2019-10-16 20:48

Casa de Asigurări de Sănătate a aruncat peste 80 de milioane euro pe un proiect nereuşit. Sistemul informatic integrat, un eşec răsunător

 |  19:00
Casa de Asigurări de Sănătate a aruncat peste 80 de milioane euro pe un proiect nereuşit. Sistemul informatic integrat, un eşec răsunător

Casele judeţene de asigurări de sănătate se plâng că Sistemul InformaticUnic Integrat (SIUI), gândit pentru a îmbunătăţii calitatea serviciilorprestate, nu este eficient. Casa Naţională de Asigurări de Sănătate aMunicipiului Bucureşti susţine că SIUI nu înseamnă decât muncă mai multă şirezultate slabe. De cealaltă parte, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate,condusă de Lucian Duţă, susţine că nu o priveşte această situaţie. Astfel, încontinuare, statul pompează zeci de mii de euro într-un sistem ce nu poate fiutilizat.

Preşedintele CNAS, Lucian Nicolae Duţă,insistă pentru implementarea Sistemului Informatic Unic Integrat (SIUI) la nivelul întregii ţări, cu toate că reprezentanţii caselorjudeţene de asigurări de sănătate susţin că metoda este ineficientă. SIUI artrebui să îmbunătăţească serviciile prestate de casele de asigurări desănătate, dar, în realitate se întâmplă exact contrariul.

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a MunicipiuluiBucureşti (CNASMB) susţine că SIUI, în actuala formă, nu “ajută” decât la îngreunarea activităţii cear trebui desfăşurată. Potrivit unui raport recent al CASMB, timpul de răspunsal sistemului este foarte mare, întâmpinându-se probleme precum: “blocări frecvente, resetarea zilnică a sistemului, ergonomie în utilizaredezastruoasă, echipamente subdivizionate şi nefolosite”. Reprezentanţii CNASMB sunt convinşi că datele dinsistemele curente sunt transmise în zadar în SIUI. Casa de asigurăribucureşteană se mai plânge şi de “modul SIUI lipsă, module implementate în ordine nefirească, foarte multeerori de analiză şi de implementare a fluxurilor reale de informaţii”.

Angajaţii caselor judeţene de asigurări de sănătate întâmpinădificultăţi în utilizarea sistemului informatic. “Manuale neactualizate; istoric de modificări ale aplicaţiilor inexistent;training insuficient, incomplet, pe aplicaţii ce nu au funcţionat corect; lipsa sesiunilor ulterioare de training pentrupersonalul nou/migrat” sunt alte nereguli semnalate în raportul CNASMB.

Potrivit sursei citate, Casa Naţională de Asigurări deSănătate nu cunoaşte situaţia reală din teritoriu, în ceea ce priveşteimplementarea SIUI. Casa Naţională de Asigurări de Sănătate Bucureşti reclamă“dezinformarea gravă la nivelul conducerii CNAS privind gradul de utilizare alSIUI în ţară” şi “«acceptanţa calitativă» realizată pentru module care fiefuncţionau doar parţial, fie nu funcţionau deloc, fie nu existau”. “În acest moment, la 7 ani de la demararea proiectului şi 2,5 ani de la«acceptarea funcţională», foarte puţine module SIUI pot fi utilizate complet”, se mai arată în raportul casei bucureştene.

Casa Naţională nu ştie nimic

CNASMB consideră că SIUI nu poate fi eficient, cât timpnu este aplicat în toate judeţele. “Sistemul Informatic Unic Integrat nu îşi poate atinge scopul atât timp câtdouă mari case de asigurări (CASAOPSNAJ şi CASMTCT) nu sunt incluse în acest proiect. Volumul foarte marede date şi de asiguraţi administraţi de către cele două case nu se regăsesc înSIUI ceea ce duce la mari disfuncţionalităţi”, se mai arată în raportul CNASMB.

Reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate aMunicipiului Bucureşti asigură, în raportul semnat de directorul general alinstituţiei, Bogdan Ştefan, că cele mai multe dintre neregurile sesizate laSistemul Informatic Unic Integrat au fost deja transmise către CNAS. De celaltăparte însă, conducerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate susţine că nu aprimit nici un raport realizat de CNASMB. “SIUI se aplică de mulţi ani. Dacă cei de la CasaBucureşti nu au reuşit nici până în prezent, e problema lor. Noi primim sute deadrese. Nu ştim nimic despre un raport al Casei de Asigurări de SănătateBucureşti. Nu ne-au fost transmise nemulţumiri legate de SIUI”, ne-a declarat directorul general al CNAS, DorinIonescu.

Până în momentul de faţă, în proiectul SIUI s-au investitpeste 80 de milioane de euro.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638951-12-18Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray