu hidrant sau acesta nu funcționează.  Ulterior, Adrian Marin purtător de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență București - Ilfov, a confirmat informația, pentru PUTEREA.

„Nu exista hidrant în imediata apropiere a blocului unde s-a produs incendiul, de aceea aprovizionarea s-a făcut de la acel hipermarket. Însă nu au fost probleme, apa a fost asigurată în flux continuu”, precizează Marin. Acesta adaugă că blocul nu avea autorizație PSI (prevenirea și stingerea incendiilor) fiindcă nu avea nevoie de așa ceva în 2012, când a fost construit. „În anul 2014 s-a dat o hotărâre de Guvern, după un eveniment asemănător, prin care s-a stabilit că toate blocurile noi de locuințe cu mai mult de trei etaje plus parter trebuie autorizate PSI, la fel și blocurile vechi, care se mansardează sau supraetajează”, spune oficialul ISU București-Ilfov.

„Cum să venim nepregătiți la un incendiu?!”

Potrivit unui locatar, după trei ore de la izbucnirea incendiului 35 de apartamente au ars. Acesta a acuzat autorităţile că primul echipaj care a ajuns la faţa locului avea furtunul de alimentare cu apă spart, iar a doua maşină de pompieri nu aveau suficientă apă, informează B365.ro. Adrian Marin neagă aceste probleme: „Se întâmplă adeseori, la asemenea evenimente, să existe nemulțumiți, care să încerce să ne denigreze. Dar vă asigur că nu așa stau lucrurile. Cum să fim nepregătiți, să venim nepregătiți la un incendiu, când știm că de acțiunea noastră depinde viața oamenilor și limitarea pagubelor?!”.

La ora 13, când am discutat cu reprezentantul pompierilor, incendiul fusese localizat, însă nu stins. „Va mai dura până va fi stins. Posibil, până diseară. Iar echipaje vor rămâne aici și peste noapte, pentru siguranță”.

„Categoric, blocul nu ar fi fost autorizat după anul 2014”

Cauza incendiului nu este stabilită, însă locatarii vorbesc de un posibil scurtcircuit. Odată produs, incendiul s-a propagat cu repeziciune, fiindcă cele 37 de garsoniere de la mansarda blocului sunt realizate din lemn, polistiren și bitum. „Mansarda nu este compartimentată, nu există protecții pentru propagarea incendiului pe orizontală. Situația a fost complicată de faptul că nu am avut acces direct acolo și sunt degajări mari de fum. Noi am încercat să decopertăm ușor, pentru a preîntâmpina alimentarea incendiului cu oxigen...”, a spus Adrian Marin pentru PUTEREA.

Un incendiu se stinge, într-un spațiu închis, chiar înainte de arderea tuturor obiectelor inflamabile, dacă se consumă oxigenul din încăpere. Flăcările reizbucnesc, însă, la contactul cu aerul, dacă focul mai mocnește. În cazul blocului din cartierul Titan în momentul în care pompierii interveneau pentru decopertarea învelitorii de tablă,  intra oxigen, iar acesta alimenta arderea. „Din acest motiv există limbi de foc, cum le numim noi, dar autoscările acționează pe acest principiu de lichidare și limitare a propagării incendiului”, a spus Marin, citat de Agerpres.

El a menționat că mansarda este construită aproape în totalitate din material lemnos și compartimentarea este făcută din rigips, ceea ce a dus la propagarea cu repeziciune a incendiului și controlarea lui cu mare dificultate. Întrebat dacă blocul ar fi fost autorizat de ISU, în cazul în care ar fi fost construit după anul 2014, Marin a replicat: „Categoric, nu! Există niște cerințe clare, care nu erau respectate aici”.

Bilanțul incendiului

Aproximativ 400 de persoane au fost evacuate și un număr de 202 garsoniere și apartamente au fost afectate, în urma operațiunilor de stingere.

„Este un bloc vechi reabilitat. La reabilitare i s-a construit și o mansardă. Cred ca dezvoltatorul este o firmă Top Invest. Asta pentru că scrie pe bloc, sus, pe fațadă, în dreptul mansardelor, Top Invest - contractare vânzări. Am observat că toate blocurile reabilitate din împrejurimi au același tip de mansardă. Când am trecut eu pe acolo, nu mai era picior de locatar Doar pompieri și politie. Pompierii încă nu stinseseră focul și asta probabil fiindcă nu au avu alimentare cu apă continuă - mașinile au fost nevoite să facă naveta la Auchan. Un polițist mi-a spus ca sunt afectate toate apartamentele, până la subsol, din cauza apei (de la ora șase se aruncă apa) și a fumului. Până și el, care doar stătea afară pe trotuar și asigura să nu intre nimeni în perimetru mirosea a fum”, a declarat, pentru PUTEREA, un martor ocular. „Un bărbat în vârstă, cu invaliditate, a suferit un atac de panică, dar este în afara oricărui pericol și se află în grija echipajelor SMURD, într-o ambulanță la fața locului. Mai sunt două femei — una de 25 de ani, care a fost expusă la fum și a fost transportată la Spitalul Sf. Pantelimon, și o alta de 30 de ani care a fost și ea transportată la pitalul Al. Obregia, având probleme psihice”, a precizat Adrian Marin, citat de Agerpres. Ulterior acestei declarații, un bărbat de 56 ani, intoxicat cu fum, a fost și el transportat la Spitalul Floreasca, iar un surdomut cu atac de panică la Spitalul Sf. Ioan.

Zona a fost izolată de autorități.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-03-10

GALERIE MEDIA

Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz