2019-12-09 20:26

CALCULEAZĂ-ȚI singur pensia după mărire

 |  19:59
CALCULEAZĂ-ȚI singur pensia după mărire

Punctul de pensie a crescut la 917,5 lei, așa că toate pensiile vor crește cu 5%. Teoretic, pensionarul trebuie să aştepte să îi crească pensia automat în luna ianuarie 2017. În plus, pensionarii scapă și de plata CASS și de impozitul pe pensie. Iată câteva calcule.

Cum se calculează

Conform legii, cuantumul pensiei se determină prin înmulţirea punctajului mediu anual realizat de asigurat în perioada de cotizare cu valoarea unui punct de pensie. Pensia se determină prin înmulţirea punctajului mediu anual realizat în perioada de cotizare cu valoarea unui punct de pensie.

Pentru a calcula punctajul lunar, se împarte venitul din fiecare lună, din prima zi de activitate până în ultima, la venitul mediu brut din anul respectiv. Urmează calculul punctajului anual, prin adunarea sumelor din fiecare lună şi împărţirea lor la 12, formulă care se repetă pentru fiecare an de muncă, relatează Libertatea.

Toate punctajele anuale se adună şi se împart la vechimea contribuabilului. Astfel, rezultă punctajul mediu anual al pensionarului, adică numărul de puncte pe care acesta a reuşit să îl acumuleze de-a lungul perioadei în care a muncit.

Pentru calculul punctajului mediu anual se iau în considerare salariul câştigat şi sporurile permanente pentru care s-au plătit contribuţii de asigurări sociale.Valoarea pensiei rezultă din înmulţirea punctajului mediu anual cu punctul de pensie, care variază în funcţie de salariul mediu brut pe economie. Cu cât acesta e mai mare, punctul de pensie creşte.

Exemple

Cineva cu o pensie bruta de 800 de lei a primit in decembrie tot 800 de lei, pentru ca nu era taxat in niciun fel. Va beneficia de cresterea punctului de pensie cu 5 la suta si pentru ianuarie va primi cu 42 de lei in plus. Pentru ca nu platea contributii si impozite nici pana acum, nu va beneficia de legea promulgata de presedinte. In schimb, pensia ii va creste la 918 lei din iulie, odata cu cresterea punctului de pensie la 1000 de lei.

In schimb, cine avea in decembrie o pensie bruta de 1200 de lei primea 39 de lei, pentru ca platea contributii de sanatate si impozit. Prin cresterea punctului de pensie, va primi in ianuarie cu 48 de lei in plus. Din februarie, prin eliminarea contributiei de sanatate si a impozitului, va castiga inca 50 de lei, iar din iulie va ajunge la aproape 1400 de lei.

Cei cu pensii brute de 2000 de lei au luat in decembrie 1796 de lei net, iar in ianuarie vor primi cu aproape 90 de lei in plus. Pentru ca din februarie scapa de contributii de sanatate, iar plafonul de impozitare creste, vor primi 2088 de lei net, iar din Iulie vor ajunge la peste 2200 de lei.

Pensionarii cu adevarat instariti, cu pensii brute de 3000 de lei in decembrie, vor primi in ianuarie cu aproape 130 de lei in plus. Scutirea de contributii si reducerea impozitarii ii vor duce din februarie la aproape 3000 de lei net, iar din iulie vor depasi 3200 de lei lunar.

Modificarile legislative si cresterile valorii punctului de pensie se vor simti asadar in mod diferit in buzunarele varstnicilor. Astfel, cei cu pensie de 800 de lei in decembrie vor avea de la 1 iulie 118 lei in plus, in timp ce pensionarii cu 1200 de lei vor primi cu 216 lei mai mult. Cei cu pensii mari, de doua-trei mii de lei, vor primi in plus peste 450 de lei.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2017-01-13Parerea ta...

ANONIM
14 Ian 2017

Pentru ca ati votat mafia psd bosorogilor, puscari asul vostru va aruncat ca teva farimituri.Adulmecat ile in fata tv la latrina 3 si haznaua lui ghita f ugaru. Acum urmeaza infla tie , cresteri de preturi ,mariri de taxe si impoz ite,iar voi rebuturilor p esediste dormiti linistit i , MEDIUL PRIVAT MUNCEST E PENTRU VOI.
CONTRA ANONIM.
15 Ian 2017

Imi dau seama de ce speta esti >se scrie v-a arunc at> Tembel mare care prob abil esti vidanjor caci v ad ca te invarti in mediu l asta afla deci ca nu mu ncesti pentru pensionari Ei si-au cotizat toata pe rioada de munca la fondul de pensii.Mediul privat culege ce seamana daca ch iar vrei sa combati mai c iteste si pune mana la mu nca .Gata cu cersitul!
NATALIASZALMA
12 Iul 2017

bai anonimule i-ai votat tu,ca toti sant la fel ,du-te tu si condu,sa te vad daca nu bagi mana cat intra
GHISOIU EUGENIA
18 Ian 2018

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray