2020-07-05 05:08

BLOG DE POLIŢIST LA RUTIERĂ: Ca de la agent de stradă la ministru. Godină lui Tobă: cred că singurul lucru bun pe care l-ați făcut a fost demisia

 |  17:05
BLOG DE POLIŢIST LA RUTIERĂ: Ca de la agent de stradă la ministru. Godină lui Tobă: cred că singurul lucru bun pe care l-ați făcut a fost demisia

Demisia ministrului de Interne, Petre Tobă, în urma solicitării DNA adresată Președinției, de avizare a declanșării urmăririi penale împotriva sa, în legătură cu săvârșirea infracțiunii de favorizare a făptuitorului în dosarul foștilor șefi DIPI, a fost un eveniment viu comentat pe rețelele de socializare, inclusiv de subordonați ai ministrului demisionar. Aceștia sunt împărțiți în două tabere. Unii, cel mai notoriu fiind Marian Godină, au aplaudat gestul și au criticat tentativa ministrului de a politiza situația în care se află.

Alții s-au raliat lui Tobă, care are șanse mari de a ocupa funcții de conducere, în continuare, în structurile MAI, în pofida acuzațiilor de corupție și a celor de plagiat (de ultimele se pare că va fi și spălat); ca atare, este logic că mulți polițiști caută să se pună bine cu „șefu”.

Cele două tabere s-au ciocnit în forță, schimburi acide de replici putând fi lecturate chiar pe pagina oficială de Facebook a Miniserului de Interne. Acolo și-a postat mesajul de rămas bun Petre Tobă, tot acolo a comentat Marian Godină, iscând un val de replici - unele de susținere, altele de critică pe alocuri depășind normele de civilitate, chiar dacă autorii sunt cadre MAI și au postat, repet, pe pagina oficială a autorității publice.

• În mod excepțional, acordăm, azi, un spațiu mai generos rubricii „Blog de polițist la Rutieră”, pentru a publica, integral, punctul de vedere al ministrului demisionar și reacțiile reprezentantului neoficial al agenților de stradă onești.

PETRE TOBĂ ÎŞI EVIDENŢIAZĂ SINGUR INCAPACITATEA:

„Când am preluat conducerea ministerului se înregistra un deficit de peste 11.000 de angajați. În prezent deficitul este de peste aproximativ 16.000 de angajați”

DRAGI COLEGI DIN MINISTERUL AFACERILOR INTERNE

Am fost onorat să conduc Ministerul Afacerilor Interne într-o perioadă deosebit de grea în care așteptările au fost foarte mari.

Am acceptat funcția de ministru de interne cu multă responsabilitate, știam foarte bine problemele cu care se confruntă Ministerul Afacerilor Interne și cel mai important lucru cunoșteam puterea dumneavoastră de muncă, devotamentul și sacrificiile pe care le faceți pentru a fi în slujba cetățeanului și de a vă ridica la cerințele acestuia.

Am demonstrat împreună - prefecți, polițiști, jandarmi, pompieri, medici, funcționari publici și personal civil, că Ministerul Afacerilor Interne este unul dintre cele mai performante ministere care și-a îndeplinit obiectivele asumate în Programul de Guvernare, Strategia Națională de Ordine și Siguranță Publică și în celelalte strategii sectoriale, dar în mod special față de cetățeni.

Când am preluat conducerea ministerului se înregistra un deficit de peste 11.000 de angajați. Am anticipat pierderile de personal și am luat toate măsurile pentru diminuarea acestora: treceri în corpul ofițerilor din cadrul agenților/subofițerilor cu studii superioare, rechemarea în activitate a foștilor angajați, încadrare din sursă externă și suplimentarea cifrelor de școlarizare.

După cum cunoașteți, în acest an, a avut loc un proces accelerat de schimbare de generații, o întinerire rapidă a aparatului de lucru, cu plusurile și minusurile specifice.

Astfel, cu toate eforturile depuse, până în luna august au fost înregistrate peste 7.000 de ieșiri din sistem și au fost încadrate 4.730 de posturi, deficitul fiind în prezent de peste aproximativ 16.000 de angajați. De aceea, am inițiat o a patra etapă de ocupare a posturilor vacante, prin concurs, cu recrutarea candidaților din sursă externă.

Cu toate aceste inconveniente, realizările Ministerului Afacerilor Interne din acest an sunt unele de referință pentru activitatea acestui minister și nu numai:

• prin măsurile adoptate, acțiunile derulate în mediile cu risc infracțional, reacția rapidă la evenimente și suplimentarea dispozitivelor implicate în gestionarea evenimentelor și a adunărilor publice de amploare, în România s-a înregistrat cea mai mică valoare a infracționalității din ultimii 9 ani.

• am asigurat desfășurarea în bune condiții a alegerilor locale, fiind înregistrate cele mai sigure și corecte alegeri din istoria postdecembristă a României. Infracțiunile sesizate au scăzut cu 51% față de alegerile anterioare. Întregul proces electoral s-a derulat într-un climat de siguranță ridicat, fiind apreciat de opinia publică pentru că nu au fost înregistrate disfuncționalități sau sincope majore.

• a crescut nivelul de securitate la incendiu şi s-a asigurat o intervenţie promptă pentru salvarea persoanelor și pentru acordarea asistenței medicale de urgență, simultan cu intensificarea activităților pe linie de prevenire. A fost îmbunătățită semnificativ dotarea IGSU și a fost elaborată Strategia de consolidare și dezvoltare a IGSU pentru perioada 2016-2025, document care are drept obiectiv fundamental creșterea capacității operaționale și de răspuns în cazul situațiilor de urgență.

• a crescut eficiența acțiunilor desfășurate pentru combaterea migrației și a șederii ilegale pe teritoriul național. Au fost destructurate numeroase rețele/grupări infracționale de crimă organizată și au fost consolidate parteneriatele strategice cu principalii actori în lupta împotriva amenințărilor la adresa securității naționale. Astfel, în România nu s-au înregistrat evenimente majore, atentate teroriste, omoruri la comandă sau alte fapte de mare violență.

• am demarat și suntem în plină derulare a procesului de simplificare și debirocratizare a activității ministerului pentru a veni mult mai aproape de nevoile cetățenilor și de a asigura un serviciu public de calitate.

• am acordat o atenție deosebită atragerii de fonduri nerambursabile astfel, la nivelul structurilor ministerului şi al entităţilor care beneficiază de fonduri gestionate de MAI, sunt în curs de implementare 89 proiecte, cu o valoare totală de 533.023.383 lei ce vizează domeniile Azil şi Migraţie, Securitate Internă, Cooperare în spaţiul Schengen şi combaterea crimei organizate şi a infracţionalităţii transfrontaliere.

• am asigurat condițiile de lucru corespunzătoare pentru personalul MAI, am demarat reabilitarea sediilor aflate în administrarea ministerului și îmbunătățirea condițiilor materiale de detenție în concordanță cu standardele europene și am asigurat condițiile pentru creșterea mobilității, în limita fondurilor disponibile.

• toate drepturile salariale și obligații financiare sunt la zi și nu se înregistrează restanțe.

Prin activitatea desfășurată în această perioadă, Ministerul Afacerilor Interne și-a adus o contribuție majoră la faptul că astăzi, România este recunoscută ca un stat sigur, factor de stabilitate și securitate la nivel regional și nu numai.

Dar cel mai important lucru este faptul că toate aceste realizări nu se regăsesc doar în analize și statistici, ci sunt percepute în mod direct de către cetățeni, cel mai important barometru de evaluare a activității unei instituții.

Astfel prin activitatea desfășurată structurile MAI sunt între primele instituții în care cetățenii au încredere, în toate sondajele realizate la nivel național.

De asemenea conform Eurobarometrului Standard 85 publicat de Comisia Europeană, criminalitatea percepută direct de către cetățeni, în plan personal, este pe locul 11 din 15 probleme identificate și reprezintă o problemă pentru doar 4% dintre români, în scădere cu 2 procente față de valorile înregistrate în toamna anului trecut și cu mult sub valorile medii înregistrate la nivelul UE sau la nivel regional.

Dragi colegi, pentru toate aceste realizări și pentru modul în care v-ați făcut datoria pe perioada mandatului meu de ministru, vă mulțumesc.

Am fost permanent atacat încă din primele zile ale mandatului, dar nu pentru ceea ce am făcut în plan profesional, pentru proiectele inițiate sau activitatea mea ca ministru, ci din alte considerente, de natură politică.

Subliniez că nu am făcut politică și nu voi face nici în viitor, nu am urmărit ca funcția de ministru să devină o trambulină pentru a accede în viața politică, ci voi fi dedicat muncii profesionale, voi fi permanent în slujba țării și a cetățeanului, așa cum o fac de peste 26 de ani.

În această perioadă am rezistat tentației de a abandona, deoarece am avut permanent alături de mine sprijinul colegilor din ministerul afacerilor interne din toate armele și de aceea, încă o dată, vă mulțumesc.

Ca om care a lucrat în acest sistem, știam la momentul învestirii că un an electoral înseamnă un an de zbateri. Istoria anilor electorali asta demonstrează – în anii 2009 și 2012, MAI a avut câte 5 miniștri.

Cu toate acestea mi-am asumat această provocare, iar prin ceea ce am făcut pentru instituție și, în special pentru cetățeni, eu cred că a meritat!

CU DEOSEBITĂ PREŢUIRE, AL DUMNEAVOSTRĂ

Petre Tobă.

BLOG DE POLIŢIST LA RUTIERĂ: Ca de la agent de stradă la ministru. Godină lui Tobă: cred că singurul lucru bun pe care l-ați făcut a fost demisia
zoom

Comentariul lui Marian Godină la postarea lui Petre Tobă: „Vă spun eu ce am simțit: nimic!”

Ce de lucruri faine ați făcut!!! Numai reuşite. Dacă vă interesează părerea unui agent, direct din stradă, vă spun eu ce am simțit: nimic!

Cred că singurul lucru bun al mandatului l-ați făcut astăzi.

Să trăiți!

Comentariul lui Marian Godină pe pagina sa de Facebook: „Am văzut prea multe la viața mea ca să mai cred în Moş Crăciun”

Pentru că mi-am permis să las un comentariu pe pagina ministerului la postarea domnului Tobă, mi-am pus în cap câțiva colegi de pe la IGPR şi mulți oameni sus puşi care s-au arătat indignați că mi-am spus părerea şi uimiți că a ajuns un neica nimeni să critice ditamai ministrul. Eu consider că „neica nimeni” e omul cel mai potrivit să critice pentru că el e cel asupra căruia se resimte activitatea unui superior.

Revenind la comentariul meu, am spus că eu, ca simplu agent de pe stradă, din lista cu realizările prezentate acolo, nu am simțit nimic. De ce am scris asta aseară şi nu am zis nimic până acum? E simplu: e prima oară când domnul ministru şi-a etalat palmaresul. În altă ordine de idei, cred că mi-am spus părerea destul de clar atunci când s-a luat decizia ca deficitul de personal să fie acoperit prin încadrări directe şi puteți găsi textul cu titlul „Apelul bocancilor” pe pagină. Aşa că nu prea mi se aplică zicala „după război, mulți viteji se arată”, mai ales că e foarte probabil ca dl Tobă să revină la conducerea IGPR.

Unul dintre colegi a comentat că singurul lucru greşit pe care l-a făcut dl Tobă a fost că nu i-a lăsat pe şefii mei să mă dea afară. Cu alte cuvinte, îi datorez ministrului faptul că încă mai am un serviciu.

Într-adevăr am fost invitat de dl Tobă la MAI unde am purtat o discuție de aproximativ 15 minute în care mi-a dat unele sfaturi şi s-a arătat un om foarte deschis. Ba chiar avea cartea mea pe birou. Nu ştiu dacă a făcut gestul de a mă invita la domnia sa doar aşa de fațadă sau dacă i-a păsat în vreun fel de mine. Cert e că, deşi sunt încă destul de tânăr, am văzut prea multe la viața mea ca să mai cred în Moş Crăciun şi întotdeauna am luat în calcul ca fiind plauzibilă prima variantă

Dacă am fost susținut şi datorez cuiva ceva, le datorez miilor de oameni care au semnat petiții şi care m-au susținut fără a avea vreun interes, nu unui ministru care mă invită la domnia sa, abia în momentul în care exista o presiune publică.

Cât despre voi, cei de prin IGPR, mi-ar plăcea să vă văd atât de incisivi şi în alte situații.

În opinia mea, Poliția Română este o instituție care se lasă terfelită fără ca vreun şef să o apere dintr-o poziție oficială. Mi-ar fi plăcut să văd un şef mare din Poliție, ieşind public pentru a condamna vehement gestul acelui deputat (Cătălin Marian Rădulescu, deputat PSD condamnat la un an și șase luni de închisoare, cu suspendare, pentru dare de mită - n.r.) care, batjocorind limba română, a jignit mii de polițişti şi o întreagă instituție. Dar cine ar fi avut un asemenea curaj, când cel mai simplu e să îți vezi de treaba ta şi funcția cu salariul aferent să meargă?

Când acea doamnă a fost încătuşată pentru că aşa prevedea legea, de ce nu a ieşit public un şef care să spună ferm că ai lui subalterni au acționat corect? Simplu! De ce să se complice şi să îşi asume un lucru pentru care şi-ar fi luat şi multe înjurături?

De ce trebuie să dau aproape zilnic de câte unul care citeşte pe net că trebuie să îi arăt ordin de serviciu şi alte zeci de baliverne şi să duc muncă de lămurire cu el? Pentru că, încă o dată, niciun oficial din Poliție nu îşi asumă să explice clar cetățenilor ce drepturi şi obligații au.

În cazul accidentului cu autor necunoscut, după ce autorul a fost identificat cu sprijinul cetățenilor de pe Facebook, nu am auzit un mulțumesc din partea instituției. Nu trebuia să-mi mulțumească mie, ci cetățenilor care ne-au acordat tot sprijinul. Nimic. Pagina oficială de fb a Poliției Române părea din alt film în acele momente. În timp ce sute de polițişti şi mii de civili din toată țara distribuiau postarea cu fotografiile acelei maşini, pe pagina Poliției erau postate poze cu câini, drăguțe de altfel, dar în totală neconcordanță cu momentul.

Tot Poliția Română mi-a propus cu mult timp în urmă să colaborez cu revista lor, unde să am o rubrică. Propunerea a fost tot în acele momente de presiune publică, dar chiar am crezut-o. Am realizat mai apoi că fusese doar o găluşcă pe care trebuia să o înghit şi care să-mi țină gura închisă, pentru că nimeni nu a mai pomenit ceva despre acest subiect.

Mi s-a propus să lucrez în cadrul IGPR, la Direcția de Relații Publice. Nu ştiu câți dintre cei care mă critică ar fi refuzat un post acolo. Eu am refuzat. Am ales să rămân polițist rutier, să lucrez pe stradă, în 3 schimburi, iarnă sau vară. Nu mă vait, e alegerea mea şi nu mă ține nimeni cu forța, ba chiar ar fi mulți care s-ar bucura dacă aş pleca.

Ştiam că acea ofertă e un fel de „mită” din seria „cel mai repede scapi de un duşman, împrietenindu-te cu el”. Nu eu sunt cel care i-am considerat pe ei duşmani, ci invers. Toți jurnaliştii care au încercat să dea de mine prin intermediul IGPR mi-au spus că s-au lovit acolo de o atitudine potrivnică. Unui jurnalist de la Praga, de la Europa Liberă, i-a fost închis telefonul în nas, spunându-i-se pe un ton iritat că Poliția Română nu e interesată de ce face dl Godină. Omul mă întreba uimit de ce au acei oameni atitudinea aia când aud de mine, în loc să mă folosească la maxim în beneficiul instituției. N-am ştiut ce să îi răspund.

Că tot mi se spune că am devenit arogant, o să las modestia şi o să spun că în oricare altă țară, un polițist care ar fi apărut pe prima pagina din „The Wall Street Journal”, şi prezentat acolo într-un mod pozitiv, ar fi primit măcar un telefon de la şeful Poliției respectivei țări. Eu n-am vorbit în viața mea cu şeful Politiei Române şi nici nu l-am văzut vreodată. Cineva de la IGPR mi-a sugerat, ironic, să mă înscriu în audiență dacă îmi doresc asta.

Nu mi-am dorit niciodată să fiu recompensat, medaliat, avansat, dar consider că în locul acestei atitudini reticente, pentru faptul că mi-am asumat întotdeauna toate criticile atunci când am luat apărarea acestei instituții, aş fi meritat un simplu mulțumesc.

Dacă mai bănuia careva că sunt de fapt o creație a Poliției Române menită să-i spele imaginea, sper că acum s-a lămurit.

Celor din conducerea IGPR le transmit că generațiile polițiştilor veşnic obedienți, care în afară de a saluta milităreşte şi a spune „Am înțeles, şefu', să trăiți!” nu aveau curaj să spună altceva, au cam apus.

BLOG DE POLIŢIST LA RUTIERĂ: Ca de la agent de stradă la ministru. Godină lui Tobă: cred că singurul lucru bun pe care l-ați făcut a fost demisia
zoom

„Go in your mother's church!”

N-am avut de lucru şi am citit articolul ăsta (e vorba de un articol din ziarul Adevărul - n.r.). Ba chiar m-am şi uitat la videoclipul celor doi turişti simandicoşi. Nu le place România, iar tanti aia strigă la final că vrea să o taie cât mai repede din țara noastră. E o țară urâtă, oamenii miros urât, condițiile sunt foarte precare, cearşafurile şi pernele sunt slinoase, camera de hotel e plină de gângănii.

În filmarea lor, eu nu am văzut vreo gânganie, însă am putut deduce că mirosul nu era de levănțică, din moment ce înşişi sensibilii regizori afirmă că sunt pe drumuri de câteva ore. Sunteți convinşi că nu de la voi provenea putoarea?

Am citit şi comentariile românilor, anticipând că oamenii vor fi revoltați de filmul americanilor. N-am avut dreptate. Mulți români le dădeau dreptate şi îşi denigrau propria țară, parcă cu mai multă înverşunare decât cei doi americani. Ba chiar spunea o doamnă că trebuie să recunoaştem că România e o țară de lumea a treia cu 90% oameni second hand, leneşi, nespălați, analfabeți, hoți etc. Sunt convins că doamna făcea parte din restul de 10%.

Mie îmi place țara asta. E țara în care avioanele nu au prostul obicei să aterizeze prin clădiri, dezaxații nu umblă cu automate prin licee împărțind gloanțe la întâmplare, nu prea explodează bombițe, iar la noi „kamikaze” e doar denumirea unei reviste.

Pe lângă toate astea, faptul că mă aşez în tren lângă 'nea Ghiță care vine de la câmp şi nu miroase chiar a Invictus, mi se pare mizilic. Iar dacă m-ar deranja, mi-aş lua bilet la clasa 1. Sper că au plecat ăştia doi de pe la noi şi mai sper că s-a găsit un român care să-i trimită acăsucă la ei, spunându-le o românească englezească tradusă ad litteram, fără norme gramaticale:

"Go in your mother's church!"


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-09-04Parerea ta...

DAN
05 Sep 2016

...in Mos Craciun ar trebui sa mai crezi!; daca nu dumneata, macar copiii dumitale! In MOS GERILA nu ar trebui sa mai crezi!, iar in politie sunt mai multi MOS GERILA acum decit acum 26 de ani! ASA SA CREZI TINERE!
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz