2020-07-02 10:28

Botiş vrea să-i transforme pe angajaţi în sclavi ai patronilor. Propunerile de modificări la Codul muncii

 |  18:56
Botiş vrea să-i transforme pe angajaţi în sclavi ai patronilor. Propunerile de modificări la Codul muncii

Angajatorul va putea concedia mult mai uşor un angajat şi va putea impunemai multe ore suplimentare de lucru pe lună. În plus, persoanele care vor oslujbă vor fi ţinute mai mult timp în perioadă de probe cu salarii minime.Acestea sunt doar o parte dintre propunerile Guvernului pentru modificareaCodului muncii. Sindicatele acuză Ministerul Muncii că ia decizii în defavoareaangajaţilor.

Noul Cod al muncii este gândit în defavoarea angajaţilorşi tranformă mulţi români în “sclavii” firmelor din străinătate. Potrivitpropunerilor Ministerului Muncii, contractele individuale pe termen limitat vorfi extinse cu un an şi vor putea fi reînnoite. De asemenea, perioada în care unangajator poate ţine o persoană în probă va fi de patru ori mai mare.Sindicatele avertizează că o astfel de măsură le va permite patronilor să “jongleze” cu angajaţii, pe bani puţini. “Mai toate modificările aduse Codului muncii sunt în defavoarea angajaţilor.În prezent, angajatorul poate ţine o persoană în perioadă de probă maximum 30de zile. Potrivit propunerii Ministerului Muncii, această perioadă va fi de 120de zile. Această prevedere va permite patronilor să ţină un candidat înperioada de probă aprope patru luni, iar la final, să-i spună că nu mai aunevoie de el şi să aducă o altă persoană în probă. Ni s-a spus că nu va fimărită norma de ore (în prezent, 8 ore pe zi), dar numărul maxim de oresuplimentare va fi majorat de la 60 la 120 de ore la trei luni. Se doreşte şireducerea perioadei de concediu”, ne-a declarat vicepreşedintele confederaţiei sindicale “Cartel Alfa”, Petru Dandea.

Conducerea Confederaţiei Sindicale Naţionale (CSN)Meridian susţine că reprezentanţii Guvernului încearcă de fapt să desfiinţeze contractulcolectiv de muncă. “Sunt foarte multemodificări, însă nici una nu este în avantajul angajatului. Este evident că seurmăreşte desfiinţarea contractului colectiv de muncă şi, implicit, anulareaputerii sindicatelor. Este o situaţie mai rea decât înainte de ’89. Doresc să desfiinţeze partenerii sociali care nu stau drepţiîn faţa lor”, ne-a explicatpreşedintele CSN Meridian, Ion Popescu.

CSDR: Angajaţii vor ajunge mairău decât sclavii

Confederaţia Sindicatelor Democratice din România (CSDR)acuză Executivul de ipocrizie, susţinând că noul Cod al muncii, aşa cum a fostgândit de ministrul Ioan Botiş şi compania, nu susţine economia ţării. “Acestea sunt doar vorbe aruncate de ei. Cum să susţiieconomia cu astfel de măsuri? Angajaţiiromâni sunt transformaţi în sclavi pentru investitori, în mare parte străini.Statul, în loc să-şi protejeze cetăţenii, se întoarce împotriva lor. Nu ai cumsă susţii economia, cât timp o mare parte din câştigurile investitorilorstrăini se duc în alte ţări. Clar, suntem împotriva acestor măsuri”, ne-a declarat preşedintele CSDR, Iacob Baciu.

PreşedinteleBlocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin, a declarat că printr-omodificare adusă Codului muncii, Guvernul vrea extinderea de la doi la trei ania contractelor pe perioadă determinată şi prelungirea acestora de câte oridoresc părţile. “Suntem total împotriva măsurilor care fragilizează condiţiilede muncă, sărăcesc sau gonesc populaţia în străinătate”, a spus Costin.

Înactualul Cod al muncii, perioada maximă pentru contracte determinate este dedoi ani, apoi cele două părţi, angajatul şi angajatorul, întrerup oricecolaborare sau tansformă contractul colectiv pe perioadă nedeterminată.

Ce îi aşteaptă pe angajaţi prin noile reglementări:

Angajatorul poate concedia o persoană mult mai uşor;Contractele individuale pe termen nelimitat vor fi prelungite;Perioadă de probe de 120 de zile;Mai multe ore suplimentare de lucru pe lună.

Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638949-06-05Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz