2020-08-04 14:26

Casa academicianului Spiru Haret a fost rasă de pe fața pământului, deși era clasată ca monument istoric

 |  19:47
Casa academicianului Spiru Haret a fost rasă de pe fața pământului, deși era clasată ca monument istoric

Casa memorială în care a trăit Spiru Haret a fost demolată. În locul unui monument istoric a fost construit un bloc cu 7 etaje. Cu doi ani în urmă, ministrul Culturii, Daniel Barbu, promitea că nu va fi dărâmată casa. Potrivit legii, măcar fațada trebuia păstrată de noul proprietar.

Casa lui Spiru Haret, cunoscut și ca întemeietor al învățământului modern românesc și ministru al Culturii, declarată monument istoric, a fost demolată integral pentru ca în locul ei să fie realizat un bloc de 7 etaje. Spiru Haret a fost și cel care a întocmit prima listă a monumentelor istorice din Capitală. Față de această infracțiune nu a reacționat nici o autoritate, deși zeci de școli, universități și străzi îi poartă numele.

Blocul de 7 etaje din sticlă şi beton are 22 de apartamente de lux și primea, în urmă cu doi ani, toate aprobările necesare. Ministrul Culturii de atunci, Daniel Barbu, promitea că imobilul nu va fi demolat. Acum, ONG-urile reclamă că din monumentul istoric nu a rămas nici măcar faţada, pe care proprietarul era obligat să o păstreze. În plus, ONG-urile anunță că vor depune plângere penală împotriva proprietarului şi le va cere procurorilor să verifice dacă Ministerul Culturii şi Primăria au permis demolarea integrală a monumentului. Dacă răspunsul va fi afirmativ, atunci funcţionarii care au semnat avizul şi autorizaţia vor fi acuzați că au comis o infracţiune. În cazul în care în documente se menționează păstrarea unor elemente de arhitectură, atunci constructorul va fi vinovat de încălcarea legii.

„În planurile autorizate a fost specificat clar cum se demolează, cum se intervine şi cum va arăta rezultatul final. Investitorii au cumpărat proprietatea pentru dezvoltare, nu pentru a face muzeu”, a spus arhitectul Lilian Captari, angajat să execute proiectul. El este convins că autoritățile care au avizat planul au știut despre ce este vorba.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-08-11Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz