2020-02-18 00:08

Boc a anulat toate investiţiile din învăţământ

 |  18:52
Boc a anulat toate investiţiile din învăţământ

Creşterea şomajului şi a inflaţiei vor fi efectele reducerii bugetuluide investiţii după aplicarea planului de rectificare al Guvernului, potrivitsindicatelor şi patronatelor. Reprezentanţii federaţiilor sindicale dineducaţie avertizează că, din toamnă, am putea asista la proteste fărăprecedent. Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ susţine că noul plan derectificare bugetară va determina o scădere a calităţii actului educaţionalprin lipsa materialelor didactice. Profesorii vor avea salariile “tăiate din septembrie,potrivit FSLI. Casa Naţională de Asigurări de Sănătate va beneficia de un bugetmajorat, pentru a-şi achita datoriile faţă de farmacişti.

Reprezentanţii sindicatelorşi patronatelor şi-au exprimat ieri nemulţumirile faţă de noul plan derectificare bugetară, într-o şedinţă de dialog a reprezentanţilor MinisteruluiFinanţelor cu partenerii sociali. Patronatele critică decizia Executivului de a“tăia” un miliard de lei,ceea ce va conduce la scăderea locurilor de muncă şi, automat, la creştereanumărului de şomeri. Potrivit reprezentanţilor patronatelor, rata şomajului vacreşte de la 7,3%, cât este în prezent, la 8,5%, din toamnă. Reprezentanţiipatronatelor susţin că vom avea peste 100.000 de noi şomeri, în perioadaurmătoare.

Nici sindicatele nu agreează noul plan de rectificarebugetară. Sindicaliştii susţin că vor pierde 2,1 miliarde de lei, dupădiminuarea bugetelor locale.

Ca de fiecare dată, în urma rectificărilor bugetare,sistemul educaţional este unul dintre cele mai afectate. Conducerea FederaţieiSindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) susţine că de la educaţie s-au luataproximativ 500 de milioane de lei. “A fost odiscuţie cu reprezentanţii comisiei de dialog social. Noi ne-am exprimatnemulţumirile faţă de noul plan de rectificare. Nu s-a schimbat nimic. Nu seacordă bani pentru investiţii, inflaţia şi rata şomajuluicresc. Acest lucru este arătat de indicatorii macroeconomici. MinisterulEducaţiei a pierdut aproximativ 495 de milioane de lei. Din câte ştiu, aceastăscădere este dată însă de tăierea salariilor, dar şi de diminuareainvestiţiilor. Când vrei să relansezi economia, nu poţi să iei astfel de măsuri”, ne-a declarat preşedintele FSLI, Aurel Cornea.

Manualele şcolare nu mai pot fi înlocuite

În aceste condiţii, este exclusă achiziţionareamaterialelor didactice necesare. “Este afectatăinfrastructura şi actul didactic. Nu se vor mai putea achiziţiona materialeledidactice necesare. Manualele se preiau de la un an la altul. Însă, dacă se vorschimba manualele din toamnă, nu vor mai fi bani pentru acestea”, ne-a mai explicat Cornea. Numeroşi dascăli susţin că nici cu actualulbuget nediminuat nu au existat manuale suficiente pentru toţi elevii, mai alesîn mediul rural. “Chiar dacă direcţiunea şcolii solicită numărul exact de manuale necesare,de fiecare dată soseau mai puţine. În clasa întâi am avut, în medie, câte cincimanuale lipsă. În plus, nu putem folosi manuale alternative. Suntem obligaţi sălucrăm după manualele folosite anul anterior. Manualele ar trebui selectate şiîn funcţie de elevii pe care îi ai. În plus, la clasa întâi, copiii suntînvăţaţi să lucreze cu manualul. Sunt execiţii care ar trebui rezolvate pemanual”, ne-a declarat unprofesor ce predă la o şcoală din mediul rural, în judeţul Dâmboviţa.

Reprezentanţii sindicaliştilor din educaţie se aşteaptăla proteste fără precedent, din toamnă. “Salariile profesorilor vor fi tăiate în continuare.Oamenii sunt foarte nemulţumiţi. S-ar putea ca din toamnă să asistăm la altfelde proteste. Nu se pune însă problema amânării începutului anului şcolar. Celpuţin în acest moment, nu putem da o astfel de informaţie”, ne-a mai spus preşedintele FSLI, Aurel Cornea.

Bugetul pentru sănătate va creşte, însă banii vor fi folosiţipentru acoperirea datoriilor Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS),potrivit conducerii federaţiei Sanitas. “De această dată, bugetul sănătăţii va avea o modificarepozitivă. Se vor acorda mai mulţi bani Casei, pentru plata datoriilor”, ne-a menţionat prim-vicepreşedintele Sanitas, AdrianBârea. Bugetul CNAS va fi suplimentat0,9 miliarde de lei.

Ceamai mare sumă a fost primită de bugetul de pensii 3,8 miliarde de lei. Au fostalocaţi bani suplimentari şi la şomaj, 1 miliard de lei. Alte 500 milioane de leimerg în conturile companiilor de stat, pentru plata datoriilor către firme.

Reprezentanţiijurnaliştilor au demarat procedurile pentru anularea modificărilor la Codul fiscal

Federaţia Română aJurnaliştilor MediaSind a înregistrat, ieri, la Secretariatul General alGuvernului, o plângere prealabilă prin care solicită anularea modificărilor laCodul fiscal. Potrivit unui comunicat, în cazul în care Guvernul nu va răspundefavorabil acestei solicitări în termen de 30 de zile, MediaSind va ataca îninstanţă cele două acte normative. “Prevederile HG791/2010 încalcă art. 41 şi 108 din Constituţia României, precum şi prevederileLegii 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelornormative, deoarece conţin norme care «adaugă la lege», creează excepţii de laOUG 58/2010, conţin norme care se anulează reciproc, precum şi norme carecontravin articolelor rămase în vigoare din Codul fiscal, provocând un haosfiscal”, se spune în plângerea prealabilă. Potrivit documentuluiînregistrat la Secretariatul General al Guvernului, “acestenorme destabilizează raporturile de muncă şi creează prejudicii financiarepatrimoniului unui număr foarte mare de persoane afectate prin impozitareadublă a contribuţiilor de asigurări sociale aplicate contractelor individualede muncă, contractelor de drepturi de autor şi convenţiilor civile”.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-07-05

Mai multe imagini:
Boc a anulat toate investiţiile din învăţământ
zoom
Boc a anulat toate investiţiile din învăţământ
zoom
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine