2019-09-19 05:19

Care e ȘPAGA medie în România. Domeniile cele mai CORUPȚIE

 |  21:28
Care e ȘPAGA medie în România. Domeniile cele mai CORUPȚIE

Românii dau mai puţină mită şi mai rar decât în anii trecuţi. O arată o platformă online, care contabilizează corupţia mică exact ca într-o economie de piaţă. 100 de euro este şpaga medie în România. Sănătatea, urbanismul şi achiziţiile publice sunt domeniile în care sunt raportate cele mai multe astfel de infracţiuni.

Şpaga medie a ajuns acum să fie 100 de euro, faţă de 850 de euro cât era în 2009.

Sănătatea, urbanismul şi achiziţiile publice sunt domeniile în care sunt raportate cele mai multe şpăgi. În spitale, şpaga medie este de aproape 200 de euro, în urbanism, depăşeşte 2.000 de euro, în timp ce la achiziţii, mita este, în medie, 1.700 de euro.

Datele raportate de români arată că poliţiştii iau mai puţină şpagă decât în anii trecuţi.

Potrivit datelor Ministerului Public, anul trecut, 524 de inculpaţi au fost trimişi în judecată pentru corupţie. Printre aceştia, se numără profesori universitari, studenţi, medici, poliţişti, primari sau preoţi.

30 dintre ei au ajuns în spatele gratiilor. 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-05-02Parerea ta...

Doresc sa comentezCITESTE SI...

Zeciuială oficială pentru „raportorii” mitei din Ucraina Peste tot în lume, mita este mama corupției, iar Tudor Mușatescu spunea că „Mita trebuie să fie invizibilă. Se dă orbește și se ia cu ochii închiși”
16 Sep 2019

MAI VECHI...

Bugetarii şi corupţia Ştiu că-mi voi atrage antipatia multora, dar nu mă pot abţine să nu spun lucrurilor pe nume. Bugetarii sunt promotorii corupţiei, ei ne fac viaţa mai amară decât ne-o fac politicienii. Mângâiaţi, protejaţi şi invocaţi adesea de guvernanţi, mai ales pentru salariile mici, repere ale statisticilor naţionale, bugetarii sunt adulatorii corupţiei. Gândiţi-vă, nu există domeniu în care bugetarii să trăiască strict şi exclusiv din salariu. Sistemul sanitar, învăţământ, poliţie, cultură, justiţie, administraţie naţională sau locală, peste tot angajaţii au reuşit să dezvolte un sistem propriu de luat şpagă sau chiar un grup infracţional. Funcţionari publici sau simpli angajaţi nu vor să-ţi rezolve problemele dacă nu le promiţi ceva. Până şi bibliotecara de cartier întinde mâna după o ciocolată şi dacă un copil, luat cu joaca, uită să returneze o carte la timp şi nu vine cu unul din părinţi să „negocize”, se aplică amenda
18 Mar 2015 |

PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray