2020-02-19 17:55

BNR face o comisie specială care să rezolve problema monedei cu Miron Cristea

 |  15:38
BNR face o comisie specială care să rezolve problema monedei cu Miron Cristea

BNR a dispus formarea unei comisii care să analizezesituaţia creată de emiterea unei monede aniversare cu Miron Cristea, primulpatriarh al Bisericii Ortodoxe Române (BOR), şi să propună soluţii de rezolvare.

"Am dispus formarea unei comisii care să analizeze aceastăsituaţie şi să propună soluţii de rezolvare. În mod categoric şi sub nici oformă emisiunile BNR nu au dorit sau nu doresc să rănească sentimentele cuivaşi, în nici un caz, să fie antisemite sau xenofobe. Noi încercăm să promovăm valorile naţionale şi culturale”, a precizat guvernatorulBNR, Mugur Isărescu.

Înacest an, BOR are o dublă aniversare: 125 de ani de la autocefalie şi85 de ani de la înfiinţarea Patriarhiei Ortodoxe Române. Cuaceastă ocazie, Banca Naţională a României a pus în circulaţie, în scopnumismatic, pe 19 iulie, cinci monede din argint dedicate patriarhilorBisericii Ortodoxe Române: Miron Cristea, Nicodim Munteanu, Justinian Marina,Iustin Moisescu şi Teoctist Arăpaşu.

RaduIoanid, directorul Diviziei de Programe Arhivistice Internaţionale de la MuzeulHolocaustului din Washington, a declarat că este "şocat" de deciziaBNR de a bate o monedă care îl prezintă pe patriarhul Miron Cristea.

Ioanidspune că patriarhul, care a fost şi premier între 1938 şi 1939, esteresponsabil pentru revizuirea legii cetăţeniei. În urma acestei decizii,225.000 de evrei (37% dintre evreii din România acelor vremuri) au rămas fărăcetăţenia română.

Radu Ioanid a cerut BNR să retragă de pe piaţă moneda, într-oscrisoare trimisă guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, pe 29 iulie.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-03-11Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine