2020-07-07 20:16

Cancerul de sân, pe primul loc în ceea ce priveşte mortalitatea

 |  21:01
Cancerul de sân, pe primul loc în ceea ce priveşte mortalitatea

Specialiştii atrag atenţia că diagnosticarea în stadii incipiente a cancerului de sân asigură supravieţuirea la 5 ani în peste 90% din cazuri. În România, această boală se află pe primul loc în ceea ce priveşte incidenţa, dar şi în ceea ce priveşte mortalitatea. În 2012, la nivel naţional, prevalenţa cancerului de sân era de aproximativ 33.000 de cazuri, dintre care 8.981 de cazuri noi. Incidenţa cea mai mare este în rândul pacientelor aflate în perioada de perimenopauză, adică între 50 şi 65 de ani.

Asociaţia M.A.M.E. a marcat Luna Internaţională de Luptă împotriva Cancerului de Sân prin Conferinţa “Cancerul de sân – de la diagnosticul precoce la reconstrucţia mamară”, parte componentă a proiectului “Planeta Roz - Suport şi Consiliere pentru Sănătatea Sânului”, lansat în luna iunie 2014. “În urmă cu aproximativ patru luni am lansat acest proiect pentru a veni în sprijinul femeilor care luptă împotriva cancerului mamar. Astăzi, vă anunţ că aproximativ 100 de paciente au beneficiat de consiliere medicală, juridică şi psihologică oferite gratuit de Asociaţia M.A.M.E. prin intermediul specialiştilor colaboratori ai proiectului”, a declarat Maria Culescu, preşedinte fondator al Asociaţiei M.A.M.E., în deschiderea evenimentului. Totodată, iniţiatoarea proiectului a subliniat că cele mai frecvente solicitări au fost legate de nevoia de informare corectă cu privire la diferite aspecte ale bolii, precum şi necesitatea consilierii medicale.

În ciuda numărului mare de femei afectate de boală, doar aproximativ două procente dintre cele asupra cărora s-a realizat mastectomia totală apelează la reconstrucţia mamară, o altă etapă în procesul de vindecare.

Potrivit Dr. Şerban Popescu, şef Lucrări, medic primar chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti “reconstrucţia mamară oferă o creştere a calităţii vieţii în aceste cazuri.”

Gratuit pentru 800 de femei

În luna iunie a acestui an s-a demarat Subprogramul de reconstrucţie mamară după afecţiuni oncologice prin endoprotezare. Până la sfârşitul anului, 800 de paciente vor avea posibilitatea de a beneficia gratuit de reconstrucţia mamară. “Subprogramul acoperă costurile pentru materialele necesare realizării unei reconstrucţii mamare, respectiv cel al expanderului, în valoare de 650 de euro şi cel al implantului, în valoare de 450 de euro”, a subliniat medicul Şerban Popescu. Pentru a putea fi o candidată la intervenţia chirurgicală, o pacientă trebuie să aibă avizul medicului oncolog, care să certifice că boala neoplazică a fost rezolvată sau se află într-o perioadă stabilă. Există şi criterii de excludere clară şi anume un protocol terapeutic oncologic în desfăşurare sau afecţiuni sistemice severe ale pacientei care implică anumite riscuri legate în principal de anestezia generală.

Despre

Cancerul mamar se dezvoltă în ţesutul sânului şi este o boală asimptomatică ce poate să apară atât la femei, cât şi la bărbaţi. La fiecare 100 de femei care dezvoltă cancer la sân câte un bărbat se îmbolnăveşte de aceeaşi boală. Cancerul mamar poate apărea la orice vârstă. Probabilitatea apariţiei acestuia la femeile tinere, în vârstă de sub 40 de ani, este mică, în timp ce această probabilitate creşte odată cu vârsta femeii. O femeie de 80 de ani prezintă de 5 ori mai mult riscul apariţiei bolii, în comparaţie cu o femeie de 50 de ani. Cele mai multe din cazurile de cancer mamar nu depind de moştenirea genetică. 85% dintre femeile diagnosticate cu cancer de sân nu prezintă un istoric familial cu antecedente ale acestei boli. Ecografia mamară şi examenul clinic sunt cele mai simple investigaţii care vă puteţi asigura că sânii sunt sănătoşi.

Simptome

Cancerul de sân nu este dureros, nu trebuie să aşteptaţi apariţia unei dureri pentru a consulta medicul. Un simplu control vă poate salva viaţa. Semnele care vă arată că ar trebui să apelaţi la consultul unui medic sunt: *orice umflătură sau îngroşare aflată pe sân, în apropierea sa, sau sub braţ

• orice modificare în ceea ce priveşte dimensiunea, forma sau aspectul sânului

• schimbări de textură şi culoare ale pielii sânului sau sfârcului

• coajă sau iritaţie pe sân sau sfârc

•senzaţie de mâncărime în zona sfârcului

• durere inexplicabilă, fără umflătură

• modificări ale dimensiunii, formei sau aspectului sânilor,

• modificări ale mamelonului - frecvente la femeile peste 50 de ani - retracţia sau distorsiunea mamelonului, excrescenţă sau îngroşare

• vascularizaţia pronunţată la nivelul sânului


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-10-12Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz