2019-11-18 09:00

Caravana parcurilor pentru promovarea donării de celule stem hematopoietice

 |  15:59
Caravana parcurilor pentru promovarea donării de celule stem hematopoietice

Începând de vineri, timp de zece zile, Centrul mobil de donare, echipe medicale şi voluntari vor fi prezenţi în marile parcuri din Bucureşti. Seria de evenimente face parte dintr-o amplă campanie de promovare a donării de celule stem hematopoietice ”Donează o şansă la viaţă!” organizată de Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice (RNDVCSH) şi susţinută de Ministerul Sănătăţii.

Obiectivul acestei campanii este creşterea nivelului de informare şi sensibilizarea persoanelor sănătoase cu vârsta între 18 şi 45 de ani, care se pot înscrie pentru a deveni donatori voluntari de celule stem hematopoietice.

Dacă în urmă cu un an, înainte de lansarea campaniei ”Donează o şansă la viaţă!” pentru promovarea donării de celule stem hematopoietice, doar 2.202 de persoane îţi exprimaseră dorinţa de a deveni donatori de celule stem hematopoietice, numărul donatorilor onorifici înscrişi în RNDVCSH a crescut de la o lună la alta, atingând  în prezent cifra de 14.295, dintre care 7198 în acest an. Deocamdată Registrul din România este încă mic comparativ cu majoritatea registrelor din ţările europene care numără în medie între 100.000 şi 500.000 de donatori activi.

Caravana parcurilor din acest an va fi prezentă în patru parcuri din Bucureşti, în fiecare zi în intervalul 14.00-22.00, după următorul program: 19-21 septembrie Parcul Carol – Fântâna Zodiac; 22-24 septembrie Parcul Herăstrău – Pavilionul H, 25-26 septembrie Parcul Cişșmigiu – Piaţa Walter Mărăcineanu şi 27-28 septembrie în Parcul Lumea Copiilor – aleea principală. În aceste locaţii va fi amplasat  “Centrul mobil de donare”, care constă într-un autocar “medicalizat”. Persoanelor care doresc să fie informate le stau la dispoziţie echipe de medici şi asistente medicale şi pot beneficia gratuit de testarea grupei de sânge şi a Rh-ului, precum şi de măsurarea tensiunii arteriale, a pulsului şi a glicemiei.

Informaţii despre RNDVCSH

Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice este o instituţie publică aflată în subordinea Ministerului Sănătăţii care are misiunea de a identifica şi asigura, la standarde internaţionale, donatori de celule stem hematopoietice compatibili neînrudiţi, tuturor pacienţilor din România care au nevoie de un transplant şi care nu au donatori compatibili înrudiţi.

Din aprilie 2013, când RNDVCSH a devenit funcţional, procedura de transplant de la donator compatibil neînrudit este posibilă şși în România. Până în prezent au fost realizate, în cele trei centre de transplant din ţară, 30 de transplanturi de celule stem hematopoietice de la donator neînrudit (17 anul trecut şi 13 anul acesta, dintre care două cu donator român), pentru 24 de pacienţi au fost identificaţi donatori compatibili şi procedurile de transplant vor fi realizate până la sfârşitul anului, iar pentru alţi 5 pacienţi se face testarea pentru confirmarea comaptibilităţii. 14 din cei 43 de pacienţi care sunt în aşteptarea unui transplant sunt în această situaţie dificilă. Şansa lor de vindecare este identificarea unui donator compatibil în România. Mai multe informaţii despre campanie şi cum puteţi deveni donator de celule stem găsiţi accesând site-ul instituţiei www.registru-celule-stem.ro sau www.facebook.com/rndvcsh. Cei care doresc să devină donatori pot suna la TelVerde 0800.88.STEM (7836), număr apelabil din reţeaua Romtelecom sau se pot adresa direct unuia dintre cele 18 centre ale donatorilor de celule stem.

Donarea de celule stem hematopoietice este voluntară, anonimă şi neremunerată.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-09-19Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray