2019-10-14 08:51

Bucureștiul, un infern. Cele mai zgomotoase capitale europene.

 |  18:17
Bucureștiul, un infern. Cele mai zgomotoase capitale europene.

Capitala țării figurează în statisticile de specialitateca una dintre cele mai poluate orașe ale lumii, din punct de vedere fonic.Medicii avertizează că expunerea prelungită a unei persoane într-un mediuzgomotos poate provoca boli cardiovasculare, hipertensiune arterială, stăridepresive și de anxietate.

Harta poluării fonice

S-a descoperit și principalul vinovat: traficul rutier,prin interacțiunea dintre anvelope și carosabil, zgomotul produs de motoare șisistemele de evacuare ale autoturismelor. În țările nordice, autoritățile auluat măsuri prin modificarea parametrilor tehnici ale vehiculelor și chiaradaptarea arhitecturii unor clădiri, astfel încât locuitorii să fie mai bineprotejați. La noi încă nu. Dar cine știe? Primăria Capitalei a elaborat doar ohartă, cu zonele cele mai afectate, prima de acest gen, ca să știm cu toții cumstăm la capitolul „gălăgie”. Conform acesteia, suprafețele cele mai poluatefonic sunt Bdul Ghencea, cu 81 decibeli, urmată de Bdul Magheru, cu 80.Acestora li se adaugă Str. Mihai Eminescu și Viitorului, Bdul Ferdinand, BdulMihai Bravu și cartierul Militari. La polul opus se află Str. Pașcani din Dr.Taberei, unde aparatul a înregistrat doar 58 de decibeli. Acestea, încondițiile în care la nivelul UE, limita maximă admisă este de 50 de decibeli.

Copiii ar putea deveni nervoși

Cercetările recente efectuate de specialiştii în domeniuarată că, pentru a nu afecta sănătatea, presiunea acustică normală în timpulnopţii nu ar trebui să depăşească 30 de decibeli. În realitate, zgomotulnocturn sare peste 55 de decibeli. Din această cauză, numărul celor care adormgreu este în continuă creştere. Mulţi se trezesc frecvent noaptea şi suntdepresivi a doua zi, după un somn agitat. Apar apoi probleme în planprofesional, nervozitate şi sensibilitate la orice sunet sau apatie. Scadperformanţele la locul de muncă şi capacitatea de concentrare. Pentru că e multzgomot de fond tot timpul în jur, mulţi încep să vorbească mai tare ca deobicei, iar unii se obişnuiesc chiar să strige, fără să realizeze acest lucru.Nu numai adulţii sunt afectaţi de zgomote, ci şi copiii, care pot avea problemede comportament, devenind violenţi şi recalcitranţi. La şcoală au rezultateslabe, iar acasă se uită la televizor cu volumul dat la maximum. Ei vor fistresaţii şi depresivii de mâine.

Bormașina, sport național

Bucureştenii care locuiesc în centru sunt mult maistresaţi din cauza zgomotului decât cei de la marginea oraşului. Doar 10 minutede ascultat “vocea” străzii, la oră de vârf în Piaţa Unirii sau la Universitatesunt suficiente pentru ca pulsul şi tensiunea nervoasă a unui om normal săcrească. La inconfortul Bucureștiului pun însă umărul și locuitorii lui, caremanifestă o sete nebună pentru amenajări și reamenajări ale spațiilor de locuitsau pentru afaceri. Pe timp de criză omul n-are bani să plece în concediu peCoasta de Azur sau măcar la Amara, așa că trece la treabă. Își face de lucru.Unii se „antrenează” cu bormașina. „Pâr-pâr” în sus, „câr-câr” în jos.Folosirea acestei unelte atât de iubite a devenit sport național în România. Ede-ajuns să vizitezi un cartier oarecare al Capitalei ca să te convingi. Dacănu se sparg pereţii unui apartament, se fixează termopane la etajul șase şi sedau găuri sănătoase la trei. Mă rog, cât de sănătoasă poate fi o gaură! După oscurtă pauză de bocăneli şi pârâituri, în care se mai aud, ca prin vis, anemiceciripituri de păsărele şi vreo două-trei manele combinate între ele, îţizdruncină timpanele, din nou, un „șpiral” ce pătrunde nemilos în pielea unuizid.

Alarmele auto declanșate în noapte - un alt factor destres

Se construiesc balcoane la parter, apar ca prin farmecaparate de aer condiţionat pe exteriorul clădirilor, se mută pereţi, se ridicăalţii noi, se desfiinţează uşi, şi se pun alte ferestre, camerele prind altcontur, transformându-se în magazine sau firme de cosmetică şi imobiliare.Ulterior, li se schimbă destinația în bănci sau centre de consultanță. Alțibani, altă distracție, iar bormașinile și flexurile ”râd” voioase în mâinile meseriașilor.

Niciodată nu e linişte în viețile noastre urbane, iaralarmele autoturismelor repezintă un alt factor de stres. Se aud, în special,de la mașinile second-hand, aduse cu mare efort din țările civilizate. Deşi înCodul Rutier există prevederi clare referitoare la claxonatul între orele 21.00şi 6.00 şi la faptul că o alarmă declanşată nu trebuie să dureze mai mult de unminut, pentru că altfel ar atrage posesorului de autoturism o amenda de 100lei, nimeni nu ţine cont de acestea. Nu reclamați însă, pentru că, buimaci desomn, oamenii legii ar putea să vă amendeze tot pe dumneavoastră.!


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638945-12-21Parerea ta...

TEODOR
22 Oct 2010

Cine e de vina?Romanii aduc masini second-hand,le inmatriculeaza peste Dunare,in Bulgaria,dar de poluat,chimic si fonic,se polueaza Romania!In Bucuresti,incercarile lui Oprescu de a promova pedalatul,au fost primite cu multa reticenta!Ideile ecologice pe care Oprescu si o mana de oameni incearca sa le promoveze,nu sunt un moft,sunt o necesitate!Dar sa nu-i cereti unui proprietar de autoturism de zeci de mii de euro,sa inteleaga acest lucru!
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray