2020-07-05 05:00

Bucureştenii pot avea facilităţi fiscale pe 10 ani pentru termoizolarea locuinţelor

 |  21:01
Bucureştenii pot avea facilităţi fiscale pe 10 ani pentru termoizolarea locuinţelor

P24

Un proiect de hotărâre care priveşte scutirea de la plata impozitului pe clădiri, pe o perioadă de 10 ani, a fost supus votului consilierilor generali. Proiectul se adresează numai persoanelor fizice care îşi vor termoizola locuinţele pe cheltuiala proprie şi vor asigura o scădere a consumului anual de energie sub 100 kwh/mp.

Grupul consilierilor independenţi din cadrul Consiliului General al Municipiului Bucureşti a depus un proiect care vine în sprijinul bucureştenilor. În cazul în care proprietarii imobilelor îşi vor termoizola casa pe cheltuiala lor, nu vor mai plăti impozit pe locuinţă timp de 10 ani. Lucrările trebuie să asigure creşterea performanţei energetice, astfel încât consumul anual specific de energie calculat pentru încălzire să scadă sub 100 kwh/mp arie utilă, în condiţii de eficienţă energetică. Trebuie reţinut şi faptul că proiectul se adresează proprietarilor persoane fizice ai apartamentelor din blocurile de locuinţe şi ai imobilelor care au fost construite după proiecte elaborate în perioada 1950-1990. Scutirea de impozit se va opera începând cu anul fiscal următor depunerii actelor. Facilitatea de la plata impozitului se menţine în cazul soţului supravieţuitor pentru cota sa de proprietate şi în cazul moştenitorilor legali, dar se anulează în cazul vânzării imobilului şi se aplică doar in cazul persoanelor fizice.

Acte necesare

Solicitanţii trebuie să depună la Direcţiile Impozit şi Taxe Locale a sectoarelor o serie de documente. 

- cererea prin care se solicită scutirea la plata impozitului;

- dovada efectuării lucrărilor pe cheltuiala proprie (copie facturi, chitanţe fiscale, ordine de plată);

- documentele de dobândire în proprietate a imobilului în cauză din care să rezulte destinaţia de locuinţă a acestuia (contract de vânzare-cumpărare, autorizaţie de construire etc.);

 - copii după acte de identitate ale titularilor din care să rezulte adresa de domiciliu;

- raportul de audit energetic;

- autorizaţia de construire eliberată în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare sau negaţia că nu necesită autorizaţie de construire;

- procesul-verbal de recepţie la terminarea lucrărilor, întocmit în condiţiile legii;

- certificatul de performanţă energetică din care să rezulte clasa de performanţă energetică la care se încadrează imobilul după efectuarea lucrărilor de reabilitare întocmit după realizarea procesului-verbal de recepţie la terminarea lucrărilor.

Explicaţii şi argumente

Iniţiatorul proiectului, Cristinel Deaconescu, invocă articolul 286 din Codul Fiscal. El arată cum se calculează avantajele proiectului. „Potrivit Codului Fiscal, impozitul pe clădire reprezintă 1% din valoarea de tranzacţionare a imobilului dacă este o clădire nouă. În cazul clădirilor vechi, valoarea impozabilă este prevăzută în Codul Fiscal pentru fiecare tip de clădire. Proiectul se adresează persoanelor care vor şi pot susţine financiar termoizolarea locuinţelor”, a comentat, pentru ziarul PUTEREA, Cristinel Deaconescu.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-05-26Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiriPUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz