2019-12-15 17:40

CA al RADET demisionează dacă nu se aprobă planul de acţiune. Gigacaloria se va scumpi în toamnă

 |  21:01
CA al RADET demisionează dacă nu se aprobă planul de acţiune. Gigacaloria se va scumpi în toamnă

P24

Consiliul de Administraţie (CA) interimar de la RADET şi-a prezentat planul de acţiune la sfârşit de mandat. Ei au reclamat lipsa fondurilor pentru reparaţiile care au loc în sezonul cald, a investiţiilor pe termen mediu şi lung şi lipsa de voinţă a Primăriei Capitalei şi a Guvernului de a face fuziunea RADET cu ELCEN. Preşedintele CA RADET, Gabriel Dumitraşcu, a declarat că zonele de nord şi de est ale Capitalei sunt cele mai vulnerabile în privinţa reţelelor de termoficare, iar preţul gigacaloriei se va majora din toamnă.

Teoretic, la şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti de la sfârşitul acestei luni trebuie ales noul CA al RADET pe bază de selecţie şi concurs. Având în vedere faptul că nici comisiile de specialitate nu s-au format, interimatul este posibil să fie prelungit. Gabriel Dumitraşcu, preşedintele CA al RADET, a anunţat că, în cazul în care Primăria Capitalei şi consilierii generali nu vor vota planul de acţiune depus la secretariatul PMB, membrii CA vor demisiona. Faţă de Memorandumul semnat între primarul general Sorin Oprescu şi Guvernul României în urmă cu doi ani, care vizează fuziunea dintre RADET şi ELCEN, Gabriel Dumitraşcu susţine că noua societate nu ar trebui să preia toate activele ELCEN, deoarece acestea ar afecta prea mult financiar noua entitate. Cu toate criticile aduse Memorandumului, prin care datoriile RADET către ELCEN s-ar şterge, preşedintele CA afirmă că nu există voinţă politică pentru fuziune. În acest caz, orice încercare de a eficientiza regia ar deveni inutilă. El critică şi sistemul de reglementare a tarifelor aplicate gigacaloriei, în care autorităţile de resort nu includ pierderile reale din reţea, care sunt cu 13% mai mari decât cele luate în calcul.

Situaţia actuală şi soluţii

„RADET are datorii de 3,8 miliarde lei, din care 3,6 miliarde lei sunt către ELCEN. Prin cumularea penalizărilor şi a dobânzilor, RADET trebuie să returneze peste 9,7 miliarde lei către ELCEN. Acesta a anunţat de multe ori profituri mincinoase numai ca să obţină bonusuri de performanţă, care depăşeau 100.000 de euro pe an. Lipseşte concurenţa reală pe piaţă. Dacă ar exista concurenţă, şi preţul gigacaloriei ar fi altul. Consiliul General şi Primăria Capitalei trebuie să revizuiască plitica de formare a preţurilor. În caz de insolvenţă a RADET se va produce un colaps în lanţ. Noi propunem reglementarea monopolului cu noi reguli, dar construcţia unui nou sistem de termoficare nu se poate face fără fonduri”, a comentat Gabriel Dumitraşcu. Cei 5 membri ai CA RADET estimează că este nevoie de o investiţie de circa 360 milioane de euro pentru reabilitarea transportului primar al agentului termic şi de 850 milioane de euro pentru redimensionarea centralelor pentru furnizarea agentului termic. În antiteză, Dumitraşcu a spus că în 2014 Primăria a alocat 198 milioane de lei pentru investiţii, iar anul acesta doar 4,4 milioane de lei. Alte 10 milioane de lei au fost alocaţi pentru mentenanţă, din care în fondurile RADET au intrat doar 7,7 milioane de lei. „Dacă Primăria Capitalei nu va subvenţiona investiţiile şi reparaţiile, vor fi mari probleme iarna viitoare. Cele mai expuse zone la avarii sunt Colentina şi Fundeni, dar şi nordul oraşului”, a spus Dumitraşcu. El apreciază că CET-urile vor solicita o majorare a preţului gigacaloriei cu încă 10-13%, iar consumatorii vor plăti la iarnă cu circa 7% mai mult pentru apă caldă şi căldură. Dumitraşcu nu crede că „se doreşte să se schimbe ceva”.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-06-11Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray