2020-02-28 21:35

Boala care omoară 700.000 de copii anual. Cum poate fi prevenită şi tratată

 |  18:42
Boala care omoară 700.000 de copii anual. Cum poate fi prevenită şi tratată

Boala diareică reprezintă a doua cauză de îmbolnăvire și mortalitate la copiii sub 5 ani. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, la nivel mondial, peste 700.000 de copii își pierd viața, anual, din cauza diareei. Boala trebuie tratată cu toată seriozitatea, mai ales atunci când apare la copii de vârstă mică.

Acum, în sezonul cald, boala diareică acută este cea mai frecventă patologie a copilului, adeseori fiind o amintire neplăcută cu care ne întoarcem din concediu sau de la un loc de joacă supraaglomerat.

Diareea se caracterizează prin prezența a mai mult de 3 scaune moi sau apoase, survenite la un copil aflat anterior în stare bună de sănătate. În majoritatea cazurilor, diareea este o afecțiune ușoară, pasageră, care se vindecă în 3-7 zile cu tratament corect. Dar neglijată poate deveni o afecțiune gravă, însoțită de deshidratare severă și complicații ce pot duce la deces. Riscurile sunt cu atât mai mari, cu cât vârsta copilului este mai mică (0-3 ani).

Diareea poate fi acută (se instalează brusc și se menține 1-3 zile) sau cronică (persistă mai mult de 3 săptămâni-de obicei constituie un simptom al afecțiunilor cronice gastro-intestinale). În funcție de cauza producerii (agentul patologic), există boala nevirală (indusă de virusuri precum Rotavirus, Norovirus etc.), bacteriană (produsă de bacteria- E. coli, Salmonella, Clostridium difficile etc.), fungică (ciuperci de genul Candida albicans) sau parazitară (ex. Giardia lambia).

Diareea la copil apare deseori secundar unei îmbolnăviri (de exemplu în cadrul unei faringo-amigdalite sau otite), din cauza unor alergii sau greșeli alimentare sau utilizării incorecte a antibioticelor.

În funcție de vârsta copilului, scaunele diareice pot fi asociate astfel: *la bebeluși- refuzul alimentației, plâns, agitație, paloare, febră, vărsături, erupții tegumentare; *la copii de peste 1 an - tablou similar bebelușilor, dar greața, durerile abdominale și refuzul alimentației sunt mai pronunțate; *la copii de peste 5 ani suferințele sunt exprimate prin limbaj și se caraterizează prin dureri abdominale, greață, vărsături, febră, dureri în gât.

Principalul pericol al bolii la copil îl reprezintă deshidratarea. Aceasta apare din cauza numărului crescut de scaune moi sau apoase, prin care organismul pierde o cantitate importantă de apă și săruri minerale. Dacă aceste pierderi nu sunt compensate, se poate ajunge la deshidratare. Riscul de deshidratare este mare în cazul copiilor cu vârsta cuprinsă între 0 și 3 ani. Deshidratarea se manifestă prin uscăciunea gurii și a pielii, reducerea cantității de urină, care devine închisă la culoare, iritabilitate, crampe musculare, scădere în greutate, senzație de slăbiciune.

Pentru a preveni deshidratarea, medicii recomandă să îi asigurați copilului aportul suficient de lichide bogate în minerale: ceaiuri (mentă, afine), apă plată ușor îndulcită cu glucoză, supă limpede de legume (morcov, dovlecel), apă în care s-a fiert orez. Soluțiile de rehidratare orală (SRO) sunt indicate mai ales sugarilor și copiilor sub 5 ani. În cazul acestora, dacă pierderea în greutate prin deshidratare depășește 5% din masa corporală, se recomandă prezentarea la medic.

Deshidratarea poate fi prevenită și prin instituirea rapidă a unui tratament antidiareic eficient. Gelatina tanat este un astfel de antidiareic, care are proprietatea de a forma o peliculă protectoare la nivelul peretelui intestinal. Astfel se limitează contactul agenților patogeni cu mucoasa intestinală, contribuind la eliminarea lor

prin scaun. Gelatina tanat are rolul de a restabili funcția fiziologică a peretelui intestinal și de a proteja mucoasa intestinală inflamată. Prin studii clinice s-a demonstrat că gelatina tanat are un efect rapid, care apare în primele 12 ore de la administrare. Tasectan de la GTS Solution este un antidiareic pe bază de gelatină tanat. Această compoziție specială are proprietatea de a controla și a reduce numărul scaunelor diareice.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-08-20Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine