2020-02-23 10:40

Caracatiţa medicamentelor. Cancerul, bun pentru unii medici

 |  18:39
Caracatiţa medicamentelor. Cancerul, bun pentru unii medici

Percheziţiile de marţi făcute de procurori la cei care juraseră că vor lupta pentru binele pacienţilor dezvăluie o adevărată caracatiţă a înţelegerilor dintre medici, comisii de specialitate, farmacişti şi firme de medicamente, totul pe seama unor oameni care se agaţă cu orice preţ de ultima şansă de a supravieţui. Surse susţin faptul că medicii nu ar fi putut să prescrie medicamentele scumpe, dar cu efect similar cu unele mult mai ieftine, decât dacă în spatele acestora s-ar fi aflat şi membrii comisiilor de specialitate. Preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor (ANPP), Vasile Barbu, susţine că, în trecut, membri ai comisiilor se aflau în incompatibilitate deoarece ei decideau ce medicament poate fi folosit sau nu, dar mergeau şi pe banii producătorilor la diverse congrese, însă în acelaşi timp aceştia puteau fi păcăliţi de dosarele depuse de medici.

Astfel, medicamentele Avastin, Herceptin, Interferon, Zoladex şi Tarceva, care au fost indicate în ancheta procuroriilor, pot ajunge la pacienţi numai dacă primesc aprobare din partea Comisiei de oncologie a Casei de Asigurări de Sănătate. Astfel, lunar, comisia respectivă aprobă sau respinge anumite tratamente prescrise de medicii oncologi pentru pacienţii bolnavi de cancer. Procurorii au identificat de la un singur producător de medicamente faptul că a plătit 4,1 milioane de lei unei firme de turism pentru a organiza excursii în toată lumea pentru medici. Sub masca unor congrese internaţionale, medicii în cauză mergeau de fapt în excursii plătite de producători, care ulterior îşi recuperau banii de la statul român, obligat să deconteze medicamentele extrem de scumpe, dar nefolositoare. Nimic însă nu ar fi fost posibil dacă acele comisii de specialitate nu şi-ar fi dat aprobarea pentru reţetele transmise de medici.

„Uneori, sunt respinse dosarele incomplete, dar oricum comisia nu mai face nici un fel de anchetă privind situaţia pacientului, totul revine în sarcina acelui medic”, explică sursele PUTEREA.

Chestionat de PUTEREA pe această temă, preşedintele ANPP, Vasile Barbu, susţine că situaţia este veche şi că mereu s-a pus problema la Consiliul de Integritate. „Mulţi dintre cei care făceau parte din comisii erau şi evaluatori, decideau dacă un medicament poate intra sau nu, dar mergeau şi la congrese pe banii producătorilor. În cele din urmă, ministerul a făcut ordine cu cei care se aflau în conflict de interese. Acum, membrii comisiilor nu pot vedea pacientul, ci doar nişte acte, care pot fi falsificate. Ei pot fi induşi în eroare de actele care sunt depuse la dosar, nu pot şti totul”, a afirmat acesta.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-07-29Parerea ta...

HOTI PESTE TOT ?????
29 Iul 2015

Prin impunerea lui Alexandru Petrescu in fruntea C.A. vicepresedinte PSD Diaspora,fostul ministru , Ioan Rus a demonstrat ca isi continua campania de politizare si distrugere a companiei CFR Calatori. In octombrie 2014, Poşta Română, condusa de Alexandru Petrescu, a distribuit în timpul campaniei prezidenţiale, alături de talonul de pensie, peste patru milioane de flyere, comandate şi plătite de PSD, prin care pensionarii erau anunţaţi că prezidenţiabilul ACL, Klaus Iohannis, vrea să le taie pensia dacă va ieşi preşedinte. Scandalul fluturaşilor otrăviţi împărţiţi de pesedişti a izbucnit înaintea primului tur al alegerilor prezidenţiale. Numirea pesedistului Alexandru Petrescu in fruntea CA de la CFR Calatori vine dupa ce fostul ministru, Ioan Rus l-a impus ca manager general pe udemeristul Iosif Szentes. Acesta s-a remarcat in anii trecuti prin faptul ca impreuna cu fostul director general al CFR Calatori, Valentin Dorobantu zis “SMART”, in prezent dirijorul trenurilor private de la Regiotrans Brasov si ulterior cu Vasile Secara,in prezent inculpat , au tesut mersul trenurilor in interesul companiilor private de transport feroviar de calatori, punand astfel umarul la ruinarea companiei de stat. Totodata, Ioan Rus o mentine in CA al CFR Calatori pe directoarea Dana Galbeni Rachila, cea care este acuzata de Curtea de Conturi a Romaniei de insusirea ilegala de catre mai multe persoane din ograda Ministerului Transporturilor de indemnizatii conform OUG 109/2011 din CA si AGA in valoare de circa 1.200.000 de euro. Mai mult, Dana Galbeni Rachila a detinut o firma impreuna cu cea care dirijeaza si regizeaza de ani buni toate achizitiile “in totalitate legale” de la CFR Calatori – Carmen Maria Popescu. Dar, in acealasi timp,fostul ministru al transporturilor, Ioan Rus, il mai mentine in CA de la CFR Calatori si pe controversatul Iulius Dan Plaveti, implicat in mai multe inginerii imobiliare” DNA , sa controleze toate dosarele de ach
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine