2020-08-10 19:18

Cartel Alfa anunţă proteste de stradă: Guvernul doar minte şi trage de timp!

 |  21:01
Cartel Alfa anunţă proteste de stradă: Guvernul doar minte şi trage de timp!

Sindicatele par să se trezească din amorţire, dar motivele pentru care au decis să iasă în stradă par să nu fi convins masa salarială. În istoria de 25 de ani postdecembriste, nici un pact social încheiat cu social-democraţii nu a fost respectat, iar acum societatea pare să fi alunecat spre liberalismul sălbatic. Gradul de sindicalizare a scăzut dramatic, iar apetenţa sindicatelor pentru programe europene care să stimuleze reprofilarea angajaţilor spre alte domenii de activitate pare că a eşuat. Angajaţii sunt tot mai săraci şi neîncrezători în structurile sindicale. Practic, activitatea sindicală a rămas fără obiectul muncii, iar preocupările lor au fost preluate de partidele politice din opoziţie.

Sindicatele din România au pierdut lupta cu guvernul. De teamă să nu ofenseze puterea şi să nu se pună rău cu angajaţii, cei mai mulţi fiind votanţi PSD, s-au purtat cu mănuşi. Metoda acţiunilor de protest „în cascadă” s-a dovedit ineficientă. Neîncrederea salariaţilor faţă de sindicate a crescut după arestările făcute de procurori, condamnarea unor lideri şi îmbogăţirea nejustificată a altora. Niciodată în ultimii 25 de ani protestele paşnice, chiar şi marile mitinguri, nu au impresionat pe nimeni. În loc să se alieze cu partidele care au protestat în ultimii doi ani pe sloganuri sindicale, cum ar fi majorarea accizei la benzină şi motorină, reducerea CAS la angajatori, eliminarea muncii la negru şi pauperizarea populaţiei în general, sindicaliştii s-au limitat la comunicate sterile şi acţiuni de protest timide.

Cui îi pasă de dialogul social

Supăraţi că au fost total marginalizaţi şi nu mai sunt recunoscuţi drept al treilea partener în dialogul tripartit, liderii sindicali vor să scoată oamenii în stradă. Sloganul „sclavi moderni” nu a prins, pentru că oamenii sunt dispuşi să muncească pe brânci numai să câştige mai mult. Dacă ar fi protestat pentru respectarea legilor şi a statului de drept, încă de la lovitura de stat din 2012, ar fi câştigat în credibilitate. Dar liderii sindicali au fost alături de pucişti şi s-au grăbit să semneze cu noul guvern instalat fraudulos un pact social. Lupta pentru modificarea Legii dialogului social îi favorizează numai pe liderii sindicali, nicidecum pe salariaţi. Asta cu atât mai mult cu cât gradul de sindicalizare a scăzut la 30%. Practic numai bugetarii şi societăţile de stat mai au sindicate, iar în această zonă are grijă puterea să-i stimuleze electoral.

“Prin acţiunea de protest pe care am demarat-o astăzi (luni, 29 septembrie) şi care se va încheia pe 17 octombrie urmărim să punem presiune asupra Guvernului, în vederea modificării de urgenţă a Legii dialogului social nr. 62/2011. Acest act normativ a transformat lucrătorii din sistemul de stat şi cel privat în sclavi moderni, unde şefii şi patronii au puterea absolută. Modificarea Legii dialogului social trebuie să se facă cât mai rapid, aşa cum s-a întâmplat şi cu proiectul de lege referitor la scăderea contribuţiilor la asigurări sociale”, a declarat Bogdan Hossu, preşedintele CNS Cartel Alfa.

Pichetările la Ministerul Muncii sunt programate pentru 3 săptămâni, până la mitingul promis în 17 octombrie. Cartelul Alfa cere solidaritate din partea celorlalte confederaţii. Numai că orgoliile liderilor nu permit acest lucru. Nici măcar preşedinţii organizaţiilor sindicale de la nivel de unitate, care au mai rămas, nu ies în stradă. Câteva zeci de oameni zilnic care stau câteva ore în faţa unui minister nu impresionează şi nu influenţează pe nimeni.

Nemulţumirea de a fi fost minţiţi

Declarativ, sindicaliştii spun că ies în stradă fiind nemulţumiţi că premierul Victor Ponta le-a promis că va corecta neconcordanţele în Legea dialogului social.

“Dreptul de a negocia nu se negociază! Ponta, respectă angajamentul şi modifică Legea Dialogului Social”, scandează sindicaliştii. Ei cer modificarea reprezentativităţii şi a modului de aplicare universală a Contractului Colectiv de Muncă, introducerea Contractului Colectiv de Muncă Unic la Nivel Naţional, până la rezvolarea Contractelor Colective de Muncă sectoriale; dreptul la conflict de muncă şi protejarea minimală a reprezentanţilor sindicali, care să permită “construirea dialogului social şi realizarea unor relaţii de muncă negociabile pentru salariaţi, nu transformarea lor în sclavi moderni”.

Liderii CNS Cartel Alfa susţin că, în 2011, după modificarea abuzivă a legislaţiei muncii, Victor Ponta, actualul premier, a semnat un acord cu patronatele şi sindicatele pentru corectarea prevederilor care prejudiciază salariaţii, promisiuni în acest sens existând şi în 2012, dar şi în 2013. Potrivit sindicaliştilor, prin eliminarea Contractului Colectiv de Muncă Unic la Nivel Naţional numărul de salariaţi acoperiţi de un contract colectiv de muncă a scăzut de la 100%, la mai puţin de 30%. Din cauza condiţiilor impuse (50 la sută plus unu) au fost eliminate contractele colective la nivel sectorial. Mai mult, Consiliul Naţional Tripartit de Dialog Social (CNT-DS) este nefuncţional, fiind blocat de către organizaţiile patronale şi lipsa de voinţă a Guvernului la fel ca şi Consiliul Economic şi Social.

De ce se protestează în ţară

La Târgovişte, sindicaliştii acuză ANAF că le impozitează ilegal ajutoarele sociale acordate membrilor de sindicat, în cazul celor care s-au aflat în grevă, în şomaj sau în situaţii sociale grele.

La Constanţa, protestele se prelungesc până la 1 noiembrie. Circa 400 de sindicalişti vor participa la mitingul programat pe 7 octombrie în Capitală, de Ziua Internaţională a Muncii Decente. Constănţenii solicită ca înfiinţarea unui sindicat să nu mai fie condiţionată de numărul de membri.

La Galaţi se anunţă o serie de acţiuni de protest îndreptate împotriva Guvernului. „Cartel Alfa a decis că, dacă până la sfârşitul lunii, pe data de 27 septembrie, nu se întâlneşte cu premierul Victor Ponta şi reprezentanţii Guvernului, vom ieşi în stradă”, i-a spus Romică Gârneaţă prefectului de Galaţi.

Maramureşul va fi reprezentat de o delegaţie de 40 de persoane, jumătate dintre ei fiind sindicalişti din Spitalul Municipal.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-09-30Parerea ta...

ZORRO
01 Oct 2014

Bai nene ,sindicatele a pierdut lupta cu guvernul din cauza sefilor lor!...va aduceti aminte ,la alegerile din 2004,cand PRM a fost singurul partid care le-a dat locuri in Parlament,dupa care au parasit PRM-ul si s-au"aciuat"unde le-a fost mai bine,sa poata face afaceri,uitand de menirea lor!.....a fost tradare pe fata!....de atunci a inceput sa vina la vale PRM-ul!...asa ca sindicalistii isi merita soarta!...un singur om ,este adevarat OM de SINDICAT care tine la membrii sai si acela este d-ul ION RADOI,de la Metrorex,cinste lui!...
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz