2019-11-15 00:16

 |  12:01

Statuia ecvestra a lui Carol I, destinul zbuciumat al unui monument


În perioada interbelică, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la nașterea primului rege al României, a apărut ideea realizării, în Capitală, a unei statui ecvestre a lui Carol I, întemeietorul statului national român modern.

Astfel, în 1936, s-a organizat un concurs pentru construirea a două statui ecvestre, atât pentru întâiul monarh al țării, cât și pentru regele Ferdinand. Deși concursul a fost câștigat de sculptorul Oscar Han, lucrarea a fost încredințată pentru execuție sculptorului croat Ivan Mestrovic (1883 -1962), unul dintre cei mai renumiți artiști europeni ai vremii.

Statuia ecvestră a lui Carol I al României a fost inaugurată la data de 10 Mai 1939, când se împlinea un secol de la nașterea fostului monarh. La eveniment au luat parte regale Carol al II-lea și Marele Voievod Mihai (viitorul rege), în cadrul unei ceremonii grandioase.

Statuia lui Carol I a fost amplasată între Palatul Regal și Palatul Cărții, cum se numea, la acea vreme, clădirea care adăpostește astăzi Biblioteca Centrală Universitară.  După momentul abdicării regelui Mihai I, comuniștii au dat jos de pe soclu statuia întâiului monarh al României, deoarece apăruse Republica Populară Română, iar istoria trebuia imperios cosmetizată.

Demontarea, realizată cu ajutorul unui tanc, a determinat ruperea picioarelor calului și căderea statuii pe asfalt, ocazie cu care s-a zdrobit. Târâtă de tanc, statuia mutilată a ajuns la Pirotehniile Armatei, mai târziu Garajele Grozăvești. Ulterior, monumentul a fost topit, iar, ca o ironie a sorții, din bronzul rezultat s-a realizat statuia lui Lenin, amplasată în Parcul Casei Scânteii. Comuniștii au fost dați în judecată de sculptorul Ivan Mestrovic și de UNESCO, pentru distrugerea unei lucrări operă de patrimoniu și, deși nu se așteptau, în 1950 au fost obligați să plătească daune importante familiei sculptorului croat.

Actuala statuie ecvestră a lui Carol I, din Piața Revoluției, a fost realizată în perioada 2009 - 2010 de sculptorul Florin Codre, fiind amplasată în apropierea locului unde se afla statuia distrusă în 1948, pe un soclu din beton placat cu granit, cu o înălțime de 5 metri.

Inaugurarea statuii din bronz, având o înălțime de 7 metri și o greutate de 13 tone, a avut loc în 2010, în prezența reprezentanților familiei regale, în cadrul unei ceremonii solemne.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-09-25Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray