2020-08-14 04:01

Bucureştiul şi-a depus candidatura la titlul de “Capitală culturală europeană 2021”

 |  21:01
Bucureştiul şi-a depus candidatura la titlul de “Capitală culturală europeană 2021”

P24

ARCUB - Centrul de Proiecte Culturale al Primăriei Municipiului Bucureşti a lansat spre consultare publică primul document strategic dedicat culturii. Până la 1 iunie 2015, operatorii culturali, societatea civilă şi cetăţenii Capitalei pot trimite observaţii, sugestii şi recomandări la „Strategia culturală şi creativă a Bucureştiului 2015-2025” realizată de ARCUB. Scopul strategiei este de promovare a culturii ca mijloc de dezvoltare economică, în vederea candidaturii Bucureştiului pentru titlul de “Capitală cultural europeană 2021”.

Proiectul realizat de ARCUB, „Strategia culturală şi creativă a Bucureştiului 2015-2025”, presupune o analiză a vieţii culturale locale, a culturii și creativităţii ca stil de viaţă (Diagnoză) și o propunere de direcţii de acţiune pentru următorii 10 ani (Viziune și Plan de acţiune). Prima etapă a elaborării Strategiei s-a concretizat în tipuri de cercetare calitativă şi cantitativă a diverselor segmente culturale şi creative ale Bucureştiului, cu scopul de a afla starea actuală a fiecărui domeniu identificat, respectiv potenţialul său de schimbare şi oportunităţile de dezvoltare în următorii 10 ani.

Ulterior studiului aflat în consultare publică, vor fi realizate cercetări pe diferite direcţii de dezvoltare în sprijinul pregătirii dosarului pentru titulatura de Capitală Culturală. Autorii atenţionează asupra faptului că o strategie culturală şi creativă a unui oraș trebuie să fie actualizată periodic și în mod constant, prin analize suplimentare și aduceri la zi ale datelor cantitative și calitative, prin propuneri și recomandări de dezvoltare specific. Interesul este ca „Strategia culturală şi creativă a Bucureştiului 2015-2025” să rămână un instrument de lucru viabil la dispoziţia operatorilor culturali privaţi și publici, antreprenorilor creativi, instituţiilor publice și administraţiei locale.

Deoarece este pentru prima dată când s-a realizat un asemenea document, echipa de lucru recunoaşte că lipsa experienţei şi a expertizei au condus la anumite limitări, dar analiza se poate extinde.

Consultarea publică

„Strategia culturală și creativă a Bucureștiului 2015-2025” propune 11 domenii culturale și creative la nivelul Ccapitalei. Sectoarele culturale și creative au fost structurate pe 7 domenii, pornind de la premisa frecvenței numărului de acțiuni culturale specifice fiecărui segment, de la impactul lor asupra publicului, dar și de la potențialul de dezvoltare pe care acestea îl dețin: arte vizuale, artele spectacolului, muzică, arhitectură/urbanism/design/fashion/hand-made, film, publishing, patrimoniu. Acestora le-au fost adaugate alte 4 domenii intersectoriale sub titulaturile de: media & interactive media, business of communication, arta comunitară şi educaţie. Operatorii culturali, societatea civilă şi cetăţenii Capitalei sunt invitaţi să parcurgă documentul şi să transmit observaţii şi sugestii asupra studiului, precum şi recomandări de continuare a demersului, până pe data de 1 iunie 2015,  pe adresa strategie@arcub.ro.

Documentul supus consultării publice poate fi descărcat de pe site-ul http://arcub.ro/downloads/pdf/Strategia_culturala_si_creativa_a_Bucurestiului_2015.pdf) ARCUB a formulat un set de întrebări în vederea evaluării documentului strategic, care poate fi accesat pe adresa http://arcub.ro/news_detail.php?id=743


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-05-14Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz