2020-04-10 00:21

Boala Parkinson afectează peste 70.000 de români

 |  16:26

În Româniasunt diagnosticate cu Parkinson peste 70.000 de persoane, dar numărul real albolnavilor este mult mai mare, din cauza ratei scăzute de diagnostic. Lipsaunui test clinic concludent şi reticenţa pacienţilor de a se prezenta laconsult fac ca boala Parkinson să fie diagnosticată tardiv. Conform unui studiuEuroPa (),la nivel european, costul social anual generat de un bolnav de Parkinsonoscilează între 5.240 şi 19.620 de euro. Astfel, pentru 70.000 de bolnavicheltuielile anuale se situează între 350 milioane de euro şi 1,3 miliarde de euro.

Specialiştiisusţin ideea adoptării unei legi speciale pentru bolnavii de Parkinson. PreşedinteLigii pentru Promovarea şi Apărarea Drepturilor Persoanelor cu Handicap dinRomânia, medic Luminiţa Gheorghiu, a spus că în prezent tratamentul estecostisitor, iar sprijinul din partea statului este mic. "Sper ca împreunăcu alte organizaţii să gândim o lege pentru tratamentul persoanelor cuParkinson similară celei pentru persoanele cu autism", a adăugatGheorghiu.

Ea a adus îndiscuţieşi legea care priveşte scutirea persoanele cu handicap de grad 1 şi 2 de plataimpozitelor. "Deşi există o legislaţie care a intrat în vigoare în lunamai referitoare la scutirea de plată a impozitului pentru persoanele cu grad dehandicap 1 şi 2, aceasta nu se aplică deoarece nu există norme, iarrăspunsurile pe care le primim arată că s-ar putea aplica abia din 2011",a adăugat medicul Luminiţa Gheorghiu.

De asemenea,preşedintele Patronatului Farmaciştilor din România, Ioana Cacoveanu, a pusproblema înfiinţăriiunui registru al pacienţilor care suferă de această maladie.

BoalaParkinson este a doua suferinţă neurodegenerativă ca frecvenţă după Alzheimer,cauza apariţiei maladiei fiind necunoscută pentru cei mai mulţi dintrepacienţi, în timp ce doar în 10% dintre cazuri se poate vorbi de afecţiunegenetică.

"Societateade Neurologie din România (SMR) a publicat anul acesta ghiduri de diagnostic şitratament care au fost adoptate de către Ministerul Sănătăţii şi ColegiulMedicilor din România, urmând ca prin ordin al ministrului să fie publicate şiîn Monitorul Oficial. Implementarea acestor ghiduri revine SNR şi părţiloradministrative. Va apărea în curând o carte cu noutăţi în tratamentulParkinsonului realizat de către SNR. Pentru cei mai mulţi dintre pacienţii cuParkinson nu se cunoaşte cauza, ci doar la 5-10% dintre aceştia există o cauzăgenetică, dar şi aici modificările genetice sunt diferite", a spuspreşedintele Societăţii de Neurologie, Ovidiu Băjenaru.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638945-05-15Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiriPUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine