2019-10-14 08:57

Cămara rămâne mai mult goală în această toamnă. Legumele şi fructele s-au scumpit cu 12%

 |  16:27

Lipsa subvenţiilor şi condiţiile meteorologice nefavorabile au determinat oscumpire a fructelor şi a legumelor cu 12%, potrivit reprezentanţiloragricultorilor. Aceasta întrucât producţia a scăzut cu 35% faţă de anul trecut.Agricultorii şi ţăranii anticipează că vor vinde toate produsele în aceastătoamnă.

Cumpărăturile pentru iarnă au intrat în linie dreaptă. Cutoate că preţurile legumelor şi fructelor au crescut în această perioadă,românii încearcă să-şi umple şi în această iarnă cămările. Cele mai multepersoane intervievate de reporterii noştri au declarat că au cheltuit sau vorcheltui între 100 şi 250 de lei pentru proviziile de iarnă.

Reprezentanţii agricultorilor susţin că preţurile pentrufructe şi legume au crescut considerabil faţă de anul precedent. “Preţurile la legume şi fructe au crescut cu 6-12%. Douălucruri au determinat această scumpire: problemele climatice şi lipsasubvenţiilor. Au fost perioade de secetă şi inundaţii, toate acestea conducândşi la înmulţirea dăunătorilor. Cealaltă problemă se datorează faptului căGuvernul nu acordă interes acestui domeniu. Lipsa subvenţiilor a determinat şicreşterea preţurilor”, ne-a declarat secretarul general al Agrostar, TudorDorobanţiu. Acesta este convins că anul acesta agricultorii nuvor mai rămâne cu fructe sau legume nevândute, din cauza producţiei scăzute. “Faţă de anul 2009, producţia este mult mai mică. În cazullegumelor şi fructelor, producţia a scăzut cu aproximativ 35% ”, ne-a mai spus Dorobanţiu.

Fructele şi legumele, mai ieftine înpieţe decât în supermarketuri

Legumele şi fructele sunt mai ieftine în pieţeleagroalimentare decât în supermarketuri. Un kilogram de roşii se vinde cu 2,5-3lei în pieţe şi cu 5,99 lei în supermarketuri, în timp ce gogonelele se vând cu1,5 lei kilogramul (în piaţă) şi 3,59 lei kilogramul (în supermarket). Vinetelecostă între 1,5 şi 2 lei kilogramul, în pieţele agroalimentare, şi 3,29 lei, înmarile magazine. Morcovii se vând cu 2 lei kilogramul, la producătorii dinpieţe, şi cu 2,29 lei pe kilogram, în hipermarketuri. Un kilogram de castraveţise vinde cu 3,5 – 4 lei, la ţărani, şi aproximativ 5,50 lei, în supermarketuri.Varza albă se vinde cu 0,7 lei pe kilogram (în pieţele agroalimentare) şi 1,29lei pe kilogram (în supermarket), iar cea roşie costă 1,5 lei kilogramul (laproducători) şi 2,79 lei (în marile magazine).

Prunele se vând cu 1,5 lei kilogramul, la ţărani, şi 5,69lei kilogramul, în supermarketuri. Merele româneşti costă între 2 şi 2,5 lei pekilogram, în pieţe, şi 2,49 lei, în hipermarketuri. Perele se vând cu 4,5 leikilogramul, în timp ce gutuile şi strugurii costă 5 lei kilogramul.

Cei interesaţi pot cumpăra din supermarketuri murături şidulceţuri gata preparate. Un borcan de castraveţi în oţet costă între 2,29 şi4,49 lei; un borcan cu gogoşari(720 ml), 4,47 lei; un borcan cu ardeicapia, 7,28 lei, în timp ce un borcan cu gem de prune (360 grame) se vinde cu3,39 lei, iar unul de cireşe cu 3,5 lei.

Multe persoane aleg să cumpere însă fructele sau legumele“direct de la poartaţăranilor”, pentru că produselesunt mai ieftine.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638945-08-27Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray