2020-08-04 23:44

Cartierul ANL Henri Coandă, din nordul Capitalei, sub asaltul ambroziei

 |  12:30
Cartierul ANL Henri Coandă, din nordul Capitalei, sub asaltul ambroziei

PUTEREA a semnalat, în urmă cu o lună de zile, situația din cel mai mare cartier ANL din România, Henri Coandă, situat în nordul Capitalei, care este invadat de culturi imense de ambrozie, buruiană toxică pe care nimeni nu catadicsește să o stârpească.

Practic, cartierul arată ca un imens șantier părăsit, cu străzi de pământ, mormane uriașe de moloz și balastru ascunse printre bălării şi lanuri intinse de ambrozie, plantă extrem de nocivă pentru sănătatea populaţiei.

Legea este clară, dar se aplică doar pe...hârtie

Surprinzător este că, până acum, deşi a trecut o lună de zile de la semnalul tras de PUTEREA, nimeni de la Primăria Capitalei, Primăria Sectorului 1 sau Primăria Voluntari - pentru că Henri Coandă este pe raza administrativă a acestora -, n-a catadicsit să lichideze aceste lanuri de ambrozie, o adevărată amenințare pentru agricultură, mediu și sănătate publică. Practic, printre vilele terminate sau în construcţie şi drumurile de acces au apărut tarlale întregi invadate de ambrozie. Mai trebuie subliniat faptul că ambrozia, denumită științific ambrosia artemisiifolia, este o plantă cu origini nord-americane a cărei prezență se face simțită în Europa ȋncă din anul 1860, dar s-a remarcat, ȋn primul rând, prin alergiile cunoscute de către majoritatea locuitorilor sub denumirea de „febra fânului”. Avându-se ȋn vedere gradul mare de pericol determinat de răspandirea acestei plante, Senatul României, ȋn ședința din 24 oct 2017, a adoptat o propunere legislativă privind combaterea ambroziei, practic un act legislativ major, care introduce o plantă sub incidența legii și care-și propune să stabilească „măsurile ce se impun pentru limitarea ariei de extindere a acestei specii invazive și eradicarea plantei”. Mai mult, în conformitate cu prevederile art. 1 alineatelor (1) – (3) din Legea nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia, distrugerea acestei buruieni se face de către toți proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole, precum și beneficiarii lucrărilor de construcții, unde au fost identificate focare de infestare. Aceștia au obligația ca după distrugerea buruienii să informeze în scris autoritătile administrației publice locale pe raza căruia se află terenul infestat, în vederea verificării aplicării lucrărilor de combatere. Trebuie precizat că acest cartier ANL este o investiție imobiliară de mare anvergură, demarată în nordul Capitalei, în anul 2004, unde ar fi trebuit să fie finalizate de mai bine de zece ani, circa 1.200 de vile și locuințe ANL, dar, după 15 ani, doar vreo 100 de imobile au recepția finală.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-09-06

Mai multe imagini:
Cartierul ANL Henri Coandă, din nordul Capitalei, sub asaltul ambroziei
zoom
Cartierul ANL Henri Coandă, din nordul Capitalei, sub asaltul ambroziei
zoom
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz