2020-02-18 18:03

Blog pe hârtie. DATORIA. DATORIA MORALĂ!

 |  14:55
Blog pe hârtie. DATORIA. DATORIA MORALĂ!

Ce se întâmplă atunci când împrumut de la un prieten 1.000 de lei? Am o datorie de 1.000 de lei la cineva. Ce se întâmplă atunci când împrumut pe cineva cu 1.000 de lei? Cineva are o datorie la mine de 1.000 lei. Simplu.

Cel puţin teoretic, complicat devine doar atunci când cel ce trebuie să returneze suma datorată se afla în imposibilitatea de a o face, dar asta este o altă discuţie.

Ce se întâmplă dacă ai o mare problemă? Ce se întâmplă dacă, într-un anumit moment al vieţii, cineva îţi sare în ajutor, iar demersul său este hotărâtor pentru "salvarea" ta? Să zicem că eşti pe cale să te îneci. La propriu sau la figurat, contează mai puţin, iar cineva, poate un prieten te salvează de la înec. Din acel moment lucrurile se complică. Din acel moment îi eşti dator persoanei respective ceva ce nu poate fi cuantificat. Îi datorezi poate viaţa!!! La început totul este frumos. Tu ai scăpat de la înec, iar persoana respectivă cu siguranţă nu te-a ajutat/salvat cu intenţia de a te îndatora. După o perioadă de timp, perioada în care îţi exprimi de cele mai multe ori verbal recunoştinţă, persoana respectivă îţi cere un favor. Ce faci? Îl ajuţi, logic. Te dai peste cap, muţi munţii, nu dormi noaptea,dar îl ajuţi.

Datoria morală nu te lasă să nu-l ajuţi. Mai trece un timp şi din nou persoană îţi cere ajutorul. Îl ajuţi, normal. După încă ceva timp trebuie să-l mai ajuţi odată şi episoadele se succed din ce în ce mai des şi mai agasant. Vine un moment în care spui GATA, NU MAI POT, dar după două minute de cugetare adâncă şi mustrări de conştiinţa îţi spui că nu poţi să-l laşi baltă tocmai pe omul care te-a salvat de la înec, tocmai pe omul căruia îi datorezi viaţa! Trecând de la un episod la altul realizezi că niciodată nu o să-l mai poţi refuza pe omul respectiv. Mergând pe teoria bunului simţ, viaţa ta o datorezi părinţilor tăi şi lui Dumnezeu! Atât! Atunci oare cum se face că mintea îţi dictează exprimarea gratitudinii faţă de persoana respectivă în aproape orice situaţie şi pentru o perioadă nedeterminată?

Definiţie personală

DATORIA MORALĂ= datoria din care rambursezi permanent, la anumite intervale de timp nedefinite, doar dobânda, fără ca soldul principal să poată fi rambursat integral pe lumea celor vii! So...


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-01-17Parerea ta...

MDE!
17 Ian 2016

Ține în primul rând de sensibilitate, apoi de caracterul salvatorului dar și al salvatului, inclusiv de bunul-simț care împreună, îți dau măsura exactă a faptului că exagerezi, sari calul sau pârleazul!
IO ZIC AșA:
17 Ian 2016

Dacă ăla care te-a salvat de la înnec (la propriu sau la figurat...) tot îți cere dovezi și ”plată” pentru binele făcut cândva, trebuie să-l iei frumos de-o parte și să-i spui că fapta bună făcută cuiva cu scopul de-a înlănțui printr-o îndatorare mereu amintită.... pe viață. devine chinuitoare pentru cel salvat care regretă la un moment dat c-a fost salvat și-l dezonorează pe cel/cea care a făcut-o, fapta bună pierzându-și sensul și valoarea estimată.
DACă TOT INSISTă
17 Ian 2016

și-ți bate și obrazul, O ODĂ este bine-venită....O DĂ-te-n.....duios, frumos, pe un ton jos -:)
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine