2020-08-10 02:59

Bucharest Jazz Festival va avea loc în perioada 2-6 iulie în Piaţa George Enescu

 |  22:01
Bucharest Jazz Festival va avea loc în perioada 2-6 iulie în Piaţa George Enescu

Cel mai important eveniment de jazz al anului din Capitală, ARCUB Live Open Air - Jazz, Blues & More, se relansează la cea de-a treia ediţie sub un nume şi un concept nou: Bucharest Jazz Festival. Manifestarea va avea loc în perioada 2 - 6 iulie în Piaţa George Enescu şi, spre deosebire de ediţiile anterioare, în acest an se va extinde şi în spaţiul expoziţional din incinta Hanului Gabroveni, viitorul sediu ARCUB.

Avându-l pe pianistul Lucian Ban drept curator, festivalul intră, din acest an, în circuitul internaţional, odată cu integrarea în prestigioasa asociaţie de producători, Europe Jazz Network, ce include 93 de organizaţii de profil din 29 de ţări.

Noul concept al festivalului pune un accent deosebit pe scena românească de jazz, menţinând în acelaşi timp un line-up de nivel mondial. În premieră absolută pentru România, la Bucharest Jazz Festival 2014 debutează un modul de Evenimente Conexe - lansări de carte, disc, seria Jazz on Film, colocvii şi dezbateri, expoziţie de afiş de gen - ce vor avea loc zilnic, la Hanul Gabroveni, pe întreg parcursul festivalului.

Astfel, marţi, 1 iulie, în deschiderea festivalului, ARCUB în parteneriat cu Institutul Polonez, vernisează expoziţia dedicată uneia dintre cele mai mari colecţii private din lume, având ca temă Afişul polonez de jazz de avangardă din anii ’60.

Joi, 3 iulie, în cadrul unui eveniment dedicat, cei interesaţi pot afla care este situaţia Cărţii româneşti de jazz. Vineri, 4 iulie, va avea loc primul showcase dedicat caselor de producţie care au editat discuri româneşti de jazz. Acesta va fi urmat de o dezbatere cu tema Discul românesc de jazz.

O altă premieră în program este Jazz on Film, o serie de proiecţii ce se va desfăşura pe tot parcursul festivalului. Aceasta înfăţişează nume legendare ale jazzului internaţional în ipostaze inedite, precum Cecil Taylor - All The Notes sau Paul Bley. Documentarul multiplu premiat despre mişcarea poloneză de avangardă YASS, Iubire / Miłość va fi adus în festival în parteneriat cu Institutul Polonez Bucureşti. De asemenea, se vor proiecta şi documente rare din arhiva TVR, care surprind fenomenul de jazz românesc: Miracolul de la Sibiu şi Don’t Be Sad - Richard Ochanitzky.

Artişti legendari şi maeştri ai jazzului contemporan au confirmat participarea la ediţia de anul acesta a Bucharest Jazz Festival. Din motive de sănătate, legendarul saxofonist Lee Konitz, în vârstă de 86 de ani, a comunicat că nu va putea susţine concertul care urma să aibă loc în data de 4 iulie. În locul său, celebrul trompetist contemporan Dave Douglas, alături de al său Riverside Quartet, va urca pe scena Bucharest Jazz Festival, vineri, de la ora 21.30.

De asemenea, pe scenă vor urca unii dintre cei mai importanţi muzicieni din jazzul românesc actual. Saxofonistul Alex Simu, cunoscut publicului prin proiectele sale de world music (ARIFA), revine ca lider al unui autentic combo de jazz. Emil Bîzgă prezintă cvartetul omonim albumului pe care-l va lansa în cadrul festivalului - Emil Bîzgă Acacia Flower Quartet. Cunoscutul contrabasist timişorean Johnny Bota este prezent în trioul excelentului pianist sârb Mike Krstić. Un proiect cu totul special este Bucharest Jazz Orchestra, condusă de talentatul trompetist Sebastian Burneci. Septetul condus de Mihai Iordache va încânta publicul cu repertoriul lor cu adevărat post-punk jazz. Romanian Jazz Collective este primul ansamblu dedicat exclusiv song book-ului românesc de jazz - o reinterpretare modernă a compoziţiilor clasice semnate de Richard Oschanitzky, Johnny Răducanu, Marius Popp şi alţii.

În plus, pe tot parcursul Bucharest Jazz Festival, în Piaţa George Enescu va fi amenajat standul Jazz Made in Romania, dedicat exclusiv caselor de discuri şi editurilor ce publică titluri de jazz autohton.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-06-26Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz